"Δεν επιβαρύνονται οι εξαγωγές της Κύπρου σε άτακτο Brexit"

Δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει επιβάρυνση στα κύρια προϊόντα που εξάγει η Κύπρος στη Βρετανία μετά ακόμα και από ένα Brexit χωρίς συμφωνία, όπως ενημέρωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας Γιώργος Λακκοτρύπης την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου και Ενέργειας.

Σε μια τέτοια περίπτωση, είπε, θα ισχύσουν οι κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΑ).

Όπως είπε, δεν φαίνεται να υπάρχει δασμολογική επιβάρυνση στα κύρια προϊόντα σε περίπτωση άτακτου Brexit. Η αβεβαιότητα όπως είπε –μετά

από κάποιες διαβεβαιώσεις που έχουν δοθεί- δε φαίνεται να επηρεάζει το χαλούμι, τις πατάτες, ή τα φρούτα που αποτελούν τα κύρια προϊόντα εξαγωγής της Κύπρου στη Βρετανία. Σημείωσε ότι το μόνο που φαίνεται να επηρεάζεται είναι η επανεξαγωγή οχημάτων με δασμό 10% που καταγράφεται προς το παρόν.

Για τις υπηρεσίες, είπε ότι σε περίπτωση άτακτου Brexit θα ισχύσουν οι κανονισμοί του ΠΟΑ.

Για τον τουρισμό, είπε ότι οι Βρετανοί απαλλάσσονται για 90 ημέρες από τις θεωρήσεις εισόδου, ενώ υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι η συνδεσιμότητα της Κύπρου με πτήσεις προς της Βρετανία θα συνεχιστούν κανονικά.

Εξήγησε επίσης ότι για εμπορικά θέματα η Κύπρος δεν μπορεί να προχωρήσει σε συμφωνίες με τη Βρετανία από μόνη της επειδή τα θέματα αυτά είναι αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δεσμεύει τα κράτη-μέλη.

Ο κ. Λακκοτρύπης εκτίμησε ότι η χθεσινή απόφαση στη Βρετανική Βουλή για αποτροπή του άτακτου Brexit στις 12 Απριλίου δίνει κάποιον αέρα, αλλά θα εξαρτηθεί και από το τι θα αποφασίσουν οι ηγέτες των 27. Συμπλήρωσε πως θεωρεί ότι ο κίνδυνος άτακτου Brexit ακόμα υφίσταται.

Αναλύοντας τα ενδεχόμενα σενάρια ο Υπουργός ανέφερε ότι αν υιοθετηθεί συμφωνία αποχώρησης δίνεται περίοδος 2 χρόνων όπου τα πράγματα θα μείνουν όπως είναι μέχρι να συμφωνηθεί μελλοντική σχέση. Είπε επίσης ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρξει εμπορική συμφωνία Βρετανίας – ΕΕ, παρόμοια με αυτής που υπάρχει με τον Καναδά. Μια τρίτη επιλογή, πιο απομακρυσμένη, όπως είπε, είναι να υπάρξει ενιαία αγορά τύπου Νορβηγίας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού είπε ότι ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο έχει κάνει όλες τις ενέργειες που θα έπρεπε να είχε κάνει έτσι ώστε η όποια εξέλιξη να είναι διαχειρίσιμη από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημείωσε παράλληλα ότι αυτό που θα υπερισχύσει τελικά, χωρίς δυνατότητες παρέκκλισης, θα είναι οι αποφάσεις που θα λάβει η ΕΕ.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι το ΑΚΕΛ εδώ και μήνες καλεί την κυβέρνηση να πάρει μέτρα θωρακίζοντας την Κύπρος από τις αρνητικές επιπτώσεις ενός άτακτου Brexit και ότι επεσήμανε στον Υπουργό την αργοπορία της Κυβέρνησης να λάβει έγκαιρα αποφάσεις για να αποτραπούν οδυνηρές συνέπειες για την κυπριακή οικονομία και τον τόπο ευρύτερα. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει η ίδια ανικανότητα, προχειρότητα και εγκληματική αδιαφορία από το Υπουργείο Εμπορίου, όπως έγινε με το θέμα του εμπορικού σήματος του χαλουμιού στη Βρετανία και το «διεθνές ρεζίλεμα της Κύπρου».

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους είπε ότι ζήτησαν από το Υπουργείο να καταθέσουν οποιαδήποτε νομοσχέδια που ενδεχομένως να αφορούν την πιθανή έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου είτε με συμφωνία, είτε όχι, ώστε να μην υπάρξουν τα ίδια προηγούμενα που υπήρξαν στην Ολομέλεια, με το ζήτημα του νόμου περί μετανάστευσης των υπηκόων από το Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόσθεσε ότι από πλευράς Υπουργού αναφέρθηκε ότι αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα το έχουν υπόψη τους και θα γίνουν οι διαδικασίες με κανονικό ρυθμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα