Αντιδράσεις Τουρκοκυπρίων πολιτικών για το Βαρώσι

Επικρίσεις για τη συζήτηση που είχε διοργανωθεί στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου διατύπωσε ο πρόεδρος του ΡΤΚ και υποψήφιος για την «προεδρία», Τουφάν Ερχιουρμάν ενώ στο θέμα των Βαρωσίων αναφέρθηκε και ο υποψήφιος Κουντρέτ Οζερσάι, όπως και άλλοι Τ/κ πολιτικοί.



Σε τηλεοπτική διαδικτυακή εκπομπή,  κ. Ερχιουρμάν είπε ότι στην εν λόγω συζήτηση έπρεπε να προσκληθεί και μιλήσει και ο «πρόεδρος της δημοκρατίας», εννοώντας τον Τ/κ ηγέτη, ενώ για τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Τουρκίας είπε

ότι έπρεπε να μιλήσει σε εκδήλωση που θα διοργάνωναν οι Τουρκοκύπριοι και όχι να μιλά προς τους Τουρκοκύπριους σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο ίδιος.

Για τις σχέσεις των Τ/κ με την Τουρκία, ο Τουφάν Ερχιουρμάν είπε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνονται εκατέρωθεν δηλώσεις στην Τουρκία και στα κατεχόμενα για το θέμα και θα πρέπει να συστήσουν ένα νέο σύστημα διαλόγου με την Τουρκία. «Η Τουρκία πρέπει να μιλά μαζί μας, όχι για εμάς, και εμείς πρέπει να μιλάμε με την Τουρκία, όχι για την Τουρκία». Οι τ/κ πολιτικοί, πρόσθεσε, δεν στέλνουν σε ικανοποιητικό βαθμό μηνύματα στον λαό της Τουρκίας και θα πρέπει να στέλνουν περισσότερα μηνύματα μέσω των τουρκικών ΜΜΕ.

Στα Βαρώσια αναφέρθηκε σε δηλώσεις του και ο υποψήφιος «πρόεδρος», Κουντρέτ Οζερσάι λέγοντας ότι στην περιοχή υπάρχει μεγάλη ανεργία μεταξύ των νέων και το άνοιγμα των Βαρωσίων θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Είναι πολύ σημαντικό, πρόσθεσε, να εξηγήσουν στην διεθνή κοινότητα αυτό το θέμα.

Ο πρόεδρος του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος (ΚΕΚ), Ιζέτ Ιζτζάν δήλωσε ότι η νοοτροπία των κομμάτων Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) στην Τουρκία βλέπει την Κύπρο με μια «καταδυναστευτική ματιά».

Μιλώντας χθες κατά την διάρκεια συνάντησης με αντιπροσωπεία του Κόμματος Νέα Κύπρος (ΚΝΚ), ο κ. Ιζτζάν αναφέρθηκε στα Βαρώσια και είπε ότι η κίνηση για άνοιγμα όπως θέλει η «κυβέρνηση», παραβιάζει τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και απομακρύνει την τουρκική πλευρά από την βάση των Ηνωμένων Εθνών.

Μιλώντας στην ίδια συνάντηση ο γενικός γραμματέας του ΚΝΚ, Μουράτ Κανατλί είπε ότι το κόμμα του ζητεί απογραφή πληθυσμού υπό την εποπτεία διεθνών παρατηρητών και πρόσθεσε ότι πρέπει να τεθούν στην ημερήσια διάταξη νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως η επιστροφή του Βαρωσιού και το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης.

Βρέθηκαν τα αρχεία του ΕΒΚΑΦ, δηλώνει Τούρκος καθηγητής
Στο μεταξύ, η εφημερίδα Γενί Μπακίς γράφει ότι ο καθηγητής στο τμήμα διεθνών σχέσεων του «πανεπιστημίου» Εγγύς Ανατολής, Χουσεϊν Ισικσάλ δήλωσε ότι η περίκλειστη Αμμόχωστος μπορεί να ανοίξει κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες σε αρμονία με το διεθνές δίκαιο, αλλά αυτό δεν θα είναι εύκολο από τεχνικής και νομικής άποψης.

Σε δηλώσεις στην εφημερίδα, ο κ. Ισικσάλ είπε ότι συμμετέχει στην τεχνική επιτροπή για τα Βαρώσια και ότι η δουλειά των ειδικών και των νομικών είναι να εργάζονται πάνω στην τεχνική και νομική διάσταση του θέματος.

Το θέμα του Βαρωσιού, πρόσθεσε, είναι σημαντικό από την άποψη της αλλαγής του νέου στάτους κβο που δημιούργησε η ε/κ πλευρά, όπως είπε, προσθέτοντας ότι αν θα ανοίξει το Βαρώσι, αυτό θα γίνει κάτω από συγκεκριμένους όρους. Σημείωσε ότι δεν θα εφαρμοστούν στο Βαρώσι οι πολιτικές στέγασης που εφαρμόζονται σε άλλα μέρη του ψευδοκράτους, λέγοντας ότι η περιοχή είναι «πολύ στρατηγική» και η οικονομική της σημασία είναι τεράστια.

«Για να μπορέσει να ανοίξει το Βαρώσι πρέπει να αφαιρεθεί από το πλαίσιο της στρατιωτικής περιοχής και αυτό σημαίνει ότι από μια άποψη θα αφαιρεθεί η νομική θωράκιση. Το θέμα του Βαρωσιού θα μετατραπεί έτσι εντελώς σε διεθνή πολιτικό και νομικό πόλεμο. Όμως, η τουρκική πλευρά έκανε τις απαραίτητες προετοιμασίες. Αυτή η πρωτοβουλία δεν ήρθε στην ημερήσια διάταξη έτσι στιγμιαία. Η τουρκική πλευρά έχει ατού στα χέρια της», ανέφερε ο καθηγητής.

Μέχρι πριν ορισμένο χρονικό διάστημα ήταν χαμένοι οι τίτλοι ιδιοκτησίας των περιουσιών που ανήκουν στα βακούφια και μετά βρέθηκαν, πρόσθεσε λέγοντας ότι έτσι, η τουρκική πλευρά απέκτησε μια ισχύ. «Ο βασικός λόγος του καβγά εδώ είναι ο ισχυρισμός της ε/κ πλευράς ότι είναι ιδιοκτήτης τόσο των περιουσιών όσο και του εδάφους εδώ, ενώ το ΕΒΚΑΦ λέει ότι του ανήκει σημαντικό μέρος του εδάφους στο Βαρώσι. Γι’ αυτό τον λόγο, θα πρέπει να διεξαχθεί ένας πολιτικός και νομικός αγώνας», σύμφωνα με τον ίδιο.

Αν ανοίξει το Βαρώσι θα δοθεί μια ορισμένη προθεσμία στους παλιούς ιδιοκτήτες του μέρους εκείνου για να υποβάλουν αίτηση, δήλωσε κι αυτό θα γίνει σε αρμονία με τα διεθνή πρότυπα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα