Ανατροπή; Πέφτουν τα πρώτα χιόνια το Νοέμβριο!

Ενώ τα μηναλλάγια προέβλεπαν ότι θα έχουμε τον Δεκέμβριο τα πρώτα χιόνια, η Μετεωρολογική Υπηρεσία λέει άλλα.


Όπως αναφέρει το Τμήμα στο αγρομετεωρολογικό δελτίο του, ο Νοέμβριος, ο οποίος θα αναλυθεί κλιματικά πιο κάτω, είναι ο τελευταίος μήνας του Φθινοπώρου (της μεταβατικής δηλαδή περιόδου από το Θέρος στον Χειμώνα).

"Πλημμύρες" το Φθινόπωρο-Επιβεβαιώθηκαν τα "μηναλλάγια"

Ο Νοέμβριος κλιματικά διαφοροποιείται ουσιαστικά από τον παρελθόντα Οκτώβριο τόσο από πλευράς αύξησης της αθροιστικής βροχής όσο και μείωσης της θερμοκρασίας. Κατά την περίοδο αυτή η ατμόσφαιρα έχει

ήδη αποκτήσει τα χειμερινά της χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα κατά τον Νοέμβριο η συχνότητα έλευσης βαροκλινικών υφέσεων στην περιοχή της Κύπρου, στην Ανατολική Μεσόγειο να είναι σημαντικά αυξημένη σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Μηναλάγια:Πότε θα έχουμε χιόνια και ποιο μήνα θα "πνιγούμε"

Από τα στοιχεία που τηρεί το Τμήμα Μετεωρολογίας φαίνεται ότι ο Νοέμβριος μπορεί να αποτελέσει και μήνα πρώτης χιονόπτωσης στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους, ως αποτέλεσμα ψυχρών εισβολών συνδυασμένων με υφέσεις που επηρεάζουν την περιοχή.
Προκειμένου να αποκτάται μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τα κλιματικά και κυρίως αγρομετεωρολογικά χαρακτηριστικά του Νοεμβρίου παρουσιάζονται στον πίνακα πιο κάτω στοιχεία των σταθμών Αθαλάσσας, αερ. Λάρνακας και Πάφου, Άχνας, Πόλεως Χρυσοχόους και Προδρόμου, οι οποίοι έχουν επιλεγεί για τον σκοπό αυτό ως αντιπροσωπευτικοί μετεωρολογικοί σταθμοί.

Εποχική πρόγνωση για το Νοέμβριο

Ο Νοέμβριος αναμένεται ότι θερμοκρασιακά θα είναι κανονικός. Το αναμενόμενο ύψος βροχής θα κυμανθεί στα νότια και ανατολικά από 50% μέχρι 75% του κανονικού και στα δυτικά και βόρεια θα κυμανθεί από 75% μέχρι τα κανονικά επίπεδα. Η ευρύτερη περιοχή θα χαρακτηρίζεται από κανονικές θερμοκρασίες με τα παράλια να συγκεντρώνουν αυξημένα ποσοστά αθροιστικής βροχής.

Προκαταρκτικά μετεωρολογικά στοιχεία Οκτωβρίου

Από τα αρχικά δεδομένα, όπως αυτά καταγράφηκαν από το Τμήμα Μετεωρολογίας και τα οποία παρουσιάζονται στον πιο κάτω πίνακα για τους επιλεγμένους σταθμούς αναφοράς,φαίνεται ότι τον Οκτώβριο όλες οι μέσες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν για τους σταθμούς αναφοράς ήταν κοντά στις κανονικές, εκτός από την μέση ημερήσια μέγιστη στο σταθμό της Αθαλάσσας που ήταν πάνω από τις κανονικές και την μέση ημερήσια ελάχιστη του Προδρόμου, που ήταν κάτω από τις κανονικές.

Καταγράφηκαν φυσικά ακραίες μέγιστες θερμοκρασίες με θετικές αποκλίσεις πέραν των 4°C, όπως στο σταθμό του Προδρόμου, όπου η ακραία μέγιστη (25.3°C) του ήταν πάνω κατά 6.1°C από την κανονική (19.2°C), αλλά και στο σταθμό της Αθαλάσσας, όπου η ακραία μέγιστη (33.8°C) του ήταν κατά 5.4°C πάνω από την κανονική (28.4°C).

Καταγράφηκαν και ακραίες ελάχιστες με αρνητική απόκλιση πέραν των 4 °C κάτω από την κανονική, στον Πρόδρομο, όπου η ελάχιστη (5.3°C) ήταν κατά 5.6°C κάτω από τη κανονική (10.9°C) και στην Άχνα όπου η ελάχιστη (12.0°C) ήταν κατά 4.7°C κάτω από τη κανονική (16.7°C).

Από τα αρχικά δεδομένα το αναμενόμενο ύψος βροχής κυμάνθηκε πιο πάνω από το αναμενόμενο. Στις περιόδους 5-6, 8-10, 15 και 24-31 Οκτωβρίου καταγράφηκαν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να καλυφτεί το 97% του κανονικού του μήνα. Αξίζει να αναφερθεί ότι από τα προκαταρκτικά στοιχεία φαίνεται ότι σημειώθηκε χαλάζι στις 8 και 15 Οκτωβρίου.Η μέση σχετική υγρασία το πρωί ήταν πολύ κοντά του 54-60%.

Στοιχεία Εξάτμισης και Ηλιοφάνειας Σεπτεμβρίου

Επίσης για σκοπούς καλύτερου προγραμματισμού των υφιστάμενων καλλιεργειών παρατίθεται πίνακας με τα δεδομένα εξάτμισης και ηλιοφάνειας για επιλεγμένους και πάλι μετεωρολογικούς σταθμούς τα οποία αντιστοιχούν στο μήνα Σεπτέμβριο.

Για σκοπούς καλύτερης εποπτείας της κατανομής της βροχής παρουσιάζεται πιο κάτω χάρτης της Κύπρου με τη γεωγραφική κατανομή της προκαταρκτικής αθροιστικής βροχής για το μήνα Οκτώβριο καθώς και χάρτης με την γεωγραφική κατανομή του κλιματικού (κανονικού) ύψους βροχής για τον Οκτώβριο την κλιματική περίοδο 1981-2010.

Keywords
Τυχαία Θέματα