Ανώτατο: Σπάει στα δυο-Πως επανερχόμαστε από το '63 σε διαχωρισμό

Η ώρα της εφαρμογής έφθασε έστω και καθυστερημένα. Αυτό επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης μιλώντας στο Πρωτοσέλιδο με αφορμή και την σημερινή συνάντηση του Πρόεδρου Αναστασιάδη με τον Ιωνά Νικολάου.

Τα νομοσχέδια που βρίσκονται σε τελικό στάδιο είναι αποτέλεσμα μελετών από εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίοι έφθασαν στην Κύπρο τα τελευταία 2 χρόνια.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές μελετώνται τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με τον κ.Ιωαννίδη. «Πρέπει να γίνουν

τα πάντα», τόνισε προσθέτοντας παράλληλα ότι από το 1960 έχουν αλλάξει οι δομές της Δικαιοσύνης. Αυξήθηκαν οι υποθέσεις στα δικαστήρια σύμφωνα με τον κ.Ιωαννίδη ενώ σημαντικό στοιχείο είναι ότι με την αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων το 1963 αναγκαστήκαμε να ενώσουμε το Συνταγματικό με το Εφετείο και τα δυο έγιναν ένα όπως τόνισε ο κ.Ιωαννίδης.

«Ήρθε η ώρα διαχωρισμού των πάντων. Και σωστά θα εφαρμοστεί και τρίτος βαθμός δικαιοδοσίας, Εφετείο δηλαδή και Ανώτατο».
«Όσα κτίσαμε τόσα χρόνια διαλύθηκαν μέσα σε λίγες μέρες. Αν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη τότε χαθήκαμε», υπογράμμισε.

Το ΣΙΓΜΑ από την περασμένη Παρασκευή, κατέγραψε τις κυριότερες αλλαγές που επέρχονται στον χώρο της Δικαιοσύνης. Να σημειωθεί ότι οι αλλαγές θα επέλθουν εφόσον τα προτεινόμενα νομοσχέδια εγκριθούν.

Από τις κυριότερες αλλαγές είναι οι εξής:

- Το Εφετείο που θα είναι δευτεροβάθμιο Σώμα θα ελέγχεται από το Ανώτατο Δικαστήριο.

- Για τον έλεγχο του Ανωτάτου θα συσταθεί Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, στο οποίο σήμερα συμμετέχουν μόνο δικαστές του Ανώτατου. Πλέον θα συμμετέχουν δικαστές του Εφετείου, Επαρχιακοί Δικαστές, ο Γενικός Εισαγγελέας και άλλοι νομομαθείς.

- Πρόθεση είναι όπως με τις αφυπηρετήσεις, σε βάθος χρόνου, στο Ανώτατο Δικαστήριο να παραμείνουν μόνο πέντε δικαστές.

Keywords
Τυχαία Θέματα