Ανησυχία βουλευτών για επάρκεια εμβολίων-Ενημέρωσε Επ. Υγείας η Καλακούτα

Η Επιτροπή Υγείας της Βουλής ενημερώθηκε για τον σχεδιασμό εμβολιασμού προς αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19 από την αναπληρώτρια Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών Όλγα Καλακούτα, καθώς και για την ασφάλεια των εμβολίων και την προσπάθεια προμήθειας μεγαλύτερου αριθμού εμβολίων, ενώ μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής εξέφρασαν ανησυχίες, τόσο για την ασφάλεια των εμβολίων, όσο και για την επάρκεια τους προκειμένου να εφαρμοστεί ο σχεδιασμός εμβολιασμών που αναπτύχθηκε.


Ο Πρόεδρος

της Επιτροπής Υγείας Κώστας Κωνσταντίνου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η κ. Καλακούτα ανέλυσε διεξοδικά τη διαδικασία που ακολουθείται όσον αφορά την προμήθεια των εμβολίων, τη μεταφορά και τη διαχείριση και κατανομή τους σε πολίτες και ασθενείς.

Ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως έχει επεξηγηθεί στην Επιτροπή Υγείας η διαδικασία κατανομής των εμβολίων, η οποία είναι αναλογική με βάση τις προτεραιότητες οι οποίες έχουν αποφασιστεί, με πρώτη προτεραιότητα εμβολιασμού στην ομάδα ηλικιωμένων άνω των 80 ετών και τους παροχείς υγείας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας είπε επίσης ότι έχει επεξηγηθεί στην Επιτροπή το πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί από το Υπουργείο Υγείας για διάθεση εμβολίων στους πολίτες με βάση τις νέες προμήθειες εμβολίων. Πρόσθεσε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια όπως στο μέτρο του δυνατού και όπου επιτρέπεται, μέσα από τη διαδικασία διάθεσης από την ΕΕ, για εξασφάλιση μεγαλύτερου αριθμού εμβολίων.

Μέσα από τη συζήτηση που διεξήχθη στην Επιτροπή Υγείας διεφάνη ότι παρουσιάστηκαν κάποια προβλήματα και ότι υπήρξαν κάποιες παρεκκλίσεις μέσα από τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, αλλά σημείωσε, διαπιστώθηκε πως αυτά δεν φαίνεται να είναι σε βαθμό που πρέπει να ανησυχούν.

«Σημασία έχει ότι έχουν εντοπιστεί τα λάθη, γίνεται προσπάθεια βελτίωσης και ελαχιστοποίησης των παραλήψεων ή μικρο-λαθών που έγιναν», πρόσθεσε.

Ευχή όλων είναι να υπάρξει υπομονή, οι πολίτες και όλοι μας να σεβόμαστε τα διατάγματα και τις διαδικασίες που ακολουθούνται τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο καθώς αυτό επιβάλλεται να γίνει για το δημόσιο συμφέρον και το καλό του καθενός μεταξύ όλων μας.

Ερωτηθείς εάν Βουλευτές ή κοινοβουλευτικά κόμματα εξέφρασαν ανησυχίες για την άμεση, μεσοπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη ασφάλεια των εμβολίων νουκλεϊκού οξέος (mRNA)  ή τυχών παρανέργιες που δυνατόν να προκληθούν άμεσα, μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι κατά τη συνεδρία όντως υποβλήθηκαν ερωτήματα κατά πόσον παρατηρήθηκαν παρενέργειες ή επιπτώσεις προς όσους εμβολιάστηκαν, προσθέτοντας ότι η απάντηση που δόθηκε στην Επιτροπή Υγείας είναι ότι δεν παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα, απλά κάποιες αλλεργικές αντιδράσεις σε μικρό αριθμό εμβολιασθέντων που δεν συνιστούν ανησυχητικές περιπτώσεις που μπορεί να προβληματίσει, αλλά αντίθετα φαίνεται να υπάρχει αφομοίωση και αποδοχή.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας ανέφερε περαιτέρω ότι διατυπώθηκαν κάποιοι προβληματισμοί και ερωτήματα όσον αφορά τον σχεδιασμό και τα εμβολιαστικά κέντρα σε απομακρυσμένες περιοχές. Έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι κάποιοι κλήθηκαν και χρειάστηκε να μεταβούν από την Πόλη Χρυσοχούς  στην Κυπερούντα για εμβολιασμό και πρόσθεσε ότι αυτό καταγράφεται στα λάθη του συστήματος που διαπιστώθηκαν, επισημάνθηκαν και βελτιώνονται.

Εγείρονται ερωτήματα για τον εμβολιαστικό σχεδιασμό αντιμετώπισης του covid-19, δήλωσε μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας ο βουλευτής ΑΚΕΛ, Γιώργος Τ. Γεωργίου, εκφράζοντας παράλληλα ικανοποίηση για την ενημέρωση, «την υπερπροσπάθεια που γίνεται» και ιδιαίτερες ευχαριστίες προς όλους τους επαγγελματίες υγείας, «τους ήρωες της πρώτης γραμμής».

«Από την ενημέρωση που έγινε προκύπτουν σειρά ζητημάτων, για τα οποία καλείται το Υπουργείο Υγείας και η Κυβέρνηση να απαντήσουν» είπε και διερωτήθηκε «γιατί δεν συνήλθε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού και να λάβει μέρος στο σχεδιασμό, ποιες σκοπιμότητες υπήρχαν».

«Γιατί το Υπουργείο Υγείας δεν δίνει στοιχεία για τον αριθμό των προσώπων που εμβολιάζονται, γιατί αυτή η έλλειψη διαφάνειας» συνέχισε. Αναρωτήθηκε ακόμη γιατί υπάρχει «τόση καθυστέρηση στην παραλαβή των εμβολίων, πώς θα εμβολιαστεί ο κόσμος ώστε να επιτευχθεί ανοσία, όταν μας ανακοινώθηκε ότι ο εμβολιασμός θα πάει μέχρι το φθινόπωρο».

«Ποιοι οι λόγοι και ποιες οι σκοπιμότητες που δεν μπορούμε να προμηθευτούμε εμβόλια από άλλες χώρες» είπε και έκανε λόγο για «ερασιτεχνικές τακτικές εγγραφής των ηλικιωμένων κατά τη διάρκεια της νύχτας στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα». «Τί σημαίνει όποιος προλάβει;  Και γιατί να αποστέλλονται ηλικιωμένοι από το ένα άκρο της Κύπρου στο άλλο για να εμβολιαστούν; Πόση ταλαιπωρία» ανέφερε.

Επίσης διερωτήθηκε τι γίνεται με τις ηλικίες των 70-80 χρόνων, ποιος σχεδιασμός γίνεται με τους υπόλοιπους επαγγελματίες υγείας, τους ευπαθείς συνανθρώπους μας, τους νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς για να αναφέρει ότι «δυστυχώς δεν υπάρχει πλάνο».

Είπε ακόμη ότι το πιστοποιητικό υγείας που συζητείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο εξαναγκασμός σε εμβολιασμό αποτελεί παραβίαση των ελευθεριών και των ανθρώπινων δικαιωμάτων των πολιτών.

«Το ΑΚΕΛ καλεί το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει σε μια ολοκληρωμένη μελέτη και σχεδιασμό, αξιοποιώντας όλη την επιστημονική κοινότητα. Να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, και η Κυβέρνηση και Υπουργείο Υγείας, και να ενημερώσουν συντεταγμένα και με διαφάνεια τους πολίτες» κατέληξε.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι το κόμμα του εξέφρασε ανησυχίες και μετέφερε τις αγωνίες του κόσμου, καθώς διαπιστώνεται ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού δεν προχωρά στο βαθμό που έπρεπε να βρισκόταν.

«Βλέπουμε ότι η ροή των εμβολίων από το εξωτερικό προς την Κυπριακή Δημοκρατία κινείται με ρυθμούς χελώνας και πολύ βραδέως και δεν αναμένεται να καλυφθούν οι στόχοι που έθεσε το ίδιο το Υπουργείο Υγείας για εμβολιασμό ενός ικανοποιητικού αριθμού του πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι».

Ερωτηθείς αν το ΔΗΚΟ είναι ικανοποιημένο σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των εμβολίων και το γεγονός ότι αυτά περιέχουν mRNA ή συνεχίζουν να υφίστανται ερωτηματικά, ο κ. Πιττοκοπίτης είπε ότι ερωτηματικά υπάρχουν, τέθηκαν στο πλαίσιο της συνεδρίας της Επιτροπής Υγείας και οι αρμόδιοι και οι ειδικοί διαβεβαιώνουν ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το θέμα», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάτε επίσης:

Πώς θα μπούμε στην (αργή) και στοχευμένη περίοδο χαλάρωσης μέτρων

Χάρτης ECDC για κορωνοϊό: Η Κύπρος στο κόκκινο
 

Keywords
Τυχαία Θέματα