Ανοιχτά της Ανατολικής Μεσογείου το τουρκικό ερευνητικό «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν»

Στα ανοιχτά της Ανατολικής Μεσογείου πλέει από χθες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν», το πλέον αναβαθμισμένο τεχνολογικά (7ης γενιάς) και τελευταίο στη σειρά από τα τέσσερα αντίστοιχα πλοία που έχει υπό την κατοχή της η Άγκυρα, με στόχο την πραγματοποίηση ερευνών στο θαλάσσιο χώρο.

Η παρουσία του στην περιοχή από χθες, δηλαδή δέκα μέρες νωρίτερα από την ημερομηνία που είχε εξαγγελθεί αρχικά (σ.σ. αυτή της 9ης Αυγούστου) από πλευράς του Υπουργείου Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ ανατρέπει άρδην τα δεδομένα.

Σύμφωνα με την

ιστοσελίδα Marine Traffic, το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» απέπλευσε από το λιμάνι Tasuku (Τασουκου) της Τουρκίας με κατεύθυνση νοτιοδυτικά, κινούμενο σε απόσταση περίπου 15-20 μιλίων από το λιμάνι. Δεδομένου, όμως, ότι αρμόδιο Υπουργείο της Τουρκίας εμφανιζόταν αποφασισμένο για την εκκίνηση των ερευνών τη συγκεκριμένη ημέρα (9η Αυγούστου), η χθεσινή αλλαγή στα τουρκικά σχέδια προβληματίζει έντονα τους αναλυτές ως προς τις πραγματικές επιδιώξεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο «το τουρκικό θα ξεκινούσε μια αποστολή στη Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου αναχωρώντας από το λιμάνι της Μερσίνας», στα νότια της Τουρκίας. Στίγμα στο χάρτη ως προς τις έρευνες του γεωτρύπανου έδωσε και ο Τουρκικός Τύπος, ο οποίος τοποθετούσε την έναρξη των εργασιών του στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην περίπτωση του ερευνητικού σκάφους «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν», μήκους 238 μέτρων και πλάτους 42 μέτρων, η Τουρκία ρισκάρει μπροστά στο ενδεχόμενο μιας μαζικής διεθνούς αντίδρασης, όσο και επιβολής κυρώσεων από μέρους της ΕΕ, σε περίπτωση κλιμάκωσης των προκλητικών ενεργειών της, τη στιγμή που αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης προσδιόρισε τις προηγούμενες ημέρες ως δυνητικό πεδίο ερευνών τη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Αν το εν λόγω γεωτρύπανο δεν εξήλθε απλά από το λιμάνι, αλλά οδεύει προς έρευνες στην Κύπρο ενισχύεται εν μέρει και από την ανάρτηση του κατοχικού ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος πραγματοποίησε περιοδεία τις τελευταίες ημέρες στην Τουρκία, σχολιάζοντας σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Στο Taşucu (επαρχία Μερσίνας), όπου ήρθα από την Κερύνεια με το θαλάσσιο λεωφορείο, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το πλοίο γεώτρησης Abdülhamid Han. Οι προσπάθειες και οι σεισμικές έρευνες που γίνονται για τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην Τουρκική Δημοκρατία και στη Γαλάζια Πατρίδα συνεχίζονται με αποφασιστικότητα».

Πάντως, η έξοδος του ερευνητικού σκάφους από το λιμάνι του Τοσουκού επιβεβαιώνεται, κατά την ΕΡΤ και από το ΓΕΝ, με τις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις να παραμένουν σε εγρήγορση παρακολουθώντας τις κινήσεις του τουρκικού σκάφους. Αν και επικρατεί ψυχραιμία και αναμονή, πληροφορίες θέλουν τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας να παρατηρούν το πως εξελίσσεται η συμπεριφορά της Τουρκίας μετά τον απόπλου του ερευνητικού πλοίου σε πανελλαδική κλίμακα και ακόμη περισσότερο στον Έβρο, αφού το ενδεχόμενο μαζικής συγκέντρωσης μεταναστευτικών ροών στα ελληνοτουρκικά σύνορα αποτελεί μια από τις εκδοχές του υβριδικού πολέμου, στην οποία αρέσκεται ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, για τους λόγους αυτούς, να το επαναλάβει.

Στα στοιχεία που ενισχύουν, άλλωστε, την εντύπωση ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί αυτή τη φορά να πατήσει το κουμπί της πρόκλησης απέναντι στην Ελλάδα συνιστά αφενός η υπόδειξη συγκεκριμένης ημερομηνίας από την εκκίνηση των ερευνών (σε αντίθεση με λίγα χρόνια πριν, όταν τα ερευνητικά πλοία εμφανιζόταν ξαφνικά, προκαλώντας τριβές) και αφετέρου η επιβεβαίωση των σχετικών σχεδιασμών από πλευράς του Υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, o οποίος γνωστοποίησε ότι το γεωτρύπανο θα κάνει έρευνες «εντός των τουρκικών θαλασσίων περιοχών ευθύνης».

Επιπλέον, η σπουδή της Άγκυρας να δηλώσει παρούσα στην αναζήτηση των υδρογονανθράκων στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου συνδέεται ευθέως με την ανάγκη του Τούρκου Προέδρου να οικοδομήσει ένα λαοφιλές αφήγημα, όπως η εξόρυξη υδρογονανθράκων στην τελική ευθεία προς τις πρόωρες εκλογές την Άνοιξη του 2023, αλλά σχετίζεται και με την επιχείρηση της Τουρκίας να επιβιώσει το φετινό, ψυχρό -λόγω φυσικού αερίου- χειμώνα, αλλά και να καταστεί ενεργειακά αυτάρκης. Στο πλαίσιο αυτό, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε την επέκταση της συμφωνίας φυσικού αερίου με τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν, όπως και τη συμφωνία Τουρκίας -Ιράν για την αναβάθμιση της υποδομής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών.
 

Πηγή: Πρώτο Θέμα 

Keywords
Τυχαία Θέματα