"Σφίγγουν τα λουριά" για την αδήλωτη εργασία

Η Επιτροπή Εργασίας ολοκλήρωσε σήμερα την κατ` άρθρον συζήτηση σε σχέση με το τροποποιητικό νομοσχέδιο για πάταξη της αδήλωτης και παράνομης εργασίας, το οποίο φέρνει σημαντικές αλλαγές και αυστηρότερες ποινές στην εργατική νομοθεσία, στην παρουσία της Υπουργού Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτας Αιμιλιανίδου.

Όπως ανέφερε η Υπουργός, η μεγάλη αλλαγή που επέρχεται είναι ότι ο εργοδότης έχει υποχρέωση να δηλώσει τον μισθωτό στον διευθυντή κοινωνικών ασφαλίσεων, μία μέρα πριν αρχίσει την εργασία του και όχι ένα μήνα μετά, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Κάτι τέτοιο, ανέφερε, καθιστά

πιο εύκολο στους επιθεωρητές να εντοπίσουν τους αδήλωτους.

Παράλληλα, ανέφερε ότι υπάρχουν σοβαρά διοικητικά πρόστιμα 500 ευρώ για κάθε εργαζόμενο ο οποίος δεν έχει δηλωθεί, που αυξάνονται κατά 500 ευρώ για κάθε ημερολογιακό μήνα για τον οποίο διαπιστώθηκε η παράβαση, αντί το εξώδικο πρόστιμο 200 ευρώ. Ωστόσο, αν ο εργοδότης πληρώσει αυτό το πρόστιμο εντός της προθεσμίας, υπάρχει μείωση του προστίμου κατά 30%. Σε περίπτωση όμως που δεν πληρωθεί εντός προθεσμίας, τότε αυξάνεται κατά 50 ευρώ την ημέρα. Το αντίστοιχο πρόστιμο για τους αυτοτελώς εργαζομένους θα ανέρχεται στα 200 ευρώ.

Αναφερόμενη στη διαδικασία σύμφωνα με την οποία επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι εισάγεται το τεκμήριο ελάχιστης περιόδου απασχόλησης, σύμφωνα με το οποίο αν εργοδότης βρεθεί με αδήλωτους εργάτες, θεωρείται ότι τους απασχολεί για τουλάχιστον έξι μήνες. Αυτό, ανέφερε, αποτελεί μαχητό τεκμήριο ενώπιον δικαστηρίου και μεταθέτει το βάρος απόδειξης στον εργοδότη, αφού ο εργοδότης πρέπει να αποδείξει ότι δεν τον εργοδοτούσε για έξι μήνες, όχι το Υπουργείο Εργασίας.

Πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά εισάγεται σε νομοθεσία εργατικού δικαίου, άρθρο για την αναστολή των εργασιών της επιχείρησης με μέγιστο διάστημα τις 48 ώρες, σε περίπτωση που της επιβληθεί για 2η φορά πρόστιμο για αδήλωτη εργασία.

Παράλληλα, ανέφερε, τροποποιείται η σύνταξη γήρατος και ονομάζεται θεσμοθετημένη σύνταξη.

Το νομοσχέδιο εισάγει επίσης μεταβατική διάταξη για 3 μήνες μετά την έναρξη ισχύος του νόμου, κατά την οποία οποιοσδήποτε δηλώσει αυτοβούλως αδήλωτους εργαζόμενους δεν θα του επιβληθούν αυτά τα αυστηρά διοικητικά πρόστιμα ή το τέλος κοινωνικών ασφαλίσεων.

Επίσης, η δήλωση του μισθωτού από τον εργοδότη γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις με τα έντυπα και να διευκολύνεται ο έλεγχος. Ακόμα, υποχρεούνται οι εργοδότες να τηρούν μητρώο προσλήψεων και βιβλίο αποδοχών, έτσι ώστε ο επιθεωρητής να μπορεί να προστρέξει και να ελέγξει κάποια στοιχεία.

Η Υπουργός ανέφερε ότι με βάση τους ελέγχους που διενεργούνται, η αδήλωτη εργασία ανέρχεται περίπου στο 15%, ωστόσο το ποσοστό αυτό εξαρτάται από το πόσοι έλεγχοι γίνονται και το πόση είναι η ανεργία. Το αντίστοιχο ποσοστό για την παράνομη εργασία είναι 7%.

Η κ. Αιμιλιανίδου είπε, επίσης, ότι ο νόμος και οι κανονισμοί για πάταξη της αδήλωτης εργασίας δεν σταματά εδώ. Ανέφερε ότι υπάρχει ακόμα ένα νομοσχέδιο που αφορά το ενιαίο σώμα επιθεωρητών, το οποίο βρίσκεται για νομοτεχνικό έλεγχο, και οι αλλαγές στο μηχανογραφημένο σύστημα, ώστε να εφαρμοστούν νέοι τρόποι επιθεωρήσεων.

Απαντώντας σε ενστάσεις των εργοδοτικών οργανώσεων οι οποίες έκαναν λόγο για υπερβολικά πρόστιμα, η Υπουργός ανέφερε ότι για την ίδια, υπερβολικό είναι μια επιχείρηση να εργοδοτεί αδήλωτους εργαζόμενους γιατί είναι αθέμιτος ανταγωνισμός έναντι άλλης επιχείρησης, ενώ οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν σύνταξη τη μέρα της αφυπηρέτησής τους. Εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι τα πρόστιμα θα πρέπει σταδιακά να αυξηθούν.

Όσον αφορά στις οικιακές εργαζόμενες, ανέφερε ότι εξαιρούνται από τα πρόστιμα, αφού θεωρεί πολύ λανθασμένο σε αυτό το στάδιο να επιβληθούν πρόστιμα σε ηλικιωμένους και χαμηλοσυνταξιούχους για εργοδότηση οικιακών βοηθών.

Ανέφερε, ακόμα, ότι για την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας έχει ήδη αποδεσμευτεί κονδύλι 200 χιλιάδων ευρώ για να στελεχωθεί αυτή η υπηρεσία με 18 υπαλλήλους, μέχρι να προσληφθούν μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Επιτροπής, ο Πρόεδρός της Ανδρέας Φακοντής ανέφερε ότι στην Επιτροπή ολοκληρώθηκε σήμερα η κατ` αρθρον συζήτηση για μια πολύ σημαντική νομοθεσία, η οποία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και θα συμβάλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της αδήλωτης και παράνομης εργασίας. Πρόκειται, είπε, για σημαντικές τροποποιήσεις, για τις οποίες το αρμόδιο Υπουργείο θα πρέπει να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους, ενώ αναμένεται από το Υπουργείο να καταθέσει το συντομότερο δυνατό το νομοσχέδιο για το ενιαίο σώμα επιθεωρητών, το οποίο δεν θα πρέπει να στελεχώνεται με τη μέθοδο μίσθωσης υπηρεσιών.

Ο κ. Φακοντής είπε, ακόμη, ότι η Επιτροπή θα δει το τελικό κείμενο στην πρώτη της συνεδρία μετά το Πάσχα και θα ολοκληρωθεί η συζήτηση, θα γίνουν οι τοποθετήσεις, ώστε αρχές Μαΐου το νομοσχέδιο να οδηγηθεί στην ολομέλεια για ψήφιση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα