"Παγκόσμια κληρονομιά τα γραπτά μνημεία Αρχαίας Κυπ. Γραμματείας"

Τα γραπτά μνημεία της Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας αποτελούν κληρονομιά ελληνική, ευρωπαϊκή αλλά και παγκόσμια, Ταυτίζονται με την κοινή ιστορική μοίρα Κύπρου και Ελλάδας και εκφράζουν την κοινή πανελλήνια πνευματική δημιουργία. Είναι πηγή από την οποία ο άνθρωπος μπορεί να αντλήσει διαχρονικές ιδέες, αξίες και ιδανικά στην προσπάθειά του να νοηματοδοτήσει τον σύγχρονο κόσμο, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Χαμπιαούρης,

στην προσφώνησή του στο Γ` Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας "Από τον Όμηρο και τον Ησίοδο στην Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία».

Ο κ. Χαμπιαούρης ανέφερε, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, πως η επαφή, η κατανόηση και η μελέτη της Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας καθιστούν το άτομο ώριμο να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του παρόντος και να εξάγει συμπεράσματα για το μέλλον. Γι’ αυτό οφείλουμε και ως κοινωνία να την αναγνωρίσουμε και να την εντάξουμε συνειδητά στο πολιτισμικό αξιακό μας σύστημα.

Το Γ΄ Συνέδριο Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας αποτελεί συνέχεια του Διεθνούς Συνεδρίου Ομήρεια που πραγματοποιήθηκε το περασμένο καλοκαίρι στη Χίο, γενέτειρα του Ομήρου, αλλά και των Διεθνών Συνεδρίων Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας, τα οποία έχουν καταστεί θεσμός στα εκπαιδευτικά δρώμενα της Κύπρου.

Ο κ. Χαμπιαούρης ανέφερε πως το συνέδριο τιμά με τον πιο ουσιαστικό και πρέποντα τρόπο τους μεγάλους ποιητές, τον Όμηρο και τον Ησίοδο, σε σχέση με τον θησαυρό της Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας, που αποτελεί μέρος της ευρύτερης Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλει στην εξακτίνωση των ελληνικών γραμμάτων και του ελληνικού πολιτισμού σε ολόκληρο τον κόσμο και στην παγκόσμια ακτινοβολία Ελλάδας και Κύπρου.

"Η διοργάνωση του Συνεδρίου αποτελεί, επίσης, απόδειξη της άριστης συνεργασίας εδώ και τριάντα τέσσερα χρόνια, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου. Η προσφορά του ΕΚΠΑ για την Κύπρο είναι ανεκτίμητη και συμπληρώνει φέτος με τα πιο λαμπρά γράμματα τη συνολική πολυετή δράση του, η οποία ξεκίνησε και συνεχίζει ως μια σύντονη και πολύπλευρη προσπάθεια, που στόχο είχε να συνδράμει δημιουργικά τον σκληρά δοκιμαζόμενο Ελληνισμό της Κύπρου, συμβάλλοντας στην προβολή της πανάρχαιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ακριτικής μεγαλονήσου και στην προώθηση του μεγάλου εθνικού μας θέματος", σημείωσε.

Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το διεθνές αυτό συνέδριο θα συμβάλει στην περαιτέρω επιστημονική κατάρτιση των συνέδρων σε θέματα αρχαιοελληνικής γραμματείας. Επίσης, θα προσφέρει ερεθίσματα για δημιουργική αξιοποίηση του πλούτου της Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας σε σχέση με την ομηρική και ησιόδεια παράδοση και θα οδηγήσει σε μια πραγματικά γόνιμη επαφή με τον αρχαίο κόσμο, αναδεικνύοντας την διαχρονικότητα ιδεών, πρακτικών και αισθητικών αντιλήψεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα