Από σταθερή σε θετική η προοπτική της Κύπρου

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ STANDARD &POOR'SΟ οίκος Standard &Poor's αναθεώρησε την Παρασκευή σε θετική από σταθερή την προοπτική για την Κύπρο, λόγω της αναμενόμενης μείωσης του δημοσίου χρέους, ενώ διατήρησε τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση για τη χώρα σε «Β + / Β». Όπως αναφέρεται, παρά το γεγονός ότι οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν αβέβαιες, η δημοσιονομική εξυγίανση της Κύπρου έχει προχωρήσει ταχύτερα απ' ό,τι ο

οίκος είχε προβλέψει, συμβάλλοντας σε σημαντική μείωση του ποσοστού του δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ από το 2014.

Ο οίκος προβλέπει τον μέσο καθαρό δανεισμό της γενικής κυβέρνησης για τα έτη 2015-2017 στο 91,8% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με 103,4% του ΑΕΠ που είχε προβλέψει τον Οκτώβριο του 2014. Ως αποτέλεσμα, ο οίκος αναθεωρεί την προοπτική της Κύπρου, αναφέροντας ότι η θετική προοπτική αντανακλά την πιθανότητα αναβάθμισης της αξιολόγησης της χώρας εντός των επομένων 12 μηνών, αν η δημοσιονομική της εξυγίανση υλοποιηθεί σύμφωνα με τις προσδοκίες του, μαζί με τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Η αναθεώρηση της προοπτικής αντανακλά την άποψή των S&P για την ταχύτερη από το αναμενόμενο μείωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης, που υποστηρίζεται από λιγότερο δυσμενή οικονομική ανάπτυξη απ' ό,τι στο παρελθόν. Ο οίκος εκτιμά ότι η κυπριακή οικονομία θα φτάσει στο χαμηλότερο σημείο της μέσα στο 2015 και, στη συνέχεια, σιγά-σιγά θα ανακάμπτει, βασισμένη στην ευελιξία που επιδεικνύει ο τομέας των επιχειρηματικών υπηρεσιών και ο τουρισμός, ενώ θα υπάρχει σταδιακή ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Συνεχίζει, ωστόσο, να θεωρεί ότι η ανάπτυξη των επενδύσεων θα παραμείνει αρνητική, καθώς η διαδικασία της απομόχλευσης των εγχώριων τραπεζών συνεχίζεται. Ο οίκος αναφέρεται, επίσης, στις αβεβαιότητες που ελλοχεύουν για την κυπριακή οικονομία που είναι μικρή, ανοικτή και βασισμένη στις υπηρεσίες, οι οποίες προβλέπει ότι θα αρχίσουν να ανακάμπτουν μέσα στο 2015 για πρώτη φορά από το 2011. Αναφέρεται, επίσης, στους κινδύνους που υπάρχουν από την υποτίμηση του ρουβλίου και των ευρωπαϊκών κυρώσεων στη ρωσική οικονομία, που μπορεί να επηρεάσουν τον τουρισμό και τις επιχειρηματικές υπηρεσίες της Κύπρου.

Σε σχέση με την καθυστέρηση που παρατηρείται στην εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις, ο οίκος αναμένει ότι η νομοθεσία θα περάσει επιτυχώς και η Κύπρος θα συνεχίσει να λαμβάνει τις δόσεις από τους δανειστές της. Ως πιθανούς μελλοντικούς λόγους υποβάθμισης της κυπριακής οικονομίας, ο οίκος προβάλλει πιθανή αποσταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα σε περίπτωση που η Κυβέρνηση δεν επιτύχει να εφαρμόσει όσα προβλέπονται στο πρόγραμμά της ή αν η δημοσιονομική απόδοση αποκλίνει αρνητικά σε σχέση με τις τρέχουσες προβλέψεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα