Αγγίζουν τα 2.8 δις. οι προσφορές για το νέο ομόλογο της ΚΔ

Το ποσό του 1 δισ. ευρώ άντλησε μέσω 10ετούς ομολόγου η Κύπρος, που βγήκε σήμερα στις αγορές για τρίτη φορά από την είσοδό της στο μνημόνιο, όπως αναφέρει σε τηλεγράφημά του το Dow Jones Newswires.

Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,25%, ενώ οι συνολικές προσφορές για το νέο ομόλογο και την ανταλλαγή με παλαιότερους τίτλους ξεπέρασαν τα 2,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα

με ανάρτηση του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη στο twitter, πρόκειται για την χαμηλότερη τιμή για 10ετές ομόλογο, που έχει πετύχει ποτέ η Κύπρος.

Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε την έκδοση του ομολόγου επιτυχή γράφοντας συγκεκριμένα: «Ολοκληρώθηκε. Επιτυχημένη έκδοση του νέου δεκαετούς ομολόγου, 1 δισ με 4,25%, η χαμηλότερη τιμή για δεκαετές ομόλογο της Κύπρου».

It's done. Successful market issuance of new 10-yr bond, 1bln at 4.25%, lowest ever pricing for a 10-yr bond for Cyprus.

— Harris Georgiades (@Georgiades_H) October 27, 2015Σύμβουλοι της έκδοσης ήταν οι Barclays, Goldman Sachs, HSBC και Nomura, ενώ η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας βρίσκεται στην βαθμίδα Β3/ΒΒ-/Β+.

Μέσα στο ποσό των προσφορών συμπεριλαμβάνονται και οι αιτήσεις ανταλλαγής που το Υπουργείο Οικονομικών πρότεινε.

Η έκδοση του Ευρωομολόγου την δεδομένη στιγμή, 3 ημέρες μετά την διπλή αναβάθμιση από τον οίκο Fitch, σίγουρα δεν είναι τυχαία. Να υπενθυμίσουμε ότι 1 μήνα πριν η Κύπρος είχε αναβαθμιστεί και από τον οίκο Standard and Poor’s.

Είναι η τρίτη φορά που η Κύπρος βγαίνει στις αγορές έπειτα από το ομόλογο του 2014 με το ποσό 750 εκατομμυρίων ευρώ και το ομόλογο του Απριλίου του 2015 με ποσό 1 δισ. ευρώ.

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες του 2015 και του 2016 είναι εξασφαλισμένες και εκτιμάται οτι η ανάπτυξη της Οικονομίας φέτος για το νησί της Αφροδίτης, θα είναι στο 1,5% .

Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος βγήκε τον Ιούνιο του 2014 για πρώτη φορά στις διεθνείς αγορές, με πενταετές ομόλογο, μετά τον Μάιο του 2011, όταν είχε αποκλειστεί. Η δεύτερη έξοδος της Κύπρου, έγινε τον Απρίλο του 2015 με ομόλογο με επταετή διάρκεια μέχρι το 2022.

Πηγή Capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα