«Αποτροπή της διάλυσης και αποσύνθεσης της Λιβύης»
Η αποτροπή της διάλυσης και αποσύνθεσης της Λιβύης είναι ο βασικός στόχος της ΕΕ στην περιοχή, διότι κάτι τέτοιο θα είχε σοβαρές αρνητικές συνέπειες για την ΕΕ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσωπα κοντά στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με άμεση γνώση των συζητήσεων και των κινήσεων του Προέδρου, που ενημέρωσαν μικρή ομάδα δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, στην οποία βρέθηκε το ΚΥΠΕ,
Η ενημέρωση έγινε στον απόηχο των συνομιλιών του Σαρλ Μισέλ με Ερντογάν και Σίσι και αντικείμενο τη Λιβύη και το Ιράν.
Σύμφωνα με το περιβάλλον του Προέδρου η ΕΕ δεν πιέζεται διπλωματικά από την Τουρκία, τη Ρωσία και την Αίγυπτο για το θέμα, αλλά μετά τις ενέργειες του Προέδρου, οι χώρες αυτές έχουν πλέον δεσμευθεί, μετά τις συναντήσεις να εμπλακούν στη διαδικασία του Βερολίνου. Ωστόσο η ΕΕ θα παραμείνει σε επιφυλακή για να διαπιστώσει αν όντως η Τουρκία και η Ρωσία τηρήσουν το λόγο τους.
Η ΕΕ έχει μέσα και εργαλεία, οικονομικά, χρηματοδοτικά, εμπορικά πολιτικά και οικονομικά, για να επηρεάσει τις εξελίξεις στην περιοχή, τα οποία είναι αποτελεσματικά δεν πρέπει να υποτιμούνται.
Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συναντήθηκε με τον Ρ.Τ.Ερντογάν. Τον είχε συναντήσει και ως Πρωθυπουργός του Βελγίου. Πριν από τη συνάντηση συνομίλησε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για συντονισμό. Αν και η συνάντηση κατά 80% αφορούσε τη Λιβύη, συζήτηση έγινε και για το μεταναστευτικό και τις γενικότερες σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.
Σημειώνεται ότι ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς συνάντησε τον Ερντογάν πριν από τον Πρόεδρο Μισέλ και στη συνέχεια τον ενημέρωσε εκτενώς πριν από τη μετάβαση Μισέλ στην Κωνσταντινούπολη.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε και η τουρκική πρόταση για την δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» στη Β.Συρία, και του εξέφρασε ότι η Τουρκία οφείλει να προσέξει εξαιρετικά την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τέτοιες προτάσεις.
Η ενταξιακή διαδικασία έχει «παγοποιηθεί» προς το παρόν, αλλά «πρέπει να βρούμε τρόπους να επαναφέρουμε τη θετική ατζέντα στις σχέσεις με την Τουρκία, χωρίς να καταργήσουμε τη ενταξιακή διαδικασία – κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικό», σημειώνουν οι πηγές που ενημέρωσαν τον Τύπο. Διευκρινίστηκε δε ότι «ο Πρόεδρος Μισέλ σκοπεύει να ξεκινήσει μια σειρά στρατηγικών συζητήσεων για θέματα εξαιρετικής σημασίας, και η στρατηγική συζήτηση για το μέλλον των σχέσεων με την Τουρκία είναι μια από τις πρώτες που θα διεξαχθούν».
Με τον Ερντογάν, ο Πρόεδρος Μισέλ μίλησε αναλυτικά για τη διαδικασία του Βερολίνου, να μάθει τι επιδιώκει η Τουρκία και τι ευαισθησίες έχει από τη μια η Τουρκία και η Αίγυπτος και από την άλλη να καταλάβει ο Ρ.Τ. Ερντογάν, τι ευαισθησίες έχουν η ΕΕ και τα Κράτη Μέλη της για το θέμα και για τη περιοχή γενικότερα.
Όπως αναφέρθηκε στην ενημέρωση, ο Χαφτάρ υποστηρίζεται από τη Μόσχα, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και για αυτό το σκοπό ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ μετέβη στην Αίγυπτο και η Καγκελάριος Μέρκελ συνομίλησε με τον Πούτιν, με στόχο να φέρουν όλες τις πλευρές στο τραπέζι του διαλόγου υπό τα Ηνωμένα Έθνη. Από την άλλη ο Αλ-Σάραζ έπρεπε ι να πεισθεί να κρατήσει αποστάσεις από τρομοκρατικά στοιχεία.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τις ίδια ενημέρωση «ότι έγινε, έγινε σε εφαρμογή της απόφασης για πιο ενεργό ρόλο της ΕΕ στο διεθνές επίπεδο».
«Ο λόγος για τον οποίον η απόφαση ελήφθη τώρα και η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν, είναι ότι καταρχήν στο παρελθόν είχαμε διάφορες κρίσεις, κρίσεις στην οικονομία, στον προϋπολογισμό, το μεταναστευτικό, το Brexit και πλέον οι ηγέτες θέλουν να δημιουργήσουμε μια θετική ατζέντα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Αν δείτε η Κίνα και οι ΗΠΑ το κάνουν αυτό στο εξωτερικό επίπεδο».
«Εμείς πρέπει να συνεργαστούμε περισσότερο και να στείλουμε όλοι το ίδιο μήνυμα. Πρέπει να προσπαθήσουμε να παίξουμε ένα πιο ισχυρό διεθνή ρόλο», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Εις απάντηση του ερωτήματος γιατί ο Πρόεδρος καλείται να υλοποιήσει τη στρατηγική, «η απάντηση βρίσκεται στις Συνθήκες της ΕΕ, οι οποίες το προβλέπουν, αλλά και οι ηγέτες το ζητούν και το αναμένουν». «Επιπλέον οι ηγέτες ζητάνε από τον Πρόεδρο να φέρει και τις ίδιες τις χώρες πιο κοντά. Να βρίσκονται στην ίδια σελίδα στα διεθνή», αναφέρουν.
«Καμία φορά στο εσωτερικό της ΕΕ υπάρχουν διαιρέσεις όχι γιατί τα Κράτη Μέλη έχουν διαφορετικές θέσεις, αλλά γιατί υπάρχει κενό και έλλειμμα πληροφόρησης μεταξύ τους», τονίστηκε. Το ρόλο του συντονισμού και το κλείσιμο του κενού πληροφόρησης θα τον παίξει διακριτικά στην επόμενη πενταετία ο Πρόεδρος Μισέλ.
Σημειώνεται ότι σε όλα αυτά «υπάρχει στενή συνεργασία με τον Ύπατο Εκρπόσωπο Ζοζέπ Μπορρέλ και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, το Συμβούλιο και την Κομισιόν (ώστε να χρησιμοποιηθεί το δίκτυο)». Ειδική αναφορά έγινε και στην DEVCO (τη γενική διεύθυνσης αναπτυξιακής βοήθειας, της οποία προΐσταται η Φιλανδή Επίτροπος Γιούτα Ουρπιλάινεν και ο Βέλγος Γενικός Διευθυντής Κουν Ντουν).
«Στόχος του Προέδρου είναι ταυτόχρονα να προάγει και τι δημοκρατικές και ευρωπαϊκές αξίες», αναφέρουν.
«Όλα τα παραπάνω εφαρμόζονται ήδη στην Λιβύη και τη Συρία. Σε σχέση με τη Συρία ο Πρόεδρος φρόντισε λεπτομερώς να ανοίξουν κανάλια επικοινωνίας με ηγέτες που έχουν κάτι να πουν για την υπόθεση της Λιβύης, να αποκτήσουν το ίδιο επίπεδο πληροφόρησης και να έρθουν και οι θέσεις τους πιο κοντά», σημειώνουν.
«Ένας από τους βασικούς στόχους ήταν και η αποτροπή νέων μαζικών κυμάτων παράνομης μετανάστευσης», τονίζουν.
«Έχει σημασία ότι η Α.Μέρκελ συναντήθηκε ταυτόχρονα με τον Βλ.Πούτιν. Η Μέρκελ και ο Πρόεδρος Μισέλ, συντονίστηκαν και αντάλλαξαν πληροφορίες», τονίζεται.
«Ζητήθηκε και από τα Κράτη Μέλη να συμβάλουν με απόψεις και θέσεις», πριν από τις συναντήσεις.
Οι ίδιες πηγές κοντά στον Πρόεδρο ανακοίνωσαν μάλιστα ότι στο πλαίσιο του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το Μάρτιο θα συγκληθεί και Σύνοδος Κορυφής με τους G5 του Σαχέλ και αντικείμενο το μεταναστευτικό, ενώ είναι σημαντική και η Ειδική Σύνοδος Κορυφής για την αμυντική συνεργασία της ΕΕ που θα συγκληθεί πριν το καλοκαίρι.
Τόνισαν μάλιστα ότι η ΕΕ χρειάζεται ένα πιο ενοποιημένο αμυντικό δόγμα, μεγαλύτερη εμπλοκή στο ΝΑΤΟ, συντονισμό και μεγαλύτερη επένδυση στην άμυνα.
Σημειώνεται ότι «ο Πρόεδρος ξέρει πολύ καλά που πατάει και τι δυνατότητες έχει η ΕΕ των 550 εκατομμυρίων κατοίκων».
«Προς το παρόν η προβολή ισχύος και της επιρροής της ΕΕ στο διεθνές επίπεδο δεν είναι ανάλογη της πραγματικής δυναμικής της ΕΕ. Η ΕΕ έχει πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει στη διεθνή σταθεροποίηση και την ενίσχυση της πολυμέρειας», σημειώνεται.
Ειδική αναφορά έγινε και στις επαφές με τις ΗΠΑ και τον Καναδά, του Προέδρους Τραμπ και Τρυντό μετά την Παρασκευή, ώστε να μην κλιμακώσουν τις κινήσεις του σε σχέση με το Ιράν. Η ίδια απόπειρα έγινε και προς τον Ρουχάνι στο Ιράν. Σημαντική συνεισφορά είχαν και τα ειδικά κανάλια επικοινωνίας που παρείχαν Κράτη Μέλη, όπως το ΗΒ (κάτι που θα συνεχίσει και μετά το Brexit). «Μπορεί να μην φάνηκε στον Τύπο, αλλά η σταθερότητα και η αποφυγή της κλιμάκωσης επετεύχθη και ως αποτέλεσμα των κινήσεων της ΕΕ», τονίζεται. O Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα επιθυμούσε συνάντηση τόσο με τον Πρόεδρο Πούτιν, όσο και με τον Πρόεδρο Τραμπ, αλλά προς το παρόν δεν έχουν γίνει σχετικές προεργασίες.
Πηγή: ΚΥΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αμηχανία στην ισραηλινή πολεμική αεροπορία για F-16 που...«πνίγηκαν» λόγω πλημμυρών
- Κύμα λοιμώξεων του αναπνευστικού σαρώνει την Ελλάδα - Τα συμπτώματα
- Απίστευτο: Πόσες θερμίδες έχει ένα σουβλάκι και πόσες μια χωριάτικη σαλάτα
- Τρίχρονη έμεινε μόνη της μία εβδομάδα και πέθανε τρώγοντας σκόνη πλυντηρίου
- Κοτόπουλο και ψάρι: Τα μαγειρικά λάθη που οδηγούν στον σχηματισμό καρκινογόνων ουσιών
- Τραγωδία: Νεκρή 3χρονη από ασιτία - Την άφησε νηστική η μητέρα της για να πάει σε πάρτι
- «Άδειασμα» Τραμπ σε Μητσοτάκη: «Και αν χάσετε;» - «Δεν θα χάσουμε»
- Σπαραγμός για τον Θεόδωρο Νιτσιάκο: Η τεράστια περιουσία του – Βίντεο από τη «φονική χαράδρα»
- Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Έρχονται καταιγίδες, χαλάζι και θυελλώδεις άνεμοι
- Ξέσπασαν οι γονείς της Ελένης Τοπαλούδη: Δεν ντρέπεστε λίγο; Με το μαχαίρι στο λαιμό την βιάσατε
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Το δυσαναπλήρωτο κενό και ο αντικαταστάτης
- Το «Γαμψό Νύχι» ο Τούρκος στρατηγός της αποστολής στη Λιβύη (ΦΩΤΟ)
- Πλησιάζει την Κύπρο νέο χαμηλό βαρομετρικό (ΒΙΝΤΕΟ)
- ΑΚΕΛ: Η επιλογή Ιωνά για Γεν. Εισαγγελέας θα αποτελειώσει το θεσμό
- Αναβολή στη δίκη Γιαννακόπουλου–Σπανούλη
- Ιράν: Τα 7 λεπτά μέχρι την συντριβή του αεροσκάφους (VIDEO)
- Ο Λούκας Σωτηρίου στο Εθνικός Άχνας – ΑΠΟΕΛ
- 8 χρόνια από τον θάνατο του Ραούφ Ντενκτάς – Πώς τον τίμησαν οι Τούρκοι (ΦΩΤΟ)
- Α. Νεοφύτου: Θα στηρίξουμε τη θέσπιση κανόνων για Ταμεία Προνοίας
- «Αποτροπή της διάλυσης και αποσύνθεσης της Λιβύης»
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- «Αποτροπή της διάλυσης και αποσύνθεσης της Λιβύης»
- Τρόπους ενίσχυσης ορεινών περιοχών συζήτησαν Χαμπιαούρης – Περδίος
- Το «Γαμψό Νύχι» ο Τούρκος στρατηγός της αποστολής στη Λιβύη (ΦΩΤΟ)
- Σύνδεσμος Ξεναγών: Λύπη για απόφαση μετατροπής Ναών σε μουσεία
- Ο Λούκας Σωτηρίου στο Εθνικός Άχνας – ΑΠΟΕΛ
- Οι διαιτητές του Κυπέλλου
- 8 χρόνια από τον θάνατο του Ραούφ Ντενκτάς – Πώς τον τίμησαν οι Τούρκοι (ΦΩΤΟ)
- ΑΚΕΛ: Η επιλογή Ιωνά για Γεν. Εισαγγελέας θα αποτελειώσει το θεσμό
- Μυϊκοί τραυματισμοί για Ράγιος και Οκριασβίλι
- Τουρκικά Μέσα: Την Κυριακή στο Βερολίνο ο Ερντογάν για διάσκεψη Λιβύης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Καιρός - Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης: Έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες
- Έκτακτο δελτίο καιρού: Έρχεται νέα σφοδρή κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις ανέμους
- Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ - Καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις
- ΕΛ.ΑΣ.: Τι έδειξαν τα εργαστηριακά αποτελέσματα για τα αποτυπώματα στο Κουκάκι
- Όταν ο Μητσοτάκης «απείλησε» τον Τραμπ με... «θερμό επεισόδιο»
- Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού: Έρχονται ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι
- Ιράν: Καταγγέλλουν πυροβολισμούς στις διαδηλώσεις για την κατάρριψη του ουκρανικού Boeing (video)
- Η Ντόρα Μπακογιάννη θεωρεί επιτυχία το ότι… ενημερώθηκε ο Τραμπ
- Καταλήψεις στο Κουκάκι: Τι έδειξαν οι εξετάσεις των δακτυλικών αποτυπωμάτων