Υπάρχει απάντηση στις 12 Απριλίου;

Η τρίτη συνεχόμενη απόρριψη της συμφωνίας ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit από τη Βουλή των Κοινοτήτων, φέρνει ολοένα και πιο κοντά την οριστική ρήξη ανάμεσα στα δύο μέρη.

Από την πλευρά της, η ΕΕ έχει επιδείξει σταθερότητα και ευελιξία ώστε να τηρηθεί η συμφωνία. Η Επιτροπή συμφώνησε πάνω στο κείμενο Μπαρνιέ, και στη συνέχεια επέδειξε ικανότητα σε χειρισμούς, βοηθώντας την πρωθυπουργό Μέι σε κάθε της χειρισμό με στόχο να αποφευχθεί ένα άτακτο Brexit. Η Μέι πήρε παρατάσεις, πήρε χρόνο για να πείσει την πλειοψηφία.

Τι

γίνεται στο Βρετανικό Κοινοβούλιο; Μια αντιφατική πλειοψηφία απορρίπτει τη συμφωνία. Μερικοί ζητούν «σκληρότερο», άλλοι ζητούν «μαλακότερο» Brexit. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει αποτέλεσμα και όλα οδηγούνται σε αδιέξοδο. Η Τ. Μέι δεν έπεισε, καθότι το κόμμα της είναι βαθιά διαιρεμένο. Η πλειοψηφία των Συντηρητικών θέλει σκληρό Brexit, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών της Μέι και τέως Υπουργός Εξωτερικών Φ. Χάμοντ λέει δημόσια ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα είναι μια λογική πρόταση!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευρωεκλογές. Αυτή τη φορά ψηφίζω!

Η κατάσταση στο Λονδίνο είναι εκείνη που εμποδίζει την επίλυση του προβλήματος. Η ΕΕ έκανε ό,τι τής αναλογούσε για να χειριστεί τις επιλογές του Λονδίνου. Ωστόσο, οι επερχόμενες Ευρωεκλογές δημιουργούν πραγματικό χρονοδιάγραμμα: στις 26 Μαΐου διεξάγονται οι Ευρωεκλογές, συνεπώς το Ηνωμένο Βασίλειο έχει περιθώριο μέχρι τις 12 Απριλίου για να λάβει την οριστική απόφασή του, αλλιώς η απόρριψη της συμφωνίας ισούται με την έξοδο από την ΕΕ και την μη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία.

Η περιπέτεια με το Brexit δείχνει το έλλειμμα ηγετών στο ΗΒ. Η συνεχής απόρριψη μιας συμφωνίας, το «όχι» που δεν εξηγεί τι ακριβώς θέλει και πώς θα το πετύχει, δείχνει ότι το Λονδίνο βρίσκεται σε σύγχυση ως προς την στρατηγική που θέλει να ακολουθήσει.

Από την άλλη, η ΕΕ δεν μπορεί να παρακολουθεί συνεχώς τα καμώματα του Λονδίνου. Η ΕΕ δεν μπορεί να διαθέτει διαρκώς τον ζωτικό της χρόνο για να συζητά τα σενάρια ή τις συμπεριφορές των Βρετανών βουλευτών.

Η ΕΕ έχει τη δική της ατζέντα και χρειάζεται να δώσει περισσότερο χρόνο σε όλους εκείνους που θέλουν την ΕΕ και αγωνίζονται γι’ αυτήν. Τα κράτη μέλη συσπειρώνονται γύρω από τους χειρισμούς της Επιτροπής. Οι χειρισμοί του Λονδίνου δείχνουν πόσο χρήσιμη είναι η ΕΕ για να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες, τις περιφερειακές και τοπικές προκλήσεις. Τώρα γίνεται πιο έκδηλη, ακόμα και στους πιο δύσπιστους, αλλά καλόπιστους κριτές, η αξία της ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα