Απελεύθερώθηκαν οι πρώτοι γύπες στην Κύπρο που ήρθαν από Ισπανία (ΒΙΝΤΕΟ)

Ελεύθεροι στην φύση κάπου στα ορεινά της επαρχίας Λεμεσού αφέθηκαν χθες Τετάρτη γύπες, στην τελευταία προσπάθεια ενίσχυσης ενός άλλοτε ακμάζοντος πληθυσμού που τώρα κινδυνεύει σε κρίσιμο βαθμό από δηλητηρίαση.

Σύμφωνα με σχετικό το Reuters, το μεγαλύτερο αρπακτικό πτηνό του νησιού έχει δει τον πληθυσμό του να μειώνεται δραματικά στο μικρότερο της Ευρώπης τις τελευταίες δεκαετίες, είτε λόγω τυχαίας δηλητηρίασης είτε λόγω αλλαγής τεχνικών εκτροφής που οδηγεί σε έλλειψη τροφής.

Νωρίτερα φέτος, ο πληθυσμός υπέστη τεράστια απώλεια

από δηλητηρίαση, μειώνοντας τους αριθμούς σε μόλις 8, λένε οι οικολόγοι.

Μαζί τους θα συμμετάσχουν οκτώ γύπες από την Ισπανία, όπου κατοικεί ο μεγαλύτερος πληθυσμός γύπων της Ευρώπης, που απελευθερώθηκαν την Τετάρτη στα βουνά της επαρχίας Λεμεσού. Αποτελούν μια ομάδα 15 ατόμων που έφεραν στο νησί πέρυσι, με επτά να κυκλοφόρησαν στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Άλλοι 15 αναμένονται από την Ισπανία τον Νοέμβριο. Την περασμένη δεκαετία, η Κύπρος είχε φέρει και γύπες από την Κρήτη.



(Φώτο: Γιάννης Κούρτογλου/Reuters)

Οι γύπες παρέμεναν σε κλουβί εγκλιματισμού λίγο πριν την απελευθέρωσή τους στη φύση κοντά στο χωριό Κορφή.

«Μας έμειναν μόνο οκτώ πουλιά λόγω των δηλητηριωδών δολωμάτων που τοποθετούνται στην ύπαιθρο κυρίως για να σκοτώνουν αλεπούδες και σκύλους», είπε η Μέλπω Αποστολίδου, συντονίστρια του έργου στο BirdLife Cyprus, μία από τις εταίρους στο μέρος «Life with Vultures» που χρηματοδοτείται από την ΕΕ.

Τα πουλιά με ονόματα όπως "Pablo" και "Zenonas" έχουν εξοπλιστεί με δορυφορικούς ιχνηλάτες για να παρακολουθούν τις κινήσεις τους.

Griffon vultures, the largest bird of prey in Cyprus, have seen their population fall dramatically to the smallest in Europe in recent decades. But the island nation is now making efforts to revive their numbers https://t.co/e94uubTVVd pic.twitter.com/07gMsLHycF

Reuters (@Reuters) September 29, 2022

Οι μεγάλοι σε μέγεθός Γύπες παίζουν ζωτικό ρόλο ως το πλήρωμα καθαρισμού της φύσης καθώς τρέφονται με νεκρά κουφάρια και μειώνοντας την εξάπλωση ασθενειών. Αλλά η χρήση απαγορευμένων δηλητηρίων για να σκοτωθούν τα  παράσιτα με τα οποία θα τρέφεται το πουλί που έχει ένα δυσάρεστο αρνητικό αποτέλεσμα.

Ο Νίκος Κασίνης, ανώτερος αξιωματικός της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας της Κύπρου, είπε ότι οι αρχές λειτουργούσαν αρκετούς σταθμούς σίτισης και είχαν δημιουργήσει μονάδες σκύλων εκπαιδευμένες για την ανίχνευση δηλητηριωδών δολωμάτων. «Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα», είπε.

Οι οικολόγοι λένε ότι μόνο όταν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η χρήση του δηλητηρίου, το πουλί μπορεί να αρχίσει να ευδοκιμεί ξανά. «Ακόμα κι αν συνεχίσουμε να φέρνουμε γύπες από αλλού, απλώς καθυστερούμε την εξαφάνισή τους αν δεν κάνουμε κάτι για να μειώσουμε τη συχνότητα των περιστατικών δηλητηρίασης», είπε η Αποστολίδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Απελεύθερώθηκαν, Κύπρο, Ισπανία ΒΙΝΤΕΟ,apeleftherothikan, kypro, ispania vinteo