Έιντε: Ελλάδα-Τουρκία δεν βρίσκονται ακόμα στην ίδια σελίδα
Την ικανοποίηση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και του ιδίου προσωπικά για το αποτέλεσμα των συζητήσεων στο δείπνο Κυριακής, εξέφρασε ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπεν Μπαρθ Έιντε, στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης που παραχώρησε το απόγευμα της Δευτέρας στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.
Διευκρίνισε ωστόσο πως απομένει πολύ έργο να γίνει στις επόμενες εβδομάδες, πριν μπορέσουν να συναντηθούν στη Γενεύη αργότερα τον τρέχοντα μήνα, προσθέτοντας
«Μετά από μια μακρά, εντατική, ανοιχτή και έντιμη συζήτηση πέραν των 4 ωρών, το αποτέλεσμα ήταν πως οι ηγέτες δεσμεύθηκαν να ζητήσουν τον ΓΓ να επανασυγκαλέσει τη Διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη. Θα επανασυγκληθεί τον Ιούνιο, το πιο πιθανό στο τελευταίο δεκαπενθήμερο», είπε ο ειδικός σύμβουλος.
Εξηγώντας τους στόχους στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, είπε πως αυτό που εξετάζουμε είναι «εάν υπάρχει ένας τρόπος για να δημιουργηθεί ένα κοινό όραμα ασφάλειας για την Κύπρο για τον 21ο αιώνα, που δεν θα βασίζεται τόσο στην πραγματικότητα του 1960, αλλά θα στηρίζεται περισσότερο στις πραγματικότητες του 2017 που παρέχουν αλλαγή για όσους χρειάζονται αλλαγή, αλλά και συνέχεια για εκείνους που χρειάζονται κάποια συνέχεια», είπε ο κ. Έιντε, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές τοποθετήσεις του για την ασφάλεια.
Επομένως, είπε, «αυτό που κάνουμε και θα κάνουμε τις προσεχείς εβδομάδες είναι να συνεχίσουμε να επεξεργαζόμαστε κάποιες ιδέες που έχουμε, τις οποίες έχουμε ήδη ανεπίσημα μοιραστεί με όλους τους συμμετέχοντες σχετικά με ένα νέο μοντέλο που θα ήταν διαφορετικό, αλλά θα εξακολουθεί να παρέχει κάποιες νέες ουδέτερες διαβεβαιώσεις, κάποια διεθνή εποπτεία εφαρμογής της Συνθήκης. Διότι σε πολλές συμφωνίες ειρήνης - και έχω εμπλακεί σε πολλές – γνωρίζω πως μπορείς να φτάσεις στο σημείο που στις δύο πλευρές κατ’ ακρίβεια αρέσει αυτό που έχει αποτυπωθεί στο χαρτί, αλλά θα αμφισβητούν αν η άλλη πλευρά θα το εφαρμόσει».
Ο κ. Έιντε διευκρίνισε πως λέγοντας στην αρχή ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μπροστά, εννοούσε ιδιαίτερα αυτά τα ζητήματα.
«Πώς να επεξεργαστούμε το σύστημα ασφαλείας που δημιουργεί μια αίσθηση ασφάλειας και στις δύο κοινότητες και για όλους τους Κυπρίους, αλλά χωρίς η ασφάλεια του ενός να είναι η πηγή της ανασφάλειας του άλλου», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν στο δείπνο εγέρθηκε το θέμα των υδρογονανθράκων, ο κ. Έιντε είπε πως δεν συζητήθηκε, πλην μιας μικρής αναφοράς. «Και αυτό γιατί πιστεύω όλες οι πλευρές έχουν πλήρη επίγνωση του ισχυρισμού ότι, με τη διευθέτηση, οι υδρογονάνθρακες - όπως και οι δύο ηγέτες έχουν πει σε πολλές ομιλίες και δηλώσεις - θα μπορούσαν να είναι ένα ευνοϊκό στοιχείο στην περίπτωση λύσης, διότι οι πόροι μπορούν να μοιραστούν και θα είναι ευκολότερο να αναπτυχθεί ένας περιφερειακός ενεργειακός κόμβος με τη διευθέτηση. Δεν θέλω να κάνω περισσότερες δηλώσεις γι’ αυτό. Δεν ήταν το θέμα της χθεσινής συζήτησης».
.
Ο κ. Έιντε έδωσε την ίδια απάντηση όταν ρωτήθηκε αν ο στόχος είναι η ολοκλήρωση των συνομιλιών πριν τα μέσα Ιουλίου που θα ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις.
«Δεν συζητήθηκε χθες, δεν είναι το επίκεντρο της δουλειάς μου... δεν κάνω διασύνδεση με αυτό», πρόσθεσε.
Για το πώς φθάσαμε στην πρόσκληση του ΓΓ προς τους ηγέτες, εξήγησε ότι στις 17 Μαϊου προήδρευσε στην Κύπρο μιας συνάντησης όπου προσπάθησαν ξανά να φθάσουν σε συμφωνία, όχι πολύ διαφορετική από της Κυριακής και τότε οι δύο ηγέτες είχαν οι ίδιοι πει πως θα έβλεπαν τη διάσκεψη να λαμβάνει χώρα τον Ιούνιο. Πρόσθεσε ότι με την παρούσα μορφή του ενός κεφαλαίου μετά το άλλο, πετύχαμε ό,τι μπορούσε να επιτευχθεί και τώρα είναι καιρός να δούμε τα πράγματα αλληλοσχετιζόμενα.
«Πρέπει να φέρουμε μέσα τη διάσταση της ασφάλειας και των εγγυήσεων, θέμα που μπορεί να αντιμετωπιστεί κατάλληλα με την παρουσία των εγγυητριών κι αυτό σημαίνει Γενεύη. Συνεπώς συμφώνησαν μ’ αυτό και το πρόβλημα που είχαμε μέχρι την Κυριακή ήταν η σειρά κι όχι ο στόχος να πραγματοποιηθεί η διάσκεψη της Γενεύης», είπε ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη διάρκεια της Διάσκεψης στη Γενεύη, ο κ. Έιντε ανέφερε ότι η Διάσκεψη ξεκίνησε στις 12 Ιανουαρίου, δεν έχει ολοκληρωθεί και σήμερα μιλούμε για επανασύγκληση.
Ως εκ τούτου, η Διάσκεψη είναι βασικά ανοικτού τέλους, είπε, προσθέτοντας ότι θα έχουμε μια ημερομηνία έναρξης αλλά όχι ημερομηνία λήξης γιατί η ημερομηνία λήξης αφορά τη λύση του προβλήματος ή τη μη λύση – «ελπίζω πως δεν θα είναι αυτό», όπως σημείωσε. Δεν θα αναφερθούμε σε αριθμό ημερών, πρόσθεσε.
Στο ερώτημα αν η άνοδος του απολυταρχισμού στην Τουρκία δημιουργεί πρόβλημα, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε είπε πως οι εξελίξεις στις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανόμενης και της Τουρκίας είναι ψηλά στην ατζέντα του και έτσι παρακολουθεί τις εγχώριες εξελίξεις στην Τουρκία.
«Αλλά πρέπει να πω πως μέχρι στιγμής αισθάνομαι ότι Τουρκία και Ελλάδα είναι αμφότερες δεσμευμένες στην εξεύρεση διευθέτησης. Δεν είναι ακόμη στην ίδια σελίδα στο πως θα είναι η διευθέτηση. Αλλά και οι δύο μου λένε πως βλέπουν ότι είναι προς το στρατηγικό τους συμφέρον στην περιοχή και τις παγκόσμιες εξελίξεις αν το Κυπριακό λυθεί», είπε.
Πηγή ΚΥΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Εικόνες από το Κατάρ μετά την κρίση
- Τραγωδία με 22χρονη που έπεσε στο γκρεμό του «Ναυαγίου» στη Ζάκυνθο
- Σε δεινή θέση ο πρώην υπουργός- Βρήκαν «καραμπινάτη» φοροδιαφυγή στον Γιάννο
- Πόσο “πάει” η αναγνώριση των 5 πλασματικών χρόνων; Από 6 μέχρι 20 χιλιάδες ευρώ!!!
- Καλεσμένη σε γάμο, χαλάει με θεαματικό τρόπο την είσοδο της νύφης (video)
- Επιχείρηση- μαμούθ της ΕΛ.ΑΣ. σε Αττική, Κορινθία και Κω
- 21st Beering + 2nd Royal Beerfield στη Λέσχη Κλασικής Μοτοσυκλέτας Πάτρας
- Καθαρισμός προσώπου με λεμόνι για τέλειο αποτέλεσμα
- Στην Ελλάδα καμία καλή πράξη δεν μένει ατιμώρητη…
- Survivor: Η ψηφοφορία αλλάζει τη στρατηγική των παικτών - Όλοι θέλουν τη νίκη!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Κατάρ: H Αθήνα αναλαμβάνει διπλωματική εκπροσώπηση Αιγύπτου
- Oμόνοια για Τιοτέ
- Έιντε: Ελλάδα-Τουρκία δεν βρίσκονται ακόμα στην ίδια σελίδα
- Η Βαλένθια στους ισπανικούς τελικούς απέναντι στην Ρεάλ
- Ανεβάζει στροφές η θερμοκρασία-Δείτε την πρόγνωση
- Δυο συλλήψεις σχετικά με το θαλάσσιο ατύχημα στην Πάφο
- Συνεργασία Καλιφόρνια-Κίνας για τεχνολογία καθαρής ενέργειας
- Λονδίνο:Ιμάμηδες αρνούνται να προσευχηθούν για τους δράστες
- ΠτΔ: Η στάση της Τουρκίας είναι το κλειδί για τη διαδικασία
- Μπράουν: Η κλιματική αλλαγή πιο επικίνδυνη από το φασισμό
![Έιντε, Ελλάδα#45Τουρκία,einte, ellada#45tourkia](https://images32.inewsgr.com/2776/27767805/einte-ellada45tourkia-den-vriskontai-akoma-stin-idia-selida-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Έιντε: Ελλάδα-Τουρκία δεν βρίσκονται ακόμα στην ίδια σελίδα
- Λονδίνο:Ιμάμηδες αρνούνται να προσευχηθούν για τους δράστες
- Μπράουν: Η κλιματική αλλαγή πιο επικίνδυνη από το φασισμό
- Συνεργασία Καλιφόρνια-Κίνας για τεχνολογία καθαρής ενέργειας
- Δυο συλλήψεις σχετικά με το θαλάσσιο ατύχημα στην Πάφο
- Κατάρ: H Αθήνα αναλαμβάνει διπλωματική εκπροσώπηση Αιγύπτου
- ΠτΔ: Η στάση της Τουρκίας είναι το κλειδί για τη διαδικασία
- Ανεβάζει στροφές η θερμοκρασία-Δείτε την πρόγνωση
- Oμόνοια για Τιοτέ
- Η Βαλένθια στους ισπανικούς τελικούς απέναντι στην Ρεάλ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η κλιματική αλλαγή, η ΓΕΝΟΠ κι ο Τραμπ
- Πρεμιέρα των Πανελλαδικών με Νεοελληνική Γλώσσα για τους σπουδαστές των ΕΠΑΛ
- Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ
- Παρέμβαση Ερντογάν για αποκλιμάκωση της έντασης στο Κατάρ
- Καλιφόρνια: Πιο επικίνδυνη και από τον φασισμό του Β' Παγκοσμίου Πολέμου η κλιματική αλλαγή
- Financial Times: Λύτρα 1 δισ. δολαρίων προκάλεσαν τη διπλωματική απομόνωση του Κατάρ
- Φλώρινα- Αμύνταιο: Πολλά τα οφέλη από τη δημιουργία μονάδας βιομάζας
- Δημόσιο: Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε Υπουργεία, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ
- Πανικός σε πτήση στην Αυστραλία - Επιβάτες πήδηξαν έξω από αεροπλάνο μετά από απειλή για βόμβα