Απαράδεκτες θεωρεί η Ελλάδα τις αιχμές για το προσφυγικό

Απαράδεκτες θεωρεί η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με την υπηρεσιακή Πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, τις μεμονωμένες, όπως είπε, φωνές που ακούγονται μέσα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αιχμές εναντίον της Ελλάδος για το προσφυγικό ζήτημα.

Η κ. Θάνου, κατά τη δεύτερη μέρα σήμερα της περιοδείας της σε νησιά του Αιγαίου – χθες ήταν στη Χίο όπου και συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο – είπε ότι για την αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος, η Ελλάδα εφαρμόζει αυστηρά

τις ευρωπαϊκές και διεθνείς συνθήκες και το ευρωπαϊκό κεκτημένο «χωρίς ούτε στιγμή να αγνοεί την αλληλεγγύη, τον ανθρωπισμό και το σεβασμό της αξιοπρέπειας που οφείλουμε σε συνανθρώπους μας εξαναγκαζόμενους να εγκαταλείπουν τις εστίες τους εξαιτίας των πυρών του πολέμου και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Και αναφερόμενη ειδικώς σε όσους, είπε, έχοντας την ασφάλεια της γειτνίασης με εταίρους στην καρδιά της Ευρώπης, διατυπώνουν πρόχειρη κριτική στην Ελλάδα, συνιστά να αναλογιστούν το μέγεθος της ευθύνης φύλαξης ευρωπαϊκών συνόρων σε μήκος 16.000 χιλιομέτρων ακτογραμμής.

Κι ακόμα, «συνιστούμε να αναλογιστούν κατά πόσο η Ευρώπη των αρχών και του μέλλοντος μπορεί να οικοδομηθεί ξαναχτίζοντας τείχη».

Περαιτέρω, η Πρωθυπουργός, ομιλώντας κατά την έναρξη ευρείας σύσκεψης στη Μυτιλήνη με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Γενικής Γραμματείας Νησιωτικής Πολιτικής και των τοπικών αρχών, ανέφερε ότι στις συχνές επαφές της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ειδικώς τον Επίτροπο κ. Αβραμόπουλο, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, όπως και με πρέσβεις φίλων χωρών, «καθιστούμε σαφές ότι ακριβώς λόγω του ευρωπαϊκού και διεθνούς χαρακτήρα του ζητήματος, η Ελλάδα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνη».

Στόχος της επίσκεψής της στη Μυτιλήνη, που έχει σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος από την εισροή προσφύγων μέσω της Τουρκίας, ήταν να διαπιστώσει επί τόπου την κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί μετά την υλοποίηση των πρόσθετων μέτρων.

Αυτά αφορούσαν: Tην επιτάχυνση της διαδικασίας καταγραφής και ταυτοποίησης, την ενίσχυση των σχετικών δομών με εξοπλισμό και στελέχη, την βελτίωση των συνθηκών προσωρινής φιλοξενίας και περίθαλψης και την έγκαιρη ενεργοποίηση των διαδικασιών για την άμεση αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων και κονδυλίων.

Πληροφόρησε ακόμα η κ. Θάνου ότι ήδη υλοποιείται η ίδρυση νέου κέντρου προσωρινής φιλοξενίας, σε περιοχή της Αττικής, ώστε να αποσυμφορηθεί το κέντρο της πρωτεύουσας καθώς και ένα ακόμη κέντρο, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης που θα εκτονώσει τις συγκεντρώσεις στην Ειδομένη.

«Μετά την περιήγησή μου στο λιμάνι καθώς και στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στη Μόρια, με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώνω πως επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες των αρμοδίων ότι η Μυτιλήνη εμφανίζει πλέον πολύ βελτιωμένη εικόνα, μετά και την αναχώρηση μέσα σε ελάχιστες ημέρες περίπου 20.000 προσφύγων και μεταναστών και ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο», κατέληξε.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα