Αν είχαμε σοβαρό κράτος και ηγεσία…

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης έχει κοντή και επιλεκτική μνήμη. Εμείς, όμως, θυμόμαστε. Λίγες ημέρες μετά το σωτήριο ΟΧΙ του κυπριακού Ελληνισμού στο σχέδιο Ανάν, σε συνέντευξή του στα αθηναϊκά «Νέα», προειδοποιούσε ότι θα ξανάφερνε και θα μας επέβαλλε το τερατούργημα. Αυτό κάνει με τις μέχρι τώρα συνομιλίες στο Κυπριακό.

Τον Φεβρουάριο του 2005, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΔΗΣΥ, μετέβη στην Τουρκία και συνάντησε τον Ερντογάν, στην παρουσία του νυν προέδρου του κόμματος, Αβ. Νεοφύτου.

Ο Αναστασιάδης κατηγορήθηκε ότι πήγε

να δηλώσει υποταγή στα τουρκικά Σούσα. Σε συνέντευξή του στην αθηναϊκή «Ελευθεροτυπία», ρωτήθηκε σχετικά. Απάντησε:

«Πρέπει να πω ότι δεν συναντήσαμε εκεί κανέναν Αρταξέρξη, αλλά συνομιλητές, οι οποίοι σεβάστηκαν την αξιοπρέπειά μας και άκουσαν τις ανησυχίες μας. Από την πρώτη στιγμή, είχαμε αισθανθεί τη θερμότητα της υποδοχής όχι μόνο από αυτούς που μας φιλοξένησαν, αλλά και από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας.

• »Ποτέ στο παρελθόν δεν δόθηκε τόσο θετική υποδοχή σε ελληνοκυπριακή αποστολή στην Τουρκία. Σε καμία στιγμή δεν αισθάνθηκα ότι βρισκόμουν σε μία εχθρική χώρα».

Ερωτηθείς πώς κρίνει τον Ερντογάν, ο Ν. Αναστασιάδης απάντησε:

«Είναι ένας ηγέτης διαφορετικός από τους υπόλοιπους που ξέραμε μέχρι σήμερα. Συγκρίνετε τη φρασεολογία του Ετζεβίτ με αυτήν του Ερντογάν, για να διαπιστώσετε την τεράστια διαφορά. Υπήρχε δυνατότητα να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι με τον Ετζεβίτ;»

Ο Ερντογάν είναι σύγχρονος ηγέτης, ξέρει τι θέλει και πώς να το επιτύχει. Οι αλλαγές που έχει επιφέρει στην Τουρκία, τα τελευταία χρόνια, είναι κατακλυσμιαίες. Μόνο εάν επιτύχει να ολοκληρώσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, θα μπορούμε να αισθανθούμε πραγματική ασφάλεια στην περιοχή».

Το Σάββατο (25.1.2020), ο Πρόεδρος ερωτήθηκε για τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για διγλωσσία Αναστασιάδη-ΥπΕξ στην αντιμετώπιση των έκνομων ενεργειών της κατοχικής Τουρκίας. Αφού επισήμανε πως μία είναι η γλώσσα της κυβέρνησης, πρόσθεσε:

«Αυτό που με ξενίζει είναι η προσπάθεια να λησμονούμε τη δράση και τις ενέργειες της Τουρκίας που αποτελούν την αφορμή και την αιτία για την κρίση στην ευρύτερη περιοχή πολύ, όμως, περισσότερο για το κυπριακό πρόβλημα που η πρόκληση είναι καθημερινή. Βρίσκονται ήδη στο θαλασσοτεμάχιο 8 και με προκλητικό τρόπο περιφρόνησης του διεθνούς δικαίου προχωρούν σε γεωτρήσεις».

Ο Ν. Αναστασιάδης, ο Αβ. Νεοφύτου, ο Α. Κυπριανού και οι υποστηρικτές «της όποιας λύσης», «ξενίζονται» αλλά δεν αντιδρούν όπως θα έκανε μια σοβαρή ηγεσία έναντι της τουρκικής επιθετικότητας.

• Από τις 4/5/2019, η Τουρκία εισέβαλε, κατέκτησε, αμφισβήτησε μέγα τμήμα της κυπριακής – και ευρωπαϊκής – ΑΟΖ. Πολιορκεί την Κύπρο με τον στόλο. Τρύπησε και τρυπά σε δύο θαλασσοτεμάχια, τα οποία αδειοδοτήθηκαν σε ξένους πετρελαϊκούς κολοσσούς.
Καμία σοβαρή αντίδραση, ούτε καν προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας, για έναν σημαντικό λόγο: Καθ’ ομολογίαν Αναστασιάδη, η Τουρκία με τρίτον Αττίλα εισέβαλε στην ΑΟΖ μας και επέκτεινε την κατοχή στην ξηρά. Με απλά λόγια, μάς κήρυξε ξανά πόλεμο!

• Το 2005, ο Ερντογάν ήταν ένας «σύγχρονος ηγέτης». Σήμερα, με καθυστέρηση 15 χρόνων, ο Ν. Αναστασιάδης ανακάλυψε ότι είναι ένας εισβολέας, επιδρομέας και ληστής, ο οποίος απαιτεί να επανακτήσει την νήσο και να κλέψει τους υδρογονάνθρακές της.

Τον τελευταίο καιρό, ο Πρόεδρος έδωσε την εντύπωση ότι επιχείρησε να απαγκιστρωθεί από αδιέξοδες συνομιλίες. Και, επιτέλους, φαίνεται να αντιλήφθηκε ότι, με τον αιμοσταγή Τούρκο δεν πρέπει να τρέφει ψευδαισθήσεις. Ούτε, φυσικά, για την αντίδραση των εταίρων μας.

Ερωτηθείς  (20/1/2020) αν πρέπει να υπάρξουν σκληρότερα μέτρα κατά της Τουρκίας από την ΕΕ, αφού όσα είχαν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα δεν λειτούργησαν αποτρεπτικά, ο Πρόεδρος είπε: «Πιο δυναμικά, δεν θέλω να δημιουργώ ψευδαισθήσεις ή την εικόνα ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να αναλάβει τέτοια μέτρα, αυτή την ώρα τουλάχιστον».

• Εδώ είμαστε, λοιπόν! Οι ξελιγωμένες παραισθήσεις για τον «σύγχρονο ηγέτη» Ερντογάν, κατέρρευσαν. Και οι ψευδαισθήσεις για πιο δυναμικά μέτρα εκ μέρους της ΕΕ σωρεύθηκαν και αυτές σε ερείπια. Οι πολίτες διερωτώνται: Τι κάνουμε τώρα; Πώς θα αντιμετωπίσουμε τον Τούρκο εισβολέα και επιδρομέα; Πώς θα αποτρέψουμε την τουρκοποίηση;

Να αποκλιμακώσουμε την ένταση, επιμένει ο Άντρος Κυπριανού επειδή, αν δεν πάμε σε συνομιλίες, θα οδηγηθούμε στη διχοτόμηση. Και δεν βρέθηκε ούτε ένας στο ΑΚΕΛ να του υποδείξει ότι από το 1956 (για να μη αναφερθούμε στο 1938), η Τουρκία βροντοφωνάζει ότι επιδιώκει την πλήρη επανάκτηση της Κύπρου, όχι διχοτόμησή της.

Ο δε Αβ. Νεοφύτου ψαλμωδεί ότι μόνο με λύση θα απαλλαγούμε από την κατοχή ώστε, όπως υποστηρίζει και ο Άντρος, ο αγωγός κυπριακού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη να περνά μέσα από την Τουρκία. Αναστασιάδης, Αβέρωφ, Άντρος δεν γνωρίζουν, δεν μελέτησαν και δεν θέλουν να μάθουν τι είναι Τούρκος.
• Αν είχαμε σοβαρό κράτος, του οποίου η πρώτιστη έγνοια είναι η ασφάλεια, η υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων και η επιβίωση των πολιτών, από τον περ.

Μάιο η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία, με τη βοήθεια ειδικών, σε συνεννόηση με την Ελλάδα και φίλες χώρες, θα σχεδίαζαν αλλαγή στρατηγικής, επαναπροσδιορισμό της πολιτικής στοχοθεσίας, άμεσο εξοπλισμό και ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς, αναβίωση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και αντίσταση δι’ όλων των μέσων και τρόπων σε όλα τα πεδία και φόρα, εναντίον της Τουρκίας.

Ακούσατε τίποτε; Πέραν από βολικές φλυαρίες, ουδέν! Τώρα ασχολούνται με τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο. Η… μάππα φέρνει ψήφους ενώ ο Αττίλας προκαλεί ανατριχίλα στους έμφοβους και τρεμαλέους Κυπρίους.

Keywords
Τυχαία Θέματα