ΑΝΑΛΥΣΗ: H ενεργειακή συμφωνία Ισραήλ-Αιγύπτου και η Κύπρος

Για την «ιστορική», όπως χαρακτηρίστηκε, συμφωνία εφοδιασμού της Αιγύπτου με ισραηλινό φυσικό αέριο και τη σημασία που έχει για την Κύπρο, μίλησαν στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο οι ειδικοί σε θέματα ενέργειας Θεόδωρος Τσακίρης, καθηγητής πανεπιστημίου Λευκωσίας, και ο Χαράλαμπος Έλληνας, πρώην Εκτελεστικός Διευθυντής της ΚΡΕΤΥΚ.

«Αυτού του είδους τις συμφωνίες τις προετοίμαζαν εδώ και πολλά χρόνια. Τέτοιου είδους συμβόλαια είχαν υπογραφεί

και πριν το 2016 και δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος να τους δίνουμε μια πανηγυρική σημασία», δήλωσε ο κ. Τσακίρης, προσθέτοντας πως αυτή η συμφωνία έχει και μια μορφή προεκλογικού χρώματος για το Ισραήλ, δεδομένου ότι ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει τη δυσκολότερη μάχη της πολιτικής του επιβίωσης την τελευταία δεκαετία λόγω σκανδάλων.

«Επιπλέον, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κενό όσον αφορά τη συμφωνία και το πώς το φυσικό αέριο θα φτάσει στους καταναλωτές. Έχουν συμφωνήσει για έναν όγκο φυσικού αερίου 6,4 δις κυβικά μέτρα για τις επόμενες δεκαετίες και δεν ξέρουμε πότε θα ξεκινήσει», σημείωσε.

«Εάν υλοποιηθεί, ωστόσο, σημαίνει πως το Ισραήλ θα έχει επαρκές αέριο για μια ακόμη επιλογή. Η πρώτη επιλογή είναι ο αγωγός προς την Τουρκία, η οποία έχει μειωθεί ως πιθανότητα μετά τους θεατρινισμούς του Ερντογάν για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ», είπε, σημειώνοντας πως η επιλογή να στηρίξει τον East Med είναι από μόνη της μια μακροχρόνια επιλογή και η άλλη επιλογή θα είναι να μπορέσει να τροφοδοτήσει ένα από τα δυο τερματικά της Αιγύπτου. Το θετικό για την Κύπρο είναι ότι, πλέον, με αυτή την επιλογή το Ισραήλ δεν μπορεί να καλύψει και τα δυο τερματικά, επομένως εξακολουθεί να υπάρχει ανοικτή επιλογή προς την Νταμιέτα εφόσον προχωρήσουμε.

«Ενδοιασμοί στο Ισραήλ»

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Πρώην Εκτελεστικός Διευθυντής της ΚΡΕΤΥΚ Χαράλαμπος Έλληνας δήλωσε πως η εν λόγω συμφωνία δεν είναι εντελώς ξεκάθαρη. «Είναι μια συμφωνία για πώληση 64 Tfc αερίου, που υπολογίζεται σε κόστος 15 δις δολαρίων, αλλά η μέθοδος εξαγωγής από το Ισραήλ στην Αίγυπτο δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει. Ακόμη ούτε οι ποσότητες δεν είναι ξεκάθαρο αν θα είναι σταθερές και πως θα εξελιχθεί. Στο Ισραήλ υπάρχουν ήδη κάποιοι ενδοιασμοί για τη συμφωνία», είπε.

Αλλά, αν υποθέσουμε ότι θα προχωρήσει, συνέχισε, είναι μια συμφωνία μεταξύ των εταιρειών στο Ισραήλ και ενός συνασπισμού από εταιρείες στην Αίγυπτο. «Είναι σε ψηλή τιμή φυσικού αερίου, περίπου 6,5 δολάρια κατά μονάδα, και είναι για την εσωτερική αγορά της Αιγύπτου και όχι για υγροποίηση», είπε, προσθέτοντας πως με αυτά τα δεδομένα δεν επηρεάζονται ούτε οι επιλογές πώληση του Φ.Α. από την Κύπρο προς την Αίγυπτο.

«Οι πωλήσεις από την Κύπρο θα είναι για υγροποίηση και εξαγωγή προς την Ευρώπη», σημείωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα