ΑΠΟΕΛ: Έναρξη συνεργασίας με «Hope for Children»

Την έναρξη της συνεργασίας του με τον διεθνή ανθρωπιστικό και ανεξάρτητο οργανισμό «Hope for Children» CRC Policy Center ανακοίνωσε ο ΑΠΟΕΛ.

Η ανακοίνωση:

Η εταιρεία ΑΠΟΕΛ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (ΔΗΜΟΣΙΑ) ΛΤΔ

ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με τον διεθνή ανθρωπιστικό και ανεξάρτητο οργανισμό «Hope for Children» CRC Policy Center.

Ως ΑΠΟΕΛ είναι με ιδιαίτερη χαρά που εγκαινιάζουμε αυτή τη νέα συνεργασία, επιθυμώντας να βοηθήσουμε τον Οργανισμό «Hope for Children» στο σημαντικό και απαιτητικό έργο που επιτελεί τα τελευταία 15 χρόνια, σε ό,τι αφορά την προάσπιση των Δικαιωμάτων των παιδιών, με προτεραιότητα την ευημερία τους, την εκπαίδευση και την πρόληψη κάθε είδους βίας ενάντια σε αυτά, καθώς και στην ψυχοκοινωνική και νομική τους στήριξη. 

Σκοπός της συνεργασίας μας είναι η ανάπτυξη δράσεων και ενεργειών μέσα από το χώρο του Ποδοσφαίρου, έτσι ως ΑΠΟΕΛ, να συνεισφέρουμε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για κοινωνικά θέματα που επηρεάζουν την ευημερία και τα δικαιώματα των παιδιών και να ενισχύσουμε το φίλαθλο πνεύμα.

Ως πρώτη ενέργεια θα είναι η φιλοξενία παιδιών που φιλοξενούνται στις στέγες του οργανισμού «Σπίτια της Ελπίδας» με τους συνοδούς τους, στον επερχόμενο αγώνα ΑΠΟΕΛ-ΑΕΚ (14/05-19:00). Οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων, κατά την είσοδο τους στον αγωνιστικό χώρο, θα φοράνε μπλουζάκι αφιερωμένο στον οργανισμό «Hope for Children».

Πληροφορίες για τον Διεθνή οργανισμό «Hope for Children»

Το “Hope For Children” CRC Policy Center είναι ένας Διεθνής Ανθρωπιστικός και Ανεξάρτητος Οργανισμός, με έδρα τη Λευκωσία ο οποίος ιδρύθηκε με βάση τα πρότυπα και τις αρχές της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού και το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ιδρύθηκε στην Κύπρο το 2008, και διατηρεί εκπροσώπηση σε άλλες 9 χώρες. Σκοπός του είναι να υλοποιεί πολυεπίπεδα ανθρωπιστικά προγράμματα που αφορούν στην προώθηση των Δικαιωμάτων όλων των παιδιών με προτεραιότητα την ευημερία τους, την εκπαίδευση και την πρόληψη κάθε είδους βίας ενάντια σε αυτά, καθώς και στην ψυχοκοινωνική και νομική τους στήριξη.

Με τη σύναψη πρωτοκόλλων συνεργασίας με φορείς και υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Οργανισμός εφαρμόζει προγράμματα με τα οποία μεταξύ άλλων, προσφέρει υπηρεσίες κοινωνικής, ψυχολογικής και νομικής στήριξης σε παιδιά και τις οικογένειες τους, εφαρμόζει εκπαιδευτικές δράσεις προς γονείς, φροντιστές, παιδιά και επαγγελματίες, και διοργανώνει εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για κοινωνικά θέματα που επηρεάζουν την ευημερία και τα δικαιώματα των παιδιών.

Στο πλαίσιο της δραστηριότητάς του, το "Hope For Children" CRC Policy Center έχει σχεδιάσει και υλοποιεί μια σειρά προγραμμάτων (Αναλυτική περιγραφή πιο κάτω) μεταξύ των οποίων το Σπίτι του Παιδιού, τα Σπίτια της Ελπίδας, το Πρόγραμμα Ανάδοχων Οικογενειών, την Εθνική Γραμμή Βοήθειας 1466, την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000, την Ευρωπαϊκή Γραμμή Στήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111, Ευρωπαϊκά Προγράμματα κλπ.

Τόσο η πολιτεία, όσο και η τοπική κοινωνία ευρύτερα, έχουν αναγνωρίσει όλα αυτά τα χρόνια το πολυδιάστατο έργο και τις προσπάθειες που γίνονται από το Hope For Children και την ομάδα επαγγελματιών του που ξεπερνά τα 100 άτομα προσωπικό, με στόχο να βρίσκονται δίπλα σε κάθε παιδί που έχει πραγματικά ανάγκη, προστατεύοντας τα δικαιώματά του. Στήριξη σε αυτή την προσπάθεια δίνει επίσης και η επιχειρηματική κοινότητα της Κύπρου που έχει δείξει πολλές φορές το φιλάνθρωπο πρόσωπό της με την οικονομική ενίσχυση του Οργανισμού.

Αναλυτική περιγραφή Προγραμμάτων “Hope For Children” CRC Policy Center

Το “Hope For Children” CRC Policy Center (HFC) υλοποιεί πολυεπίπεδα ανθρωπιστικά προγράμματα που αφορούν στην προώθηση των δικαιωμάτων όλων των παιδιών, με προτεραιότητα την ευημερία τους, την εκπαίδευση και την πρόληψη κάθε είδους βίας ενάντια τους καθώς και στη ψυχοκοινωνική και νομική τους στήριξη. Εστιάζει παράλληλα και στην υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων τα οποία περιλαμβάνουν έρευνα, εκπαίδευση επαγγελματιών και αλλαγή πολιτικών που αφορούν στα δικαιώματα των παιδιών.

• Σπίτι του Παιδιού (ΣτΠ) - Αποκατάσταση παιδιών θυμάτων σεξουαλικής βίας: Το HFC ανέλαβε τη λειτουργία και στελέχωση του ΣτΠ. Κάτω από την ίδια στέγη παρέχονται υπηρεσίες από την Αστυνομία Κύπρου, τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, το Υπουργείο Παιδείας, τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και τις Ιατρικές Υπηρεσίες.

• Σπίτια της Ελπίδας: Το HFC λειτουργεί ιδιωτικές παιδικές στέγες τα «Σπίτια της Ελπίδας» για ασυνόδευτα παιδιά οι οποίες προσφέρουν υπηρεσίες αποκατάστασης, ένταξης και βιώσιμης λύσης. Οι στέγες αυτές έχουν εγκαθιδρυθεί με την έγκριση και συνεχή συνεργασία των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. Επιπρόσθετα, τα τελευταία χρόνια, και λόγω των αυξημένων περιπτώσεων ασυνόδευτων παιδιών, ο Οργανισμός υλοποιεί πρόγραμμα ημιανεξάρτητης διαβίωσης παρέχοντας φιλοξενία και εξειδικευμένες υπηρεσίες σε ασυνόδευτα παιδιά.

• Πρόγραμμα Ανάδοχων Οικογενειών: Το πρόγραμμα στοχεύει στον εντοπισμό, στην εκπαίδευση και αξιολόγηση πιθανών ανάδοχων γονιών για να αναλάβουν τη φροντίδα παιδιών που βρίσκονται υπό την κηδεμονία της Διευθύντριας των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. Για τις ανάγκες του προγράμματος, το HFC έχει συνάψει πρωτόκολλο συνεργασίας με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

• Μη τυπική εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα (HRE): Εκπαιδεύσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε παιδιά όλων των ηλικιακών ομάδων μέσω βιωματικών δραστηριοτήτων, χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων εγχειρίδια του Συμβουλίου της Ευρώπης.

• Καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας ενάντια στα παιδιά: Το HFC είναι ο επίσημος συνεργάτης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την υλοποίηση της εκστρατείας ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ για τον τερματισμό της σεξουαλικής βίας ενάντια στα παιδιά στην Κύπρο. Υλοποιεί ενημερωτικά σεμινάρια/εργαστήρια σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς, προωθεί το υλικό της εκστρατείας μέσα από τα ΜΜΕ και υποστηρίζει την υλοποίηση σχετικών διεθνών συνθηκών και συμβάσεων.

• “Beat Bullying”: Το πρόγραμμα στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού και της εκπαιδευτικής κοινότητας όπως και στην ανάπτυξη μεθόδων αναγνώρισης, πρόληψης και διαχείρισης φαινομένων σχολικού εκφοβισμού. O Οργανισμός υλοποίει σεμινάρια για γονείς και εκπαιδεύσεις σε σχολεία για τη δημιουργία ομάδων υποστήριξης και εκπαίδευσης συνομηλίκων σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το Παρατηρητήριο της Βίας στα Σχολεία. Το HFC έχει επίσης αναπτύξει την εφαρμογή κινητής τηλεφωνίας (mobile app) “HFCBeatBullying” ως ένα εργαλείο πρόληψης και αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού που μπορεί να χρησιμοποιείται σε 23 χώρες της Ε.Ε., και περιέχει πρακτικές συμβουλές αλλά και άμεση πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Γραμμή Στήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111.

• Εθνική Γραμμή Βοήθειας 1466: Η γραμμή 1466 είναι δωρεάν, λειτουργεί 24/7 και απευθύνεται κυρίως σε παιδιά και οικογένειες για παροχή ψυχολογικής, κοινωνικής και νομικής στήριξης, συμβουλευτικής και καθοδήγησης για θέματα που αφορούν στη προστασία των παιδιών.

• Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 (www.call116000.org): Ευρωπαϊκά εναρμονισμένη γραμμή που λειτουργεί από το HFC σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ). H Γραμμή Βοήθειας για Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 αποτελεί ένα εργαλείο για την πρόληψη και τον χειρισμό εξαφανίσεων παιδιών, για την πρόσβαση σε υπηρεσίες υποστήριξης για τους συγγενείς εξαφανισμένων παιδιών, καθώς και τον συντονισμό με τις αρχές και ΜΚΟ σε εθνικό και διακρατικό επίπεδο. Για τους σκοπούς της λειτουργίας της Γραμμής έχει υπογραφεί Πρωτόκολλο Συνεργασίας με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως.

• Ευρωπαϊκή Γραμμή Στήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111 (www.call116111.com): Ευρωπαϊκά εναρμονισμένη γραμμή που λειτουργεί από το HFC σε συνεργασία με τον ΣΠΑΒΟ. Η Γραμμή 116111 παρέχει άμεση ψυχοκοινωνική στήριξη σε παιδιά/εφήβους δωρεάν και εχέμυθα.

• Παροχή κοινωνικής, ψυχολογικής και νομικής στήριξης: Οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται δωρεάν σε παιδιά, νέους και στις οικογένειες τους.

• Εξάλειψη της Παιδικής Φτώχειας στην Κύπρο: Το πρόγραμμα έχει στόχο να καλύψει τις βασικές ανάγκες των παιδιών και να στηρίξει την πρόσβασή τους σε κατάλληλες και διαθέσιμες υπηρεσίες.

• Child Abduction Alert (www.childalert.org.cy): Το HFC έχει εγκαθιδρύσει τον μηχανισμό child alert στην Κύπρο σε συνεργασία με τον ΣΠΑΒΟ. Ο μηχανισμός αυτός διευκολύνει τη συνεργασία εμπλεκόμενων φορέων κάτω από ένα ενιαίο σύστημα το οποίο ενισχύει τις προσπάθειες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό εξαφανισμένων παιδιών. Η Κοινοπραξία έχει επίσημη έγκριση από την Αστυνομία Κύπρου για τη λειτουργία του συστήματος child alert.

• Ευρωπαϊκά Προγράμματα: Το HFC συμμετέχει σε Ευρωπαϊκά προγράμματα, ως συντονιστής ή εταίρος. Ο Οργανισμός εφαρμόζει διάφορα προγράμματα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων τα οποία σχετίζονται με τα δικαιώματα των παιδιών, όπως η φιλική προς τα παιδιά δικαιοσύνη, τα συστήματα κηδεμονίας για ασυνόδευτα παιδιά, η επαγγελματική κατάρτιση για παιδιά και νέους με λιγότερες ευκαιρίες, κλπ.

Keywords
Τυχαία Θέματα