"Το Ανώτατο δεν θέλει να εκχωρήσει τις τεράστιες εξουσίες του"

Ως ανυπόστατους ισχυρισμούς χαρακτηρίζει ο νομικός Κώστας Βελάρης τα όσα διαμείβονται τις τελευταίες μέρες για την κυπριακή Δικαιοσύνη, στον απόηχο των καταγγελιών του Νίκου Κληρίδη.

«Συζητάμε τις καταγγελίες, την εμπιστοσύνη του κοινού προς τα Δικαστήρια ή ότι τα Δικαστήρια είναι διεφθαρμένα.Το τι αναφέρει η επιστολή είναι ανυπόστατο και βλαβερό και για Δικαιοσύνη και για κοινωνία. Δεν θεωρώ ότι ένας Δικαστής θα κάνει χάρη σε έναν δικηγόρο ή γραφείο επειδή εκεί εργοδοτείται το παιδί του. Με όλες τις παθογένειες της κυπριακής Δικαιοσύνης θεωρώ ότι δεν φτάσαμε σε τέτοια σημεία», είπε ο

νομικός.

Τόνισε ότι «είναι άδικο να καταλογίζουμε διαφθορά στην κυπριακή Δικαιοσύνη με την εκτόξευση κατηγοριών που κατά τω πλείστο είναι ατεκμηρίωτες. Αν είναι έτσι όλα τα παιδιά των Δικαστών θα μείνουν χωρίς δουλειά. Αντιστρέφοντας το παράδειγμα ο κ.Βελάρης διερωτήθηκε τι γίνεται με τα παιδιά των Δικαστών που εργοδοτούνται στη Νομική Υπηρεσία. Διερωτήθηκε αν οι Δικαστές τότε θα κάνουν χάρη γιατί τους εργοδοτεί ο Γενικός Εισαγγελέας ουσιαστικά».

Ο κ.Βελάρης είπε ότι δεν συμφωνεί με ανακοίνωση ΓΕ και παρέθεσε την διαφωνία του με τις δυο υποθέσεις που παρέθεσε ο Εισαγγελέας. «Η απόφαση ΕΔΑΔ στην οποία αναφέρεται αφορά τύπους μάλλον, παρά ουσία. Η άλλη υπόθεση στην οποία αναφέρεται, όπου αθωώθηκε ο Ηλιάδης, η Τρ.Κύπρου εκεί ήταν τυπικός κατηγορούμενος. Ουσιαστικός κατηγορούμενος ήταν ο Ηλιάδης που εκπροσωπείτο από άλλον κατήγορο. Η Τράπεζα ήταν το θύμα. Την είχαν καταστρέψει υποτίθεται οι αξιωματούχοι της».

«Το ξέσπασμα της κοινωνίας θα έπρεπε να κάνει τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης να σκεφτούν. Να εγκύψουν στις παθογένειες. Την αλαζονεία για παράδειγμα του δικαστικού Σώματος. Ότι εγώ έχω την εξουσία να σε φυλακίσω και σου συμπεριφέρομαι σαν να είσαι κατώτερος. Αυτά τα πράγματα πρέπει να εκλείψουν.

Πρέπει να αναθεωρηθούν βασικοί κανόνες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις σημερινές ανάγκες της κυπριακής Δικαιοσύνης», ανέφερε.

«Αρμόδιο για τον εκσυγχρονισμό είναι το Ανώτατο, που απέτυχε σε αυτόν τον τομέα. Τώρα εκχώρησε την αρμοδιότητα σε κάποιον συνταξιούχο βρετανό νομικό και στην ομάδα του. Η ΕΕ χρηματοδότησε επιτροπή από ευρ.νομικούς για να προβούν σε εισηγήσεις εκσυγχρονισμούς. Η έκθεση αυτή υπέβαλε την έκθεση της αλλά δεν έγινε τίποτα. Το Ανώτατο δεν θέλει να εκχωρήσει τις τεράστιες εξουσίες που έχει», είπε ο κ.Βελάρης. εξηγώντας τέλος την διάκριση εξουσιών ο νομικός είπε ότι πρόκειται μεν για ανεξάρτητη εξουσία που δεν πρέπει ωστόσο να λειτουργεί ως κράτος εντός κράτους».

Ολόκληρη η τοποθέτηση του νομικού στο βίντεο πιο πάνω.

Keywords
Τυχαία Θέματα