Αντιπαραθέσεις και αλληλοκατηγορίες για τις πολιτογραφήσεις στην Επ. Ελέγχου

Οι αντιπαραθέσεις και αλληλοκατηγορίες για προεκλογικές σκοπιμότητες, που επικράτησαν κατά την συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής  για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα και τις πολιτογραφήσεις για την επένδυση της Αγίας Νάπας,  συνεχίστηκε και στις δηλώσεις των Βουλευτών που έγιναν μετά την συνεδρία.


Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, ανέφερε ότι οι προεκλογικές σκοπιμότητες καλά κρατούν και τίθενται πάνω από το συμφέρον του τόπου. Πρόσθεσε ότι κατά την συνεδρία

της Επιτροπής Ελέγχου δόθηκαν απαντήσεις και κατατέθηκαν γνωματεύσεις, αλλά η συγκεκριμένη Κοινοβουλευτική Επιτροπή συνεχίζει εσκεμμένα και αντιδεοντολογικά να στήνει λαϊκά δικαστήρια, να παραγνωρίζει θεσμούς και να λοιδορεί πρόσωπα και καταστάσεις, στοχοποιώντας επενδύσεις.

Το γεγονός και μόνο ότι η συζήτηση εστίασε μόνο στις 5 πολιτογραφήσεις  από τις 221 τεκμηριώνει του λόγου το αληθές, είπε πως αν πραγματικά ο στόχος είναι να εντοπιστούν αυτοί που καταχράστηκαν θέσεις ή έχουν ποινικές ή άλλες ευθύνες πρέπει να αφεθούν οι θεσμοί να κάνουν την δουλειά τους μακριά από λαϊκισμό και τοξικότητα.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, είπε ότι σε σχέση με τις παράνομες πολιτογραφήσεις της μαρίνας της Αγίας Νάπας επιβεβαιώθηκε για ακόμα μία φορά ότι έχουμε ενώπιον μας ακόμα μία πολιτική απάτη «της Κυβέρνησης της διαπλοκής».
Πρόσθεσε ότι άτομα που δεν είχαν σχέση με την κοινοπραξία χρίστηκαν διευθυντές και μόλις πήραν διαβατήρια έφυγαν από την κοινοπραξία. Είπε πως ενώ η Βουλή ενέκρινε ειδικούς κανονισμούς για τις πολιτογραφήσεις στις 18 Αυγούστου 2020, το Υπουργικό Συμβούλιο 3 ημέρες μετά δεν τους εφάρμοσε, επειδή εφαρμόζοντας τους δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει «τους πελάτες του δικηγορικού γραφείου Νίκου Αναστασιάδη».

Περαιτέρω, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ενώ στην Βουλή οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης και της Νομικής Υπηρεσίας υποσχέθηκαν πως όταν εγκριθούν οι κανονισμοί θα εφαρμόζονται για την εξέταση όλων των αιτήσεων, όταν αυτοί εγκρίθηκαν για τον λόγο που προανέφερε, «πέταξαν τους κανονισμούς στον κάλαθο των αχρήστων».

«Ένα μήνα μετά που τους πιάσαμε στα πράσα με την ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Υφυπουργείο Τουρισμού, μαγείρεψαν νομικές γνωματεύσεις που δεν υπήρχαν όταν το Υπουργικό Συμβούλιο λάμβανε τις αποφάσεις για τις παράνομες πολιτογραφήσεις της μαρίνας της Αγίας Νάπας», συνέχισε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε επίσης ότι στην περίπτωση της Μαρίνας της Αγίας Νάπας, ενώ οι αιτητές καθυστέρησαν να υποβάλουν τα στοιχεία που απαιτούσε η αίτηση τους, δύο μήνες μετά που τα υπέβαλαν εκδόθηκαν διαβατήρια και συμπλήρωσε ότι «είναι ξεκάθαρο πως υπήρξε εύνοια των πελατών του συγκεκριμένου δικηγορικού γραφείου και πρόδηλη παρανομία και αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι αν όλα αυτά συνιστούν πολιτική απάτη, ή απλή απάτη».

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι για 3 ολόκληρα χρόνια προειδοποιούσαμε. Πρόσθεσε πως είναι φανερό ότι στην Κυβέρνηση δεν περίμεναν να γίνουν «τσακωτοί», αλλά συνέχισε δεν μπορεί σήμερα να θέλουν να μας κάνουν συνένοχους και να απαιτούν την  σιωπή μας, υπό τον κίνδυνο της επί παραβάσει διαδικασίας. Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι δεν δόθηκαν ικανοποιητικές απαντήσεις και είναι προφανές ότι η Βουλή νομοθετούσε με γνώμονα να επανέλθει τάξη και η Κυβέρνηση προχωρούσε ακάθεκτη σε πολιτογραφήσεις.  

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι η διατήρηση της σύγκρουσης μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα και του Γενικού Ελεγκτή στο θέμα των πολιτογραφήσεων δεν βοηθά κανένα. Πρόσθεσε ότι δεν βοηθά να βγει η αλήθεια στην επιφάνεια, να τιμωρηθούν όσοι παρανόμησαν και να διορθωθούν λάθη, παραλείψεις ή στρεβλώσεις. Είπε επίσης ότι η θέση της Αλληλεγγύης είναι ξεκάθαρη πως πρέπει να καθαρίσει ο στάβλος των πολιτογραφήσεων, να ανακληθούν όσα διαβατήρια δόθηκαν παράνομα και να τιμωρηθούν όσοι εγκλημάτησαν σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, αναφερόμενος στις εξηγήσεις που έδωσαν ο Υπουργός Εσωτερικών και ο Γενικός Εισαγγελέας στην Επιτροπή Ελέγχου για τις πολιτογραφήσεις που έγιναν μετά την ψήφιση του νόμου και των κανονισμών, είπε ότι το Κίνημα Οικολόγων και ο ίδιος που ασχολήθηκε προσωπικά με το θέμα από το 2008, νιώθουν απογοήτευση καθώς φαίνεται ότι στην Κυβέρνηση δεν έχουν συνειδητοποιήσει την σοβαρότητα του θέματος, ούτε την ζημιά που έχουν προκαλέσει το καλό όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας διεθνώς, ούτε και πόσο ευνόησαν ορισμένους με το πρόγραμμα των χρυσών διαβατηρίων.

Η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής ενημερώθηκε από τον Έφορο Φορολογίας

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου ενημερώθηκε την Πέμπτη από τον Έφορο Φορολογίας για τους ελέγχους που έχει διεξάγει το Τμήμα Φορολογίας στα δικηγορικά και ελεγκτικά γραφεία που παρέχουν υπηρεσίες στα πλαίσια του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος και συζήτησε την Ειδική Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το Τμήμα και την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή του 2019 ως προς τον έλεγχο που διενεργήθηκε στο σύστημα διαχείρισης φόρων.

Σε δηλώσεις της μετά την συνεδρία της Επιτροπής, η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία είναι μεταξύ των Βουλευτών που ενέγραψαν το θέμα της ενημέρωσης της Επιτροπής Ελέγχου από τον Έφορο Φορολογίας, διερωτήθηκε τι θα γίνει με το Τμήμα του Εφόρου Φορολογίας καθώς δεν διενεργείται ο απαιτούμενος έλεγχος στην φορολόγηση κατά τρόπο που να αποφέρει είσπραξη στα δημόσια ταμεία.

Παρατήρησε πως ό,τι δηλώνει η κάθε εταιρεία είναι, και συνεχίζοντας ανέφερε ότι οικονομικές δραστηριότητες που είναι εγγεγραμμένες στον ΦΠΑ δεν είναι εγγεγραμμένες στον Φόρο Εισοδήματος.

Διευκρίνισε ότι «μιλούμε για 25.000 εταιρείες». Πρόσθεσε ότι κάποιες εταιρείες άλλα δηλώνουν ως έσοδα και άλλο κύκλο εργασιών αποδεικνύει ο ΦΠΑ.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ εξέφρασε ανησυχία για το 5% ΦΠΑ, που όπως καταγράφεται στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αγνοούσε την τροποποίηση που έγινε το 2016 και διατύπωσε την ελπίδα ότι δεν θα μπούμε σε περιπέτειες εκατομμυρίων.

Κατά την ίδια, διαπιστώνεται το τραγελαφικό να παρέχονται 15 εκατομμύρια ευρώ κρατική χορηγία σε εταιρείες που δεν την ζήτησαν, σε ξένες εταιρείες ακόμα και αεροπορικές που πετούν στην Κύπρο και τώρα να τρέχουν να τα πάρουν πίσω και διερωτήθηκε αν αναφέρεται σε συντεταγμένο κράτος ή κράτος αλαλούμ.

Διαβάστε επίσης: «Πράσινο φως» για συζήτηση νομοσχεδίου κρατικών εγγυήσεων από σύσκεψη αρχηγών

Keywords
Τυχαία Θέματα