Απαγόρευση πτήσεων για την κυπριακή TUS Airways προς Λίβανο - Ποιος ο λόγος

Ο Λίβανος αποφάσισε την απαγόρευση πτήσεων από την TUS Airways από τον εναέριο χώρο του. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα,  Γενικός Διευθυντής της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας του Λιβάνου, Fadi al-Hassan, ανακοίνωσε ότι η TUS Airways έχει απαγορευτεί από τον Λίβανο, πράγμα που σημαίνει ότι η αεροπορική εταιρεία δεν μπορεί να προσγειωθεί στα αεροδρόμια του Λιβάνου και δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει

τον εναέριο χώρο του Λιβάνου. Ο λόγος της απαγόρευσης; Η ισραηλινή εταιρεία Knafaim Holdings Ltd. κατέχει το 49,9% των μετοχών της αεροπορικής εταιρείας.

Η  TUS Airways είναι η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Κύπρου. Η αεροπορική εταιρεία με έδρα τη Λάρνακα ξεκίνησε τις δραστηριότητές της το 2016 και διαθέτει στόλο πέντε Airbus A320.

Η αεροπορική εταιρεία εκτελεί πτήσεις κυρίως προς την Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Σλοβακίας) και εκτελεί επίσης πτήσεις προς το Ισραήλ. Επομένως, οι συνέπειες αυτής της απαγόρευσης είναι αρκετά περιορισμένες στην πράξη, καθώς ο εναέριος χώρος του Λιβάνου δεν θα χρησιμοποιηθεί καν για τα περισσότερα δρομολόγια της TUS Airways.

Είναι ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2022, η TUS Airways πραγματοποίησε ορισμένες πτήσεις τσάρτερ μεταξύ Ισραήλ και Ντόχα — το να δει κανείς τις απευθείας πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών ήταν μια ιστορική εξέλιξη.

Το ότι η TUS Airways ανήκει σχεδόν κατά το ήμισυ σε μια ισραηλινή εταιρεία δεν είναι κάτι καινούργιο, οπότε γιατί αυτό ξαφνικά έγινε θέμα; Λοιπόν, βάσει μιας διμερούς συμφωνίας αεροπορικών υπηρεσιών, η TUS Airways έλαβε το δικαίωμα να εκτελεί τακτικά προγραμματισμένες πτήσεις μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου.

Αυτό έκανε τις αρχές του Λιβάνου να κάνουν κάποια έρευνα σχετικά με την αεροπορική εταιρεία, οδηγώντας στην ανακάλυψη ότι η TUS Airways ανήκει εν μέρει σε μια ισραηλινή εταιρεία.

Η σύγκρουση μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ

Η απόφαση για την απαγόρευση της TUS Airways από τον Λίβανο ελήφθη στο πλαίσιο του νόμου για το Μποϊκοτάζ του Ισραήλ του Λιβάνου. Η σύγκρουση χρονολογείται από το 1951, όταν ο Αραβικός Σύνδεσμος κάλεσε τα κράτη μέλη να απαγορεύσουν τις πολιτικές, οικονομικές, εμπορικές και πολιτιστικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Το Ισραήλ εισέβαλε στον Λίβανο το 1982, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου του Λιβάνου, και κατέλαβε λιβανικά εδάφη μέχρι το 2000. Το Ισραήλ και ο Λίβανος τεχνικά βρίσκονται σε πόλεμο για δεκαετίες, αν και η τελευταία μεγάλη σύγκρουση ήταν το 2006.

Παρόλο που η Κύπρος και ο Λίβανος δεν έχουν αντιπαράθεση, το γεγονός ότι η TUS Airways είναι μειοψηφική ιδιοκτησία μιας ισραηλινής εταιρείας είναι αρκετό για να κάνει τον Λίβανο να απαγορεύσει την αεροπορική εταιρεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα