Ανάλυση: Η σημασία του EastMed και η αμερικανική παρουσία (vid)

Το συμβολικό χαρακτήρα της αμερικανικής παρουσίας κατά την διάρκεια της Τριμερούς συνάντησης Ισραήλ – ΕλλάδαςΚύπρου στην πόλη Μπερ Σεβά αλλά και την γεωπολιτική σημασία του αγωγού EastMed, ανέλυσε στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο Δρ. Θεόδωρος Τσακίρης, Επίκουρος Καθηγητής Γεωπολιτικής και Ενεργειακής Πολιτικής.

Ο κ. Τσακίρης, χαρακτήρισε ως θετική την παρουσία του Αμερικανού πρέσβη στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Φρίντμαν, στην 5η

Τριμερή συνάντηση ΚύπρουΕλλάδας – Ισραήλ όπου και ανακοινώθηκε η επίτευξη της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed.

Ο ίδιος, σημείωσε ότι η παρουσία του πρέσβη λειτουργεί επικουρικά και ενισχυτικά ως προς το μήνυμα και της φιλοσοφίας που έχει η συγκεκριμένη πρωτοβουλία μεταξύ των τριών δημοκρατικών κρατών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Ωστόσο, ο κ. Τσακίρης, ανέφερε, ότι αυτή η συμβολική παρουσία δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι η Αμερικανική εξωτερική πολιτική έχει στραφεί υπέρ αυτού του άξονα σε σημείο που να θεωρείται ότι στρέφεται εναντίον των Τουρκικών επιδιώξεων.

Ο EastMed, πρόσθεσε, όσο και να μην λέγεται στρέφεται εναντίον της αναθεωρητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας.

Η Αμερικανική κυβέρνηση, υποστήριξε ο κ. Τσακίρης, αμφιταλαντεύεται ως προς το ποια θα είναι η συμπεριφορά της απέναντι στην Τουρκία.

Αυτό διότι υπάρχουν τμήματα της Αμερικανικής κυβέρνησης τα οποία συνηγορούν υπερ της λογικής των ορίων απέναντι στην Άγκυρα ενώ από την άλλη η πλειοψηφία των Αμερικανών αξιωματούχων θεωρούν την Τουρκία ως αναντικατάστατο εταίρο.

Σε σχέση με το τι σημαίνει πρακτικά η είδηση ότι «κλείδωσε» ο EastMed ,ο κ.Τσακίρης, ανέφερε ότι αυτό μεταφράζεται ως μια διακυβερνητική συμφωνία μέσα από την οποία θα δημιουργηθεί ένα νομικό πλαίσιο στο οποίο θα δουλέψουν οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις για να το υλοποιήσουν.

«Δεν σημαίνει ότι επειδή υπάρχει διακυβερνητική συμφωνία ότι θα υλοποιηθεί το έργο (…) δεν είναι δεσμευτικό ούτε για τις εταιρείες ούτε για τις κυβερνήσεις», υπογράμμισε.

Ως προς τις απειλές της Τουρκίας κατά της Κύπρου αναφορικά με την αξιοποίηση του ενεργειακού της πλούτου ο κ. Τσακίρης δήλωσε ότι περισσότερο τον ανησυχεί μια κακή λύση του Κυπριακού τύπου «Ανάν» παρά οι απειλές της Τουρκίας.

«Θα πάει να κάνει τι; Θα πάει να βομβαρδίσει την πλατφόρμα που θα φτιάξουν οι Ισραηλινοί;», διερωτήθηκε.

Ο κ. Τσακίρης, χαρακτήρισε την ενέργεια ως συνδετικό κρίκο που υλοποιεί αυτή την πολιτική των αξόνων των τριών κρατών.

«Η ενέργεια είναι αυτή που δίνει βάθος στρατηγικό και δίνει βαθμό υλοποίησης ουσιαστικό σε όλες αυτές τις εξαγγελίες τριμερούς συνεργασίας. Και το πρώτο κομμάτι αυτής της τριμερούς συνεργασίας είναι ισραηλινό και φυσικό αέριο στην Αίγυπτο μέσω αγωγού», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα