Αναδιαρθρώνεται και ελπίζει

Καινούργιοι στόχοι έχουν τεθεί από τη διοίκηση της ΣΚΤ με το βλέμμα στον εκσυγχρονισμό
Οι νέοι στόχοι που έχουν τεθεί αφορούν μεταξύ άλλων τον λόγο εξόδων προς έσοδα, τον αριθμό του προσωπικού και των καταστημάτων

Σοβαρή προσπάθεια εκσυγχρονισμού μέσω του αναθεωρημένου σχεδίου αναδιάρθρωσης καταβάλλει ο Συνεργατισμός, προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις της εποχής και της οικονομικής συγκυρίας. Η επιστροφή της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, η οικονομική

ανάπτυξη που παρατηρείται και η επερχόμενη έξοδος από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής επιτάσσουν ανασυγκρότηση και αναβάθμιση των υπαρχόντων τραπεζικών ιδρυμάτων, είτε πρόκειται για τις εμπορικές συστημικές τράπεζες, είτε για το συνεργατικό τραπεζικό ίδρυμα της Κύπρου.

Ο Συνεργατισμός, ο οποίος, λόγω του ιδιότυπου μοντέλου λειτουργίας του, που τον καθιστά λιγότερο ευέλικτο σε σχέση με τις υπόλοιπες εμπορικές τράπεζες σε Κύπρο και Ευρώπη, της δυσκολίας για πρόσβαση σε νέα κεφάλαια, αλλά και των αλλαγών που έχουν δρομολογηθεί σε ευρωπαϊκή κλίμακα με φόντο την τραπεζική ένωση, καλείται να προσαρμοστεί.\

Οι νέοι στόχοι που έχουν τεθεί αφορούν, μεταξύ άλλων, τον λόγο εξόδων προς έσοδα, τον αριθμό του προσωπικού και των καταστημάτων. Σημειώνεται ότι το σχέδιο ενέκρινε την περασμένη Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως προϋπόθεση για τη νέα κρατική κεφαλαιακή ενίσχυση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας με €175 εκατομμύρια.

Ανανεώνει προσωπικό και νοικοκυρεύεται
Σύμφωνα με πληροφορίες που αφήνονται να διαρρεύσουν από τη ΣΚΤ, το αναθεωρημένο σχέδιο προνοεί ότι το προσωπικό του Συνεργατισμού θα ανέρχεται σε 2.720 άτομα μέχρι το τέλος του 2016, ενώ στο προσωπικό θα ενσωματωθούν και τα 120 άτομα της Συνεργατικής Εταιρείας Μηχανογράφησης (ΣΕΜ). Από το 2017 και εντεύθεν ο αριθμός του προσωπικού στον Συνεργατισμό θα πρέπει να ανέρχεται σε 2.700 (2.580 του προηγούμενου σχεδίου και τα 120 άτομα του ΣΕΜ). Αυτό επιτρέπει στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα να προχωρεί σε σχέδια εθελούσιας αφυπηρέτησης, αναλόγως των αναγκών πρόσληψης σε εξειδικευμένο προσωπικό.

Ταβάνι στον λόγο κόστους/εσόδων, το οποίο δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 50% για τα έτη 2016 και μετά προνοεί το νέο σχέδιο. Ο στόχος θεωρείται επιτεύξιμος, αφού με βάση τα ετήσια αποτελέσματα, η σχέση εξόδων ως προς τα έσοδα ήταν 51%. Παράλληλα, υπάρχει χρονοδιάγραμμα συγκεντροποίησης όλων των υπηρεσιών, όπως τη διαχείριση ρίσκου και ελέγχου, ενώ τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα, που παραμένουν 18, θα διατηρήσουν μόνο τις αμιγώς τραπεζικές εργασίες, ήτοι την αποδοχή καταθέσεων και την παραχώρηση δανείων.

Λιγότερα καταστήματα
Τα καταστήματα του Συνεργατισμού όπως φαίνεται σταδιακά θα λιγοστέψουν, καθώς το αναθεωρημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης προνοεί την περαιτέρω μείωσή τους κατά 50 μέχρι τα μέσα του 2017. Σημειώνεται ότι ο Συνεργατισμός προχώρησε ήδη στη μείωση των καταστημάτων στα 258 το 2015, όπως ήταν ο στόχος του προηγούμενο σχεδίου. Επιπλέον, σύμφωνα με το σχέδιο, η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει μέχρι το 2018 να πωλήσει τις συμμετοχές της στις εμπορικές εργασίες των συνεργατικών εταιρειών, ειδικότερα στο ΣΟΠΑΖ, στην ΣΕΔΙΓΕΠ και στην Comarine. Η αξία των εμπορικών εργασιών αυτών έχει αποτιμηθεί στα €100 εκατομμύρια.

Παραμένει στο κράτος
Οι πληροφορίες επιπλέον αναφέρουν ότι ένα σημαντικό στοιχείο που περιέχει το νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης, αλλά και το διάταγμα που εξέδωσε ο ΥΠΟΙΚ, είναι η οριστικοποίηση της μέγιστης συμμετοχής του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας στο 25%. Αυτό, δήλωσαν στο ΚΥΠΕ οι ίδιες πηγές, σε συνδυασμό με τις οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας με βάση τις οποίες ένας μέτοχος δεν μπορεί να διατηρεί πέραν του 30% σε ένα πιστωτικό ίδρυμα, δίνει στο κράτος σημαντικό ρόλο στον Συνεργατισμό για τα επόμενα χρόνια.

Απαντώντας εμμέσως στις επικρίσεις για έλλειψη ενημέρωσης της Βουλής όσον αφορά στην πορεία του Συνεργατισμού, πηγές από το ΥΠΟΙΚ υπενθύμισαν ότι είχαν κατατεθεί δύο ετήσιες εκθέσεις της Μονάδας Διαχείρισης της συμμετοχής της Δημοκρατίας στον Συνεργατισμό, αλλά δεν κλήθηκαν ποτέ αξιωματούχοι της μονάδας να τις αναλύσουν στην Επιτροπή.

Keywords
Τυχαία Θέματα