Απάντηση Πρεσβείας Αζερμπαϊτζάν για το αν θα αναγνωρίσει το ψευδοκράτος

Είναι γνωστό πως εδώ και αρκετό καιρό η Τουρκία  μεθοδεύει τρόπους αναγνώρισης του ψευδοκράτους τρίτες φιλικές  χώρες και ορισμένες από αυτές είναι το Αζερμπαϊτζάν. 

Σε δημοσίευμα του το Euroactiv εξασφάλισε δηλώσεις την πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στις Βρυξέλλες σχολιάζοντας δημοσιεύματα που θέλουν το  Μπακού να έχει βλέψεις  στο άμεσο μέλλον να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος.

«Η Πρεσβεία της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν στο Βασίλειο του Βελγίου δεν σχολιάζει σχόλια και φήμες. Το νομικό περιεχόμενο των σχέσεων

του Αζερμπαϊτζάν με την ΕΕ και τα κράτη μέλη της καθορίζεται στα διμερή έγγραφα που έχουν υπογραφεί ή εγκριθεί από αυτά. Σε αντίθεση με τους δημοσιογράφους και τους βουλευτές ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ, το Αζερμπαϊτζάν δεν έθεσε τις στρατηγικές σχέσεις του με την ΕΕ σε αντιπαράθεση με τις συμμαχικές σχέσεις Αζερμπαϊτζάν-Τουρκίας», σημειώνει η πρεσβεία στο EURACTIV σε απάντηση μέσω email.

Η EURACTIV αντιλαμβάνεται ότι η πρεσβεία αναφέρεται στην Ελλάδα και την Κύπρο, θεωρώντας ότι η Τουρκία είχε πάντα επικρίνει τη μακροχρόνια θέση της Ελλάδας, με την οποία η ΕΕ ως μεσολαβητής στις σχέσεις της με την Άγκυρα.

Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν είναι στρατηγικοί σύμμαχοι στην περιοχή και η Άγκυρα παρείχε στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη στο Αζερμπαϊτζάν στον φετινό πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Εάν το Μπακού αναγνωρίσει τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, θα πλήξει σοβαρά τις σχέσεις του με τις Βρυξέλλες, καθώς αυτό θα είχε ως εκ των πραγμάτων αποτέλεσμα την αναγνώριση της πρώτης απώλειας της επικράτειας της ΕΕ που έγινε με την βία».

Keywords
Τυχαία Θέματα