Ανησυχία για την ποινή σε 63χρονο που αποπειράθηκε να σκοτώσει την γυναίκα του

Η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΕΠΚΒΟ) εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια της και παράλληλα την ανησυχία της για την πρόσφατη απαράδεκτη απόφαση του μόνιμου Κακουργιοδικείου να επιβάλει ποινή φυλάκισης έξι μηνών με τριετή αναστολή σε 63χρονο που αποπειράθηκε να σκοτώσει την γυναίκα του.

Σύμφωνα με το Δικαστήριο, το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος επισκέφτηκε τον αστυνομικό σταθμό και από μόνος του αποκάλυψε τα όσα έπραξε εναντίον της συζύγου του, καθώς και το γεγονός ότι παραδέχτηκε ενώπιον του Κακουργιοδικείου

την πράξη του αποτελούν στοιχεία που αποκαλύπτουν «πλήρη και ειλικρινή μεταμέλεια» και κατ’ επέκταση «αντίληψη του λανθασμένου των ενεργειών του προς τη σύζυγο του, περιορίζοντας εκ των πραγμάτων το ενδεχόμενο επανάληψης τέτοιων ενεργειών». Το Δικαστήριο έλαβε ακόμη υπόψη ότι ο κατηγορούμενος είναι 63 ετών, με λευκό ποινικό μητρώο, νομοταγής πολίτης και «ένα νοικοκυρεμένο άτομο».

Τονίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 214 του περί Ποινικού Κώδικα Νόμου (ΚΕΦ.154) η απόπειρα φόνου υπόκειται σε ποινή φυλάκισης διά βίου. Η πλήρης εφαρμογή της νομοθεσίας για την επιβολή ποινών δρα αποτρεπτικά και συμβάλει δραστικά στην καταστολή του προβλήματος της βίας κατά των γυναικών. Διερωτάται κανείς πως μια τέτοια δικαστική απόφαση έχει τιμωρήσει το δράστη; Πως το θύμα προστατεύεται την επόμενη μέρα, όταν ο δράστης επιστρέψει «δικαιωμένος» στο σπίτι; Γιατί δεν λύφθηκε υπόψη η Αξιολόγηση Κινδύνου του θύματος σύμφωνα με το άρθρο 21 των Ν. 51(I)/2016 και Ν. 115(I)/2021; Γιατί δεν εφαρμόστηκαν τα προστατευτικά διατάγματα σύμφωνα με τα άρθρα 22 και 23 του Ν. 119(I)/2000, καθώς και τα άρθρα 32 και 33 του Ν. 115(I)/2021;
Η εν λόγω δικαστική απόφαση:

o Δεν τιμά το σύστημα απονομής δικαιοσύνης, και σίγουρα δεν δικαιώνει τα θύματα, αλλά αντίθετα, τα επαναθυματοποιεί.

o Αφήνει τις γυναίκες-θύματα βίας απροστάτευτες και εκτεθημένες απέναντι στη συνεχή κακοποίηση του δράστη μέχρι να καταλήξουμε την επόμενη φορά στη γυναικοκτονία.

o Αποθαρρύνει για άλλη μια φορά τις γυναίκες-θύματα βίας να βρουν τη δύναμη ν’ απεγκλωβιστούν από τον κύκλο της βίας και να καταγγείλουν τη βία.

o Αποθρασύνει τους δράστες να συνεχίζουν ν’ ασκούν βία με τις «ευλογίες της ποινικής δικαιοσύνης».

Συμβουλευτική Επιτροπή Πρόληψης &Καταπολέμησης της Βίας στην Οικογένεια www.familyviolence.gov.cy

Στην Κύπρο, κατά την περίοδο 2010-2016 σημειώθηκαν 28 δολοφονίες γυναικών (γυναικοκτονίες) από συντρόφους ή πρώην συντρόφους. Επίσης, κατά την περίοδο 2019- 2020 σημειώθηκαν 13 γυναικοκτονίες, 5 το 2021 και 1 το 2022, φτάνοντας συνολικά τις 19 γυναικοκτονίες σε μια 4ετία. Η γυναικοκτονία είναι το αποτέλεσμα χρόνιας, συστηματικής κακοποίησης μιας γυναίκας η οποία κορυφώνεται καταλήγοντας στο εν λόγω αποτρόπαιο έγκλημα.

Οι Δικαστές, ως οι απόλυτοι προστάτες του νόμου, οφείλουν ν’ απονέμουν δικαιοσύνη. Σε τέτοιες σοβαρές υποθέσεις, ιδιαίτερα στις οποίες είναι σημαντική η κρίση και η αντίληψη των Δικαστών, δεν θα πρέπει η κρίση να βασίζεται στην προκατάληψη, αλλά στις αρχές της δικαιοσύνης και της ισότητας των πολιτών ενώπιον του νόμου. 

Διαβάστε επίσης: Ποινή με αναστολή σε 63χρονο που αποπειράθηκε να σκοτώσει τη συζύγό του
 

Keywords
Τυχαία Θέματα