"Τραγική -επικίνδυνη" η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια

Τραγική και επικίνδυνη είναι η σημερινή κατάσταση στον τομέα της υγείας, εκτιμά ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), ο οποίος αναφέρει ότι “πάγια μας θέση είναι ότι ο μόνος τρόπος να απαλλαγούμε από τα σοβαρά προβλήματα και τους κινδύνους που ελλοχεύουν καθημερινά και απειλούν τα πολυτιμότερα αγαθά, τη ζωή και την υγεία των συμπολιτών μας, είναι με τη σωστή εφαρμογή ενός λειτουργικού, καλά μελετημένου, βιώσιμου και καθολικού Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ως ΠΙΣ, αναφέρει ο Σύλλογος σε ανακοίνωσή του, “θεωρούμε αξιέπαινη την προσπάθεια του Υπουργού Υγείας, Φίλιππου Πατσαλή, αναφορικά με την

υποβολή του προσχεδίου του Νομοσχεδίου για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, αλλά πιστεύουμε ότι χρειάζεται περισσότερη διαβούλευση με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, έτσι ώστε το Νομοσχέδιο αυτό να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των νοσηλευτηρίων, να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Πολιτείας και των ασθενών μας, και να κατοχυρώνει ταυτόχρονα τους επαγγελματίες υγείας”.

Ο ΠΙΣ θα αποστείλει τις θέσεις του στον Υπουργό Υγείας “και θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε εποικοδομητικές εισηγήσεις, έτσι ώστε να συμβάλουμε στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που θα οδηγήσει στην άρση του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται σήμερα το Υπουργείο Υγείας”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, ο ΠΙΣ καταγράφει “με ικανοποίηση τη συναντίληψη και ενότητα όλων των φορέων του ιατρικού κόσμου που σε συνθήκες πολύ δύσκολες, που επικρατούν στον τομέα της υγείας και της οικονομίας, διαδραματίζουν αποφασιστικό ρόλο στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ”.

“Καθήκον μας είναι να συμβάλουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό στην εφαρμογή ενός καλά μελετημένου σχεδίου, έτσι που να είναι βιώσιμο και λειτουργικό, αφού η αποτυχία του θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την πατρίδα μας”, αναφέρει ο ΠΙΣ.

Ο ΠΙΣ είχε την Πέμπτη πολύωρη συνάντηση με τα συνδικαλιστικά όργανα και φορείς του ιατρικού κόσμου” με στόχο την ενδελεχή μελέτη και αξιολόγηση του προτεινόμενου προσχεδίου του νομοσχεδίου για την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων, που είχε υποβληθεί πρόσφατα από το Υπουργείο Υγείας”.

Πάγια θέση του ΠΙΣ, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, “είναι ότι η αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ορθή και επιτυχή εφαρμογή του ΓΕΣΥ ενώ η αυτονόμηση θα πρέπει να ακολουθήσει της αναδιοργάνωσης των κρατικών νοσηλευτηρίων που δυστυχώς άρχισε πολύ αργά και καθόλου αποφασιστικά”.

Προσθέτει ότι “σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θυματοποιηθεί στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης, και της επακόλουθης αυτονόμησης, οποιοσδήποτε ιατρικός λειτουργός και εργαζόμενος στον τομέα της δημόσια υγείας”.

Ο ΠΙΣ αναφέρει ότι “στο Νομοσχέδιο θα πρέπει να καταγράφεται με σαφή τρόπο το εργασιακό καθεστώς που θα διέπει το προσωπικό των αυτονομημένων νοσηλευτηρίων”.

Εκτιμά, ακόμη, ότι “σε ένα ορθολογικά αυτονομημένο νοσηλευτήριο θεωρούμε ότι θα πρέπει να ενταχθούν ιατρικοί λειτουργοί σε όλα τα Διοικητικά Συμβούλια των νοσηλευτηρίων αφού σύμφωνα με δικές μας μελέτες η πρακτική αυτή αυξάνει την αποδοτικότητά τους”.

Τέλος, ο ΠΙΣ αναφέρει ότι “ο αριθμός και το μέγεθος των αυτονομημένων οργανισμών θα πρέπει να είναι τέτοιος ώστε να διασφαλίζεται από τη μια η οικονομική βιωσιμότητα τους και από την άλλη η ευελιξία τους”.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα