Ελεγκτής:Λυπηρό για Γεν.Διευθυντή Υπουργείο να υιοθετέι επιχειρήματα εταιρείας

Με βάση τα πρότυπα οργανισμών κύρους όπως είναι ο ΟΟΣΑ, η Ελεγκτική Υπηρεσία αποτελεί την μια κορυφή του τριγώνου η άλλη είναι αντιπολίτευση και η άλλη είναι η Κυβέρνηση. Η Ελεγκτική Υπηρεσία και η αντιπολίτευση ασκούν έλεγχο στην Κυβέρνηση. Αυτοί που παραξενεύονται ότι επιχειρήματα της ΕΥ τα χρησιμοποιεί η αντιπολίτευση για να ασκήσει έλεγχο στην Κυβέρνης,  απλά δεν  αντιλαμβάνονται πως λειτουργεί η ΕΥ, δήλωσε ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης σε παρέμβασή του στο Κρατικό Ραδιόφωνο

«Αναφορικά με το σχέδιο κινήτρων, είναι

με έκπληξη που άκουσα τον κ. Γιώργο Παντελή (Γενικός Διευθυντής ΥΠΟΙΚ). Σχέδιο κινήτρων στις αεροπορικές εταιρείες υπήρξε και εφαρμόζεται με επιτυχία από το 2012. Αυτό το σχέδιο βασίζεται σε μια λογική ότι η Hermes εισφέρει το 60%  του βάρους του Σχεδίου και το 40% το αναλαμβάνει η Δημοκρατία. Ο λόγος που καθορίστηκε αυτό το ισοζύγιο είναι γιατί ο έφορος Ενισχύσεων το 2012 είχε θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση  ότι το βάρος της Δημοκρατίας θα έπρεπε να ήταν έστω κατά ένα ποσοστό μικρότερο ώστε να μην είναι παράνομη η κρατική ενίσχυση».

Διαβάστε επίσης: «Μετά λύπης», έβαλαν τέλος στις διαπραγματεύσεις με την Hermes

«Στην Βουλή για αυτό το Σχέδιο προχθές δεν έγινε καμία απολύτως αναφορά και η μόνη αναφορά που έγινε είναι ότι στο πακέτο  που συμφώνησε προκαταρκτικά η Κυβέρνηση με την Hermes για 5 μιση χρόνια επέκταση περιλαμβάνεται και το να δώσουν για 5 μιση χρόνια επέκταση 1,5 δισεκατομμύριο , όπως να πάμε να δώσουμε αποζημίωση όπως κακώς  συμφώνησε η Κυβένρηση για το αεροδόμιο της Τύμπου για την περίοδο 2018, να δώσουμε ανάλογο ποσό για την περίοδο 2021 .Ουσιαστικά Κυβέρνηση τα δίνει όλα. Να πάμε να δώσουμε τα 15 εκατομμύρια του λεγόμενου λογιστικού λάθος το οποίο η Νομική Υπηρεσία είπε γραπτώς πως δεν πρέπει να δοθεί στην Hermes».

«H Κυβέρνηση είπε τερματίζει το θέμα του Σχεδίου Κινήτρου και η μόνη αναφορά που έγινε αφορούσε το γεγονός ότι δήθεν η Διαχειρίστρια εταιρεία με το πακέτο που συμφωνούν εγκαταλείπει απαιτήσεις του προηγούμενου  Σχεδίου. Για το νυν σχέδιο Κινήτρων δεν έγινε οποιαδήποτε αναφορά», είπε.   

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως η Έφορος Κρατικών Ενισχύσεων έκανε μια πολύ εκτενή και τεκμηριωμένη γνωμάτευση την οποία περιλάβαμε στην Έκθεση Μεταφορών 5 Σεπτεμβρίου και έκαναν την γη πηγή να μην την δώσουν την έκθεσή της στην ΝΥ.  «Κατάλαβαν ότι αυτό  που επιχειρούν να κάνουν δεν μπορούν να το κάμουν και προσπάθησαν να το φορτώσουν στην συζήτηση της Δευτέρας».

«Το σενάριο να αμφισβητούνται αριθμοί  των ανακοινώσεων μας αόριστα και γενικά το έχουμε ζήσει και παλιά. Όποιος θέλει να αμφισβητήσει τους αριθμούς μπορεί να το κάνει και θα δώσουμε απαντήσεις.  Επιμένουμε πως τα στοιχεία που δώσαμε στο Σημείωμα στη Βουλή είναι ολόσωστα. Δεν είπαμε πως δεν χρειάζεται Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος, είπαμε πως η επέκταση δεν πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή της Δημοκρατίας και δεν μπορεί να πηγαίνεις ελαφρά τη καρδία να πηγαίνεις προκαταρκτικά ή μη να συμφωνείς επέκταση 5 μιση χρόνων ένα συμβόλαιο με ιδιωτική εταιρεία 1,5 δις. Τέτοιες συμβάσεις ανατίθενται με ανοικτούς διαγωνισμούς δεν γίνονται με διαπραγματεύσεις», επεσήμανε

«Δεν μπορεί το λαβείν της Δημοκρατίας να υπολογίζεται μέσω αμφισβητίσημη διαδικασία στην βάση αναλύσεων συμβούλων που όσο καλή δουλειά και αν κάνουν ποτέ δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις πραγματικές συνθήκες μιας αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό είπε πως η ΕΥ είναι πολύ επιφυλακτική  για επέκταση της Σύμβασης και για ένα χρόνο πόσο μάλλον 5 μιση χρόνια», πρόσθεσε.

«Μας προκαλεί έκπληξη ο Γενικός Διευθυντής Υπουργείου της Δημοκρατίας να λέει πως δεν είναι καθαρό η εταιρεία να έχει απόλυτη  συμβατική υποχρέωση να υλοποιήσει την φάση 2. Αυτό είναι λυπηρό. Δεν μπορούν αξιωματούχοι της Δημοκρατίας να υιοθετούν επιχειρήματα ιδιωτικής εταιρείας. Υπάρχει όπως είπα και γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας για την υποχρέωση υλοποίησης της Φάσης 2.», κατέληξε.  

Keywords
Τυχαία Θέματα