Ανάπτυξη 1,6% το 2015, αναμένει η Κεντρική Τράπεζα
Υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης για την κυπριακή οικονομία σε σχέση με τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναμένει για τα έτη 2015, 2016 και 2017 η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ), εκτιμώντας ότι το κυπριακό ΑΕΠ θα αυξηθεί με ρυθμό 1,6% το 2015, ενώ θα παρουσιάσει περαιτέρω αύξηση της τάξης του 2,0% το 2016.
Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας
Το Υπουργείο Οικονομικών αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 1-1,5% το 2015, ο οποίος θα ενισχυθεί στο 1,8% το 2016 και στο 2-2,2% το 2017 και 2018.
Όσον αφορά το ποσοστό ανεργίας, αυτό αναμένεται να μειωθεί, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΚΤΚ, στο 15,4% το 2015 ενώ περαιτέρω βελτίωση αναμένεται να καταγραφεί το 2016 και το 2017, φτάνοντας στο 14,4% και 13,1%, αντίστοιχα.
Όπως τονίζει η ΚΤΚ στο Οικονομικό Δελτίο Δεκεμβρίου του 2015, η μεγαλύτερη πρόκληση για ανάκαμψη του χρηματοπιστωτικού τομέα παραμένει η επιτυχής διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ).
Επίσης, επισημαίνει ότι “πρόσφατα καταγράφηκε σημαντική μείωση των δανειστικών επιτοκίων τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις μη χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις που αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα για την ανάκαμψη του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος”.
“Μεταξύ άλλων, ενδέχεται να συμβάλει στην εντατικοποίηση των αναδιαρθρώσεων των δανείων αλλά και της διαχείρισης των ΜΕΔ, να επιταχύνει την προσπάθεια απομόχλευσης του ήδη υπερχρεωμένου μη-χρηματοοικονομικού ιδιωτικού τομέα, και συνάμα να συνδράμει στην αύξηση των επενδύσεων και στην ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας μέσω χαμηλότοκων δανείων”, σημειώνει η ΚΤΚ.
Όσον αφορά τους κινδύνους σε σχέση με τις μακροοικονομικές προβλέψεις, η ΚΤΚ αναφέρει ότι για το 2016 - 2017 οι κίνδυνοι προς τα πάνω θεωρούνται ως επικρατέστεροι στη βάση της πιο γρήγορης ανάκαμψης της εγχώριας οικονομίας, καθώς και της μεγαλύτερης υλοποίησης αναπτυξιακών και επενδυτικών έργων τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.
Ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΚΤΚ, το 2016 η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να καταγράψει ανάκαμψη της τάξης του 2,1%, ενώ ανάκαμψη της τάξης του 7,2% αναμένεται να καταγραφεί στις ακαθάριστες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου, λόγω συγκεκριμένων έργων χρηματοδοτούμενες κυρίως από δανεισμό που ενδεχόμενα να προκύψει τόσο από το κυπριακό σύστημα όσο και από ευρωπαϊκά κονδύλια.
Μείωση 3,4% αναμένεται να καταγράψει η δημόσια κατανάλωση, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα. Αύξηση αναμένεται στις εξαγωγές και στις εισαγωγές της τάξης του 3,7% και 2,5% αντίστοιχα.
Το 2015 η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να καταγράψει αύξηση της τάξης του 2,4% το 2015, αντικατοπτρίζοντας κυρίως την αύξηση στο διαθέσιμο εισόδημα λόγω των μειώσεων στις τιμές της ενέργειας αλλά και λόγω της μείωσης των επιτοκίων καθώς και της μείωσης της ανεργίας. Σε ό,τι αφορά, τη δημόσια κατανάλωση, αναμένεται συρρίκνωση κατά 2,3% κυρίως λόγω μείωσης των
φιλοδωρημάτων αφυπηρέτησης καθώς και λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα.
Πληθωρισμός
Το 2015 ο πληθωρισμός στην Κύπρο αναμένεται να καταγράψει αρνητικό πρόσημο στο
-1,6% σε σύγκριση με -0,3% το 2014, τόσο ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης μείωσης της τιμής του πετρελαίου όσο και λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης στις τιμές των βιομηχανικών προϊόντων εξαιρουμένης της ενέργειας.
Το 2016 ο πληθωρισμός αναμένεται να ανέλθει γύρω στο 0,2%, επηρεαζόμενος κυρίως από την προβλεπόμενη μικρή εγχώρια οικονομική ανάκαμψη που αναμένεται να επηρεάσει ανοδικά τις
τιμές.
Ο πληθωρισμός εξαιρουμένης της ενέργειας προβλέπεται να καταγράψει οριακά αρνητικό πρόσημο φθάνοντας στο 0,3% το 2015 ενώ αναμένεται να είναι θετικός το 2016 φθάνοντας το 0,4%.
Το 2017 ο πληθωρισμός επηρεαζόμενος και από την πορεία ανάκαμψης του ΑΕΠ αναμένεται να φθάσει στο 1,1%, καθώς επίσης θετικός αναμένεται να είναι και ο πληθωρισμός εξαιρουμένης της ενέργειας φθάνοντας το 0,8%.
Αποδοχές, παραγωγικότητα και αγορά εργασίας
Μετά και τα ενθαρρυντικά πρόσφατα προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ για το πρώτο εννιάμηνο του 2015, αναμένεται να καταγραφούν τα εντονότερα σημάδια βελτίωσης και στην αγορά εργασίας.
Συγκεκριμένα, με την αναμενόμενη περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος το
δεύτερο μισό του 2015, η απασχόληση προβλέπεται να καταγράψει θετικούς ρυθμούς μεταβολής, φθάνοντας στο 0,2% για ολόκληρο το 2015. Περαιτέρω θετικοί ρυθμοί αναμένεται να καταγραφούν στην απασχόληση το 2016 και 2017 φθάνοντας το 1,3% και 1,7% αντίστοιχα, επηρεαζόμενοι κυρίως από τη βελτίωση της εγχώριας οικονομίας.
Σε συνάρτηση με τα πιο πάνω, το ποσοστό ανεργίας, όπως ορίζεται από την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού (ΕΕΔ), αναμένεται να καταγράψει μείωση το 2015 φθάνοντας στο 15,4% από 16,1% το 2014, ενώ περαιτέρω βελτίωση αναμένεται να καταγραφεί το 2016 και το 2017, φτάνοντας στο 14,4% και 13,1%, αντίστοιχα.
“Η πορεία της ανεργίας διαγράφεται σχετικά ηπιότερη από τις διαχρονικές προβλέψεις των διεθνών δανειστών, κυρίως λόγω της ευελιξίας που επέδειξε η κυπριακή αγορά εργασίας σε σχέση με τους μισθούς, της σημαντικής μείωσης της παρουσίας των ξένων εργατών στην Κύπρο αλλά και της αναμενόμενης ανάκαμψης της απασχόλησης”, σημειώνει η ΚΤΚ.
Επισημαίνει ότι ο ρυθμός μεταβολής της δαπάνης ανά μισθωτό αναμένεται να καταγράψει μείωση της τάξης του 1,1% το 2015, κυρίως λόγω αλλαγής στη σύνθεση του εργατικού δυναμικού του δημοσίου τομέα, όπου καταγράφηκε μείωση στον αριθμό των υψηλόμισθων υπαλλήλων, με συνεπακόλουθη επίδραση στο μέσο μισθό και μέσο φιλοδώρημα, καθώς και σε γενικές μειώσεις στον ιδιωτικό τομέα, ενώ οριακή μείωση αναμένεται να καταγραφεί το 2016 φθάνοντας το -0,3%.
Το 2017 αναμένεται, σύμφωνα με την ΚΤΚ, να καταγράψει επιτάχυνση φθάνοντας το 2%, κυρίως λόγω της βελτίωσης της εγχώριας αγοράς και της συνεπακόλουθης βελτίωσης στην αγορά εργασίας καθώς και στην αύξηση των μισθών, ενώ το μοναδιαίο εργατικό κόστος, ακολουθώντας κυρίως τις εξελίξεις στη δαπάνη ανά μισθωτό, αναμένεται να μειωθεί και το 2015 καταγράφοντας μείωση της τάξης του 2,4%, ενώ προβλέπεται να καταγράψει περαιτέρω μείωση και το 2016 κατά 1%.
Το 2017 αναμένεται να καταγράψει θετικούς ρυθμούς φθάνοντας το 1,1% επηρεαζόμενο κυρίως από τη βελτίωση της εγχώριας ζήτησης και τη συνεπακόλουθη βελτίωση στην αγορά εργασίας, καθώς και από την αύξηση των μισθών.
Κύριες εξελίξεις το 2015 στο εγχώριο περιβάλλον
Σε σχέση με τις κύριες εξελίξεις το 2015 στο εγχώριο περιβάλλον, η ΚΤΚ αναφέρει ότι καταγράφηκε ψηλότερος αποπληθωρισμός στην Κύπρο σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες χώρες στην ζώνη του ευρώ τον Οκτώβριο του 2015.
Επιπλέον, σύμφωνα με το Οικονομικό Δελτίο της ΚΤΚ, σημειώθηκε νέος δανεισμός στην αγορά, αν και σε χαμηλά επίπεδα το πρώτο εννιάμηνο του 2015, ενώ καταγράφηκαν σημαντικές εισροές καταθέσεων, ιδιαίτερα από τις μη-χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις.
Στο Δελτίο αναφέρεται επίσης ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για ανάκαμψη του χρηματοπιστωτικού τομέα παραμένει η επιτυχής διαχείριση των ΜΕΔ και ότι επικράτησαν ιστορικά χαμηλά επίπεδα επιτοκίων (νέων δανείων και νέων καταθέσεων) στην Κύπρο το τρίτο τρίμηνο το 2015, ενώ δεν θεωρούνται πλέον τα ψηλότερα στη ζώνη του ευρώ, υπήρξε σταθερή πορεία ανάκαμψης του ΑΕΠ το πρώτο εννιάμηνο του 2015 και καταγράφηκε μείωση της ανεργίας αντανακλώντας την πορεία ανάκαμψης της εγχώριας οικονομίας.
Αναφέρει επίσης ότι σημειώθηκε σημαντική βελτίωση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στον τομέα του τουρισμού, ενώ συνεχίζει η πορεία εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών, σύμφωνα με την ΚΤΚ.
"Σε γενικές γραμμές, ο εγχώριος ιδιωτικός τομέας συνεχίζει να βρίσκεται κυρίως σε διαδικασία αποπληρωμής δανείων και αναδιάρθρωσης του ισολογισμού του, ως επακόλουθο των μακροοικονομικών συνθηκών που επικρατούν στην εγχώρια οικονομία", αναφέρει.
Συνοψίζοντας, η ΚΤΚ αναφέρει ότι "πρόσφατα καταγράφηκε σημαντική μείωση των δανειστικών επιτοκίων τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις μη χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις που αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα για την ανάκαμψη του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος".
Μεταξύ άλλων, συνεχίζει, ενδέχεται να συμβάλει στην εντατικοποίηση των αναδιαρθρώσεων των δανείων αλλά και της διαχείρισης των ΜΕΔ, να επιταχύνει την προσπάθεια απομόχλευσης του ήδη υπερχρεωμένου μη-χρηματοοικονομικού ιδιωτικού τομέα, και συνάμα να συνδράμει στην αύξηση των επενδύσεων και στην ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας μέσω χαμηλότοκων δανείων.
Αξιολόγηση κινδύνων όσον αφορά τις μακροοικονομικές προβλέψεις
Σύμφωνα με την ΚΤΚ, οι προς τα πάνω κίνδυνοι για την πορεία του ΑΕΠ της Κυπριακής οικονομίας φαίνεται να επικρατούν οριακά για το 2015.
Πιο συγκεκριμένα, η ΚΤΚ αναφέρει ότι μια πιθανή περαιτέρω ανάκτηση της εμπιστοσύνης αναμένεται να επηρεάσει θετικά την πορεία της εγχώριας οικονομίας και κυρίως της ιδιωτικής κατανάλωσης, ενώ το ίδιο ισχύει στην περίπτωση επέκτασης της τουριστικής περιόδου και κατά τους χειμερινούς μήνες, μετά τις πρώτες ενδείξεις από τις προκρατήσεις.
Προσθέτει ότι για το 2016 - 2017 οι κίνδυνοι προς τα πάνω θεωρούνται ως επικρατέστεροι στη βάση της πιο γρήγορης ανάκαμψης της εγχώριας οικονομίας, καθώς και της μεγαλύτερης υλοποίησης αναπτυξιακών και επενδυτικών έργων τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.
“Οι τομείς που αναμένεται να επηρεαστούν θετικά είναι ο τομέας της ενέργειας και συναφείς
υπηρεσίες, ο τομέας του τουρισμού με την υλοποίηση του καζίνου και την δραστηριοποίηση νέων αερομεταφορέων, καθώς επίσης θετικά αναμένεται να επηρεαστούν και οι λοιπές επιχειρηματικές υπηρεσίες”, σημειώνει η ΚΤΚ.
Ωστόσο, σημειώνει ότι υπάρχουν και σημαντικοί καθοδικοί κίνδυνοι που αφορούν κυρίως τις εύθραυστες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Μεσογείου, “εξελίξεις οι οποίες αν πραγματοποιηθούν μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την πορεία των υπηρεσιών γενικότερα, όπως ο τουρισμός, και των άλλων επιχειρηματικών και οικονομικών υπηρεσιών”.
Πηγή: ΚΥΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- 12 Πράγματα που οι Άντρες κάνουν ΤΕΛΕΙΩΣ διαφορετικά από τις Γυναίκες - Με το 7ο θα συμφωνήσετε ΑΠΟΛΥΤΑ!
- Το ξέσπασμα της Καίτης Γαρμπή για το σύμφωνο συμβίωσης!
- Τέλος ο ευνοϊκός συμψηφισμός σύνταξης – οφειλών για τους ελεύθερους επαγγελματίες
- Σκληρό μήνυμα Μπέου προς τους Βολιώτες
- Στέκια για φθηνό και καλό φαγητό στην Αθήνα
- Πολυτελή σαλέ στα οποία μπορείς να μείνεις… δωρεάν
- Βόλος: Απείλησε να σκοτώσει τη γυναίκα του... για τα τέλη κυκλοφορίας
- Η πρώτη (εσωτερική) μεταγραφή του Στραματσόνι
- 32 χρόνια με Εθνικό Σύστημα Υγείας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Η δικαιοσύνη του Σίλβα με Ερνάνι
- Νταβούτογλου: Καθυστέρηση ένταξης μας στην ΕΕ λόγω Κυπριακού
- «Σφίγγει τα λουριά» στις τράπεζες η Κεντρική Τράπεζα
- Ανάπτυξη 1,6% το 2015, αναμένει η Κεντρική Τράπεζα
- 4200 αεροπορικές επιδρομές πραγματοποίησε η Ρωσία στη Συρία
- Αναβαθμίζεται περισσότερο η αθλητική συνεργασία ΚΟΑ-ΓΓΑ
- Τούσκ: Πρέπει να επανακτησουμε τον έλεγχο των εξωτερικών μας
- Γαλλικά πολεμικά «σφυροκοπούν» τους ISIS με πυραύλους Κρούζ
- Πετρολινα ΑΕΚ: H απογευματινη στο Γκεσινγκ (φωτος)
- Πρώτος ο Ζοάο, δεύτερος ο Άλβες, τρίτος ο Κιρμ (βιντεο)
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Ανάπτυξη 1,6% το 2015, αναμένει η Κεντρική Τράπεζα
- Τούσκ: Πρέπει να επανακτησουμε τον έλεγχο των εξωτερικών μας
- ΓΓ ΑΚΕΛ: Δεν είναι επιλογή η διχοτόμηση της Κύπρου
- Πρώτος ο Άρης
- Πετρολινα ΑΕΚ: H απογευματινη στο Γκεσινγκ (φωτος)
- «Είμαι δυνατός και θα επανέλθω» (βιντεο/φωτος)
- Πως ο φαν Χάαλ ξενέρωσε τον Ερνάντες
- Αναβαθμίζεται περισσότερο η αθλητική συνεργασία ΚΟΑ-ΓΓΑ
- Νταβούτογλου: Καθυστέρηση ένταξης μας στην ΕΕ λόγω Κυπριακού
- Κομισιόν: Ζητά αναστολή κανόνων μετεγκατάστασης για Σουηδία
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Tο 2016 επιστρέφουμε στον κόσμο των μάγων της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ!
- Με 153 "Ναι" πέρασαν από τη Βουλή τα προαπαιτούμενα
- Το ξέσπασμα της Καίτης Γαρμπή για το σύμφωνο συμβίωσης!
- Φάιμαν: Απαιτείται αρκετή οργανωτική, πολιτική και οικονομική υποστήριξη στην Ελλάδα για το Προσφυγικό
- Προμήθεια 39 ασθενοφόρων για τέσσερις περιφέρειες
- Στην πρώτη ομάδα ο νεαρός Ευαγγέλου με... εντολή Στραματσόνι
- Στους "16" του Κυπέλλου Ελλάδος πέρασαν Ηρακλής και ΠΑΣ
- Αλεξιάδης: Εκατοντάδες ΑΦΜ με καταθέσεις από 1 εκατ. έως 12 εκατ. ευρώ
- Τι μαθησιακός τύπος είναι το παιδί σας;