Αντιδράσεις για τη σύλληψη του δημοσιογράφου Κ. Ντενιζτζί στα κατεχόμενα

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στα κατεχόμενα για τη σύλληψη του δημοσιογράφου Καζίμ Ντενιζτζί.

Η συντεχνία των εργαζομένων στον Τύπο (Basın-Sen) αναφέρει ότι ο Ντενιζτζί συνελήφθη κατά παράβαση της ελευθερίας έκφρασης και άποψης λόγω δημοσίευσης δύο ειδήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αναφορά στην πηγή από την οποία προέρχονταν.

«Μόνο σε καθυστερημένες και με αδύναμη

δημοκρατία χώρες θεωρείται αδίκημα η δημοσίευση είδησης και/ή άρθρου που ένας δημοσιογράφος βρήκε σε οποιοδήποτε μέρος και επιπλέον το γεγονός ότι το κάνει αυτό, αναφερόμενος στην πηγή», αναφέρει η συντεχνία, η οποία σημειώνει ότι έχει έρθει σε επαφή με τον δικηγόρο της και την «αστυνομία» που συνέλαβε τον Ντενιζτζί και καλεί τα μέλη της και τους προοδευτικούς ανθρώπους να συγκεντρωθούν σήμερα έξω από το «δικαστήριο» για να εκφράσουν την στήριξή τους στον δημοσιογράφο. 

«Μας ανησυχεί το γεγονός ότι βλέπουμε να αυξάνονται πιο πολύ στην Κύπρο οι γνωστές αντιδημοκρατικές πολιτικές εκφοβισμού στην αδελφή χώρα Τουρκία από την νοοτροπία του ΑΚΡ», αναφέρει η συντεχνία τονίζοντας ότι η ελευθερία της σκέψης είναι αδιαπραγμάτευτη για την ίδια, ότι δεν θα παραμείνει σιωπηλή σε πιέσεις, παιχνίδια εκφοβισμού και αντιδημοκρατικές πρακτικές και ότι θα σταθεί δίπλα στον Καζίμ Ντενιζτζί.

«Δεν σωπάσαμε και δεν θα σωπάσουμε μπροστά σε αυτό τον φασισμό», καταλήγει η συντεχνία.

Η τ/κ ένωση δημοσιογράφων σε δική της ανακοίνωση εκφράζει την αλληλεγγύη της στον δημοσιογράφο και υπογραμμίζει τη σημασία της ελευθερίας έκφρασης.

«Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί απέναντι σε όσους θέλουν να πετύχουν τους στόχους τους και να περιορίσουν τις ελευθερίες τρομάζοντας και φιμώνοντας την κοινωνία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πιο σημαντικός δείκτης μιας δημοκρατικής κοινωνίας είναι η ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης», αναφέρει.

Όπως αναφέρεται στο «σύνταγμα», συνεχίζει, ειδήσεις, σχόλια, άρθρα, κοινή χρήση, γελοιογραφίες δεν μπορούν να είναι έγκλημα. «Δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει τρομοκρατικό έγκλημα. Ειδικά για τον Τύπο, μια τέτοια πρόταση δεν μπορεί να γίνει».

Επικαλούμενη αποφάσεις «δικαστηρίων» ενάντια σε τέτοιες απόπειρες (φίμωσης) η τ/κ ένωση δημοσιογράφων αναφέρει ότι όσοι αγνοούν αυτές τις αποφάσεις και κάνουν τα στραβά μάτια σε συλλήψεις και μηνύσεις με εντολές που δίδονται στην «αστυνομία», πρέπει να έχουν κατά νου πως «μια μέρα μπορεί να τους βάλουν αυτούς χειροπέδες».

Ο γραμματέας διεθνών σχέσεων του Δρόμου Ανεξαρτησίας, Μουσταφά Κελεσζαντέ χαρακτήρισε παράλογες τις κατηγορίες ενάντια στον Ντενιζτζί και κάλεσε σε παραίτηση όλους όσοι έδωσαν την εντολή αυτή και κυρίως τον αρχηγό της «αστυνομίας», υποστηρίζοντας ταυτοχρόνως ότι η «αστυνομία» πρέπει να υπαχθεί σε «πολιτική αρχή».

Ο κ. Κελεσζανέ σημείωσε ότι η σύλληψη Ντενιζτζί αποτελεί ξεκάθαρη επίθεση στην ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης με σκοπό την δημιουργία κλίματος φόβου στην βόρεια κατεχόμενη Κύπρο.

Κάλεσε δε όλους σε συγκέντρωση μπροστά στο «δικαστήριο» σήμερα για να εκφράσουν τη στήριξή τους προς τον δημοσιογράφο. 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αντιδράσεις, Ντενιζτζί,antidraseis, nteniztzi