Άνθρωποι που πλησιάζουν τον θάνατο έχουν θετικά συναισθήματα
Αν και ο φόβος του θανάτου αποτελεί θεμελιακό γνώρισμα του ανθρώπου, τελικά πολλοί άνθρωποι, όταν το τέλος της ζωής πλησιάζει, εκδηλώνουν αναπάντεχα θετικά συναισθήματα.
Αυτό είναι το συμπέρασμα δύο νέων αμερικανικών μελετών, που δείχνουν ότι, αντίθετα με τη διαδεδομένη άποψη, η «πρόγευση» του θανάτου συχνά είναι πολύ πιο θετική από ό,τι περιμένουν οι περισσότεροι άνθρωποι να είναι.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Κουρτ Γκρέι του Πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό ψυχολογίας "Psychological Science",
Η πρώτη μελέτη ανέλυσε -με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών- το συναισθηματικό περιεχόμενο των ιστολογίων (μπλογκ) που έχουν δημιουργήσει καρκινοπαθείς τελικού σταδίου και άλλοι ασθενείς με ανίατες παθήσεις. Η σύγκριση με κείμενα υγιών ανθρώπων που κλήθηκαν να γράψουν πώς φαντάζονται πως θα νιώσουν όταν θα πεθαίνουν, αποκαλύπτει ότι οι αναρτήσεις όσων σύντομα θα πεθάνουν, είναι πιο θετικές συναισθηματικά από τις εκ των προτέρων φαντασιώσεις περί θανάτου. Μάλιστα, όσο πλησιάζει ο θάνατος, τόσο πιο θετικές γίνονται και τόσο αυξάνεται η συχνότητα λέξεων όπως «αγάπη» και «ευτυχία», αντί για «φόβος», «άγχος» κ.α.
Η δεύτερη μελέτη ανέλυσε τις τελευταίες λέξεις και ποιήματα μελλοθάνατων σε αμερικανικές φυλακές, οι οποίοι είχαν καταδικασθεί να εκτελεσθούν για σοβαρά εγκλήματα. Και σε αυτή την περίπτωση, το συναισθηματικό περιεχόμενο των γραπτών τους ήταν -κατά μέσο όρο- απρόσμενα θετικό και λιγότερο αρνητικό, σε σχέση με τα ποιήματα που έγραφαν άλλοι φυλακισμένοι που δεν ήταν μελλοθάνατοι. Το μυαλό των μελλοθάνατων έλκεται ιδιαίτερα από έννοιες όπως η θρησκεία και η οικογένεια.
«Όταν φανταζόμαστε τα συναισθήματά μας, καθώς πλησιάζουμε τον θάνατο, συνήθως κυριαρχεί η λύπη και ο τρόμος. Όμως, όπως φαίνεται, το να πεθαίνει κανείς είναι λιγότερο λυπηρό και τρομακτικό -ακόμη και πιο χαρούμενο- από ό,τι νομίζουμε. Οι τελευταίες αναρτήσεις όσων πάσχουν από ανίατες ασθένειες και οι τελευταίες λέξεις των μελλοθάνατων φυλακισμένων είναι γεμάτες αγάπη, κοινωνική σύνδεση και νόημα», δήλωσε ο Γκρέι.
Βέβαια, θα μπορούσε να προσθέσει κανείς ότι αν κάποιος, στο κατώφλι του θανάτου, βρει το κουράγιο να γράφει ιστολόγια και ποιήματα, τότε όντως υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να βρίσκει κάποιο θετικό νόημα στον θάνατο. Αλλά πολύ περισσότεροι άνθρωποι μάλλον δεν έχουν αυτό το κουράγιο...
Αλλά πότε ακριβώς έρχεται ο θάνατος;
Παρόλο που στη ζωή, όπως λένε, δύο πράγματα είναι βέβαια, οι φόροι και ο θάνατος, υπάρχουν ακόμη αμφιβολίες για το ένα από τα δύο - και αυτό παραδόξως δεν είναι οι φόροι. Οι γιατροί και άλλοι επιστήμονες πασχίζουν ακόμη να βρουν έναν κοινό ορισμό του θανάτου και να τον εφαρμόζουν σε όλο τον κόσμο.
Το θέμα τέθηκε επί τάπητος ξανά στο ετήσιο συνέδριο Euroanaesthesia της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αναισθησιολογίας στη Γενεύη (3-5 Ιουνίου). Οι περισσότεροι γιατροί παγκοσμίως -τουλάχιστον στον Δυτικό κόσμο- συμφωνούν πλέον ότι ο θάνατος είναι τελικά εγκεφαλικός θάνατος, μια έννοια που εισήχθη εδώ και τουλάχιστον 40 χρόνια.
Όμως παραμένουν αρκετές διαφωνίες γύρω από τον προσδιορισμό της ακριβούς στιγμής του θανάτου με βάση με μια σειρά από νευρολογικά κριτήρια. Έτσι, δεν υπάρχει ομοφωνία για το πότε ακριβώς επέρχεται ο θάνατος.
Ορισμένοι γιατροί επιμένουν ότι αρκεί να βεβαιωθεί ο θάνατος του εγκεφαλικού στελέχους, του αρχαιότερου και κατώτερου τμήματος του εγκεφάλου που ευθύνεται για τις ζωτικές αυτόνομες λειτουργίες, όπως η αναπνοή, καθώς και για τη συνείδηση. Αν μέσα από τη σχετική ιατρική εξέταση διαπιστωθεί ο θάνατος του στελέχους του εγκεφάλου, τότε θεωρούν δεδομένο ότι επήλθε γενικά ο θάνατος.
Όμως, ορισμένοι αντιτείνουν ότι πρέπει να επιβεβαιωθεί ο θάνατος ολόκληρου του εγκεφάλου και όχι μόνο του στελέχους. Μεταξύ άλλων, φέρνουν ως επιχείρημα ότι όχι σπάνια ο εγκέφαλος εμφανίζει ηλεκτρική δραστηριότητα για αρκετά λεπτά μετά τον θάνατο του εγκεφαλικού στελέχους.
Όπως δήλωσε στο συνέδριο ο καθηγητής αναισθησιολογίας και εντατικής θεραπείας Τζιουζέπε Κιτέριο της Ιατρικής και Χειρουργικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μιλάνο, «με όλη τη σύγχρονη τεχνολογία που υπάρχει σήμερα, θα περίμενε κανείς ο προσδιορισμός του θανάτου να είναι εύκολο ζήτημα, αλλά δεν είναι».
Ο ίδιος υποστηρίζει σθεναρά ότι αν έχει πεθάνει το εγκεφαλικό στέλεχος, ο άνθρωπος είναι πεθαμένος, ακόμη κι αν άλλα τμήματα του εγκεφάλου του λειτουργούν για ένα διάστημα ακόμη. Συνεπώς, δεν χρειάζονται πρόσθετες εξετάσεις όπως το ηλεκτρογκεφαλογράφημα, όπως απαιτεί π.χ. η χώρα του, η Ιταλία.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Συντάξεις: Ανατροπή στα όρια ηλικίας - Ποιοι φεύγουν πολύ πριν τα 67 [πίνακες]
- 6 Ιουνίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
- Στην εντατική ο Τσοχατζόπουλος
- Εικόνες από το Κατάρ μετά την κρίση
- Ο «γίγας» της βιντεοκασέτας που έκανε τη μεγάλη στροφή στην καριέρα του
- Ηράκλειο: Σε 36χρονο αγνοούμενο ανήκει το διαμελισμένο πτώμα
- 21st Beering + 2nd Royal Beerfield στη Λέσχη Κλασικής Μοτοσυκλέτας Πάτρας
- Στην Ελλάδα καμία καλή πράξη δεν μένει ατιμώρητη…
- Survivor - διαρροή: Μεταμεσονύχτιο θρίλερ με την ψηφοφορία - Στο νήμα η πρωτιά του Ντάνου με τον...
- Δύσκολες ώρες για τον Άκη Τσοχατζόπουλο στην εντατική
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Έιντε: Ελλάδα-Τουρκία δεν βρίσκονται ακόμα στην ίδια σελίδα
- Σε κρίσιμη κατάσταση ο κωμικός Τζέρι Λούις
- Σκωτία: Ανεξαρτησία της Σκωτίας μέχρι το 2025
- Διακοπές στην Ελλάδα για Ρονάλντο
- Παρά την γκάφα τα κατάφερε το Βέλγιο (video)
- Χριστοδούλίδης: Σημαντικό στοιχείο το κοινό έγγραφο Έιντε
- Γιατί τα παιδιά χωρισμένων γονιών.. κρυολογούν πιο εύκολα
- Λονδίνο:Ιμάμηδες αρνούνται να προσευχηθούν για τους δράστες
- Ο Ποπόφ στο Γιβραλτάρ - Κύπρος
- Διαρκείας στη Λάρνακα
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Άνθρωποι που πλησιάζουν τον θάνατο έχουν θετικά συναισθήματα
- Ζλόγκαρ-κόουτς
- Χριστοδούλίδης: Σημαντικό στοιχείο το κοινό έγγραφο Έιντε
- Γιατί τα παιδιά χωρισμένων γονιών.. κρυολογούν πιο εύκολα
- Δείτε εδώ τις λύσεις για το δοκίμιο Βιολογίας
- Διαρκείας στη Λάρνακα
- Ναυαγοσώστες: Αν γινόταν επέκταση ωραρίου δεν θα θρηνούσαμε
- Εθνική Ελπίδων: Φιλικό τον Αύγουστο και πρεμιέρα Σεπτέμβριο
- Πέντε νεκροί μετά από πυροβολισμούς στη Φλόριντα
- Διακοπές στην Ελλάδα για Ρονάλντο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Khuram Butt and Rachid Redouane named as London Bridge terrorists (PHOTOS)
- Το αλάτι ως καλλυντικό
- Τροφές που μειώνουν το αίσθημα της πείνας
- Πρωτοβουλίες από ΗΠΑ – Τουρκία να αποκλιμακωθεί η ένταση στα αραβικά κράτη
- Μπάσκετ: Θέλει τον πρώτο σκόρερ της Ευρωλίγκας ο Παναθηναϊκός
- Κορυφώνεται το «κύμα» εσωτερικής μετανάστευσης Πατρινών στα νησιά, για το καλοκαίρι!
- Αρνητικά πρόσημα στις ασιατικές αγορές
- Μαρία Ηλιάκη: «Η ζωή είναι αλλού. Δεν είναι ούτε στην τηλεόραση ούτε στα περιοδικά»
- Αντάλλαξαν εμπειρίες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση