Ανώτερη αξιωματούχος ΠΟΥ: Φόβοι για μετεξέλιξη της μετάλλαξης Δέλτα

Μάχη με τον χρόνο δίδει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης, υπό τον φόβο έλευσης νέων μεταλλάξεων.

Σε αποκλειστική συνέντευξη στο ΣΙΓΜΑ η ανώτερη αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ξεδίπλωσε τις ανησυχίες του οργανισμού, με την πρώτη να αφορά την μετεξέλιξη της μετάλλαξης Δέλτα, καθιστώντας την ισχυρότερη προς τα εμβόλια.

«Ποιες νέες μορφές θα εμφανιστούν και θα δώσουν στην ΔΕΛΤΑ

πλεονέκτημα έναντι των εμβολίων. Είναι κάτι που κοιτάζουμε πολύ στενά. Προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοια ένδειξη» ανέφερε η αναπληρώτρια αξιωματούχος του ΠΟΥ, Κάθριν Σμόλγοντ.

Ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο εμφάνισης μιας εντελώς νέας μετάλλαξης.

Συνέχισε λέγοντας, «Αυτό είναι ανησυχητικό γιατί μπορεί να σημαίνει αύξηση μεταδοτικότητας αλλά και μείωση της αποτελεσματικότηας των εμβολίων».

Δικαιολογημένη θεωρείται από τον ΠΟΥ η απόφαση της Κύπρου  για την χορήγηση τρίτης δόσης στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και τους άνω των 65 ετών.

  Οι φαρμακευτικές υπηρεσίες τονίζουν πως δεν αποκλείεται να προβούν σε νέα βήματα για να θωρακίσουν τον πληθυσμό.

Σε δηλώσεις της η αναπληρώτρια διευθύντρια φαρμακευτικών υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου ανέφερε τα εξής:

«Η κάθε χώρα κρίνει τι είναι απαραίτητο ανάλογα με το εμβολιαστικό της πρόγραμμα, δεν αποκλείουμε τίποτα για να προστατεύσουμε τους πολίτες».

Παράλληλα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα προβεί σε μία ενδελεχή ανάλυση των δεδομένων και των κλινικών δοκιμών, προτού κάνει συγκεκριμένες συστάσεις στα φάρμακα κατά του κορωνοϊού που αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην αγορά.

Υπάρχουν, στο μεταξύ, φάρμακα στην αγορά τα οποία χορηγούνται σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών για να προλάβουν την διασωλήνωση, ωστόσο είναι ακριβά και περιορισμένα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ανώτερη, ΠΟΥ, Φόβοι, Δέλτα,anoteri, pou, fovoi, delta