ΑΝΑΛΥΣΗ: Σενάρια πρόωρων εκλογών απειλούν τη συμφωνία στο Σκοπιανό

Καθόλου απίθανο δεν είναι το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Σκόπια, οι οποίες θα καθυστερήσουν ή ακόμα και θα ματαιώσουν την υλοποίηση της συμφωνίας για το ονοματολογικό ανάμεσα στις δύο χώρες.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο ο Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και επικεφαλής του Τομέα Ρωσίας-Ευρασίας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων,

είπε ότι τα σενάρια μετά την κατ’ αρχήν συμφωνία είναι πολλά και περιλαμβάνουν πολλά επεισόδια και αρκετό χρόνο μέχρι την τελική υλοποίηση των δεσμεύσεων.

«Μπορεί να έχουμε αντιδράσεις τέτοιας μαζικότητας, που οι κυβερνήσεις να υπαναχωρήσουν από την προκαταρκτική συμφωνία. Μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις ή τεχνικές δυσκολίες που δεν θα βοηθήσουν τις διαδικασίες», είπε προσθέτοντας ότι η διαδικασία βρίσκεται στην αρχή ενός νέου κύκλου.

Εξάλλου, πρόσθεσε, η Ελλάδα έχει εισέλθει σε μια οιονεί προεκλογική περίοδο, η οποία δεν γνωρίζουμε ακόμα πότε θα οδηγήσει σε εκλογές, πρόωρες ή μη.

Υπενθυμίζεται ότι σε τροχιά ανοιχτής σύγκρουσης κινούνται οι σχέσεις κυβέρνησης και Προεδρίας της Δημοκρατίας στα Σκόπια, με αφορμή τη συμφωνία με την Ελλάδα. Ενδεικτικό της ατμόσφαιρας που επικρατεί είναι το γεγονός, ότι η σημερινή συνάντηση του Προέδρου Γκιόργκι Ιβανόφ με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και τον ΥΠΕΞ Νικόλα Ντιμιτρόφ στο προεδρικό μέγαρο διήρκησε μόλις δυο λεπτά.

Επί της ουσίας, ο κος Φίλης σημείωσε ότι πρόκειται για μια συμφωνία η οποία έχει στοιχεία ισορροπίας: κάποια θετικά και κάποια αρνητικά, αλλά και κάποια ερωτηματικά, όπως συμβαίνει με όλες οι συμφωνίες.

Σύμφωνα με τον κο Φίλη, στα θετικά συγκαταλέγονται το erga omnes, μαζί με την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας αλλά και την απάλειψη των τελευταίων σημείων από το σύνταγμα της χώρας τα οποία αποπνέουν κάποιου είδους επεκτατισμό ή αλυτρωτισμό.

Από την άλλη, το γεγονός ότι η γλώσσα, παρά τον σαφή διαχωρισμό της από την αρχαία ελληνική θα ονομάζεται «Μακεδονική», μαζί με την υπηκοότητα η οποία θα είναι «Μακεδόνας/Πολίτης της Βορείου Μακεδονίας», συγκαταλέγονται στα αρνητικά.

«Τα ερωτηματικά που τίθενται έχουν σχέση με το χρονοδιάγραμμα. Όπως φαίνεται, μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου αναμένεται να υπάρξει δημοψήφισμα στα Σκόπια. Αν αυτό δώσει μια άνετη πλειοψηφία στον Ζάεφ, εν συνεχεία αυτός θα το φέρει στη Βουλή ελπίζοντας να αποσπάσει την πλειοψηφία των 2/3 που είναι η απαραίτητη για αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας. Αν δεν το καταφέρει, θα πάει σε πρόωρες εκλογές. Στο καλό σενάριο η ελληνική Βουλή θα κληθεί να κυρώσει την ίδια τη συμφωνία και την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ από τον Δεκέμβριο του 2018 μέχρι τον Μάριο του 2019», είπε.

Τόνισε δε ότι υπάρχουν κι άλλα σενάρια τα οποία θέλουν τον Σκοπιανό πρωθυπουργό να χάνει το δημοψήφισμα και να πηγαίνει σε πρόωρες εκλογές εισπράττοντας κι εκεί μια νέα ήττα.

Επίσης, μένει να ξεκαθαρίσει αν το δημοψήφισμα το οποίο θα διεξαχθεί θα έχει συμβουλευτικό ή δεσμευτικό χαρακτήρα.

«Θα έλεγα καταρχάς να περιμένουμε την ίδια την συμφωνία, καθώς τώρα τοποθετούμαστε επί ενός non paper και καλό θα είναι να είμαστε προσεκτικοί. Έχουμε πολλά επεισόδια μπροστά μας, δεν είναι μια διαδικασία η οποία θα κλείσει τις επόμενες εβδομάδες, τόσο στο εσωτερικό των Σκοπίων, όσο και στο εσωτερικό της Ελλάδας», εκτίμησε.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΑΝΑΛΥΣΗ, Σενάρια, Σκοπιανό,analysi, senaria, skopiano