Αποκαταστάθηκε από Ε.Φ και επέστρεψε το 'Λεωφορείο της Αντίστασης"

Φέροντας άθικτες τις τρύπες από τους πυροβολισμούς που δέχθηκε, το "Λεωφορείο της Αντίστασης", το οποίο, τον Ιούλιο του 1974, μετέφερε αντιστασιακούς από την Πάφο και έπεσε σε ενέδρα πραξικοπηματιών στην περιοχή Λεμεσού, επέστρεψε σήμερα στο Δήμο Πάφου, μετά από αποκατάσταση του από την Εθνική Φρουρά.

Η τελετή παράδοσης του ιστορικού λεωφορείου, που θα αποτελέσει πλέον μουσειακό έκθεμα, πραγματοποιήθηκε το πρωί στην 3η Ταξιαρχία Υποστηρίξεων στη Λεμεσό και στο 3ο Συνεργείο Περιοχής Τεχνικού, το προσωπικό του οποίου, σε συνεργασία με το προσωπικό της 691 Αποθήκης Βάσεως Υλικού Πολέμου,

ανέλαβε τις εργασίες επιδιόρθωσης του, μετά από αίτημα του Δήμου Πάφου προς το Υπουργείο Άμυνας.

Το λεωφορείο παρέλαβε ο Δήμαρχος της Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη, στην παρουσία και αντιστασιακών που βρίσκονταν στην αυτοκινητοπομπή που έπεσε σε ενέδρα κοντά στο Κολόσσι και το Τραχώνι, με αποτέλεσμα το θάνατο των πρώτων δυο νεκρών αντιστασιακών από την Πάφο, του Δημήτρη Ζηνιέρη από τη Χλώρακα και του Ροδοσθένη Αλεξάνδρου από την Αναρίτα.

Ο Αντιστράτηγος Λεοντάρης ανέφερε σε χαιρετισμό πως, ήταν πρόκληση η αποκατάσταση του λεωφορείου, αφού αρχικά οι τεχνικοί εκτιμούσαν πως, λόγω της κατάστασης που είχε περιέλθει, θα ήταν αδύνατο αυτό να γίνει ", αλλά τελικά επειδή πολλά πράγματα πρέπει να γίνουν, αυτό έγινε".

"Και αυτό οφείλεται στους τεχνίτες, στο μεράκι και στην προθυμία να συνδράμουμε κι εμείς στη διατήρηση αυτών των μνημείων που, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, συμμετείχαν στη συγγραφή της ιστορίας αυτού του τόπου", συμπλήρωσε.

Υποδεικνύοντας ότι "οι σελίδες της ιστορίας δεν είναι όλες ευχάριστες αλλά η ιστορία δημιουργείται και από αυτές", ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς υπογράμμισε ότι "εμείς έχουμε υποχρέωση να μελετούμε την ιστορία, να προσδιορίζουμε το παρόν μας και με αυτό να προχωρούμε προς το μέλλον".
Στόχος μας, συνέχισε, να αποφεύγουμε τα ίδια λάθη, γιατί λάθη θα κάνουμε, "το ζητούμενο είναι να μην κάνουμε τα ίδια λάθη και γι αυτό είναι για εμάς η μεγάλη πρόκληση".

Παραλαμβάνοντας το "Λεωφορείο της Αντίστασης", το οποίο μεταφέρθηκε με πλατφόρμα στην Πάφο, ο Δήμαρχος Πάφου είπε πως, με την απόφαση του, το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου, θέλησε να επιτελέσει το χρέος της Τοπικής Αρχής για τη διαφύλαξη, συντήρηση και ενίσχυση της συλλογικής μνήμης, ως πηγής αυτογνωσίας και διδαχής.
Το αποκατασταθέν και επιδιορθωμένο λεωφορείο, συνέχισε, αποτελεί σύμβολο του αγώνα του Κυπριακού λαού για τη Δημοκρατία και τη νομιμότητα και αντικείμενο ιστορικής μνήμης ολόκληρου του Κυπριακού Ελληνισμού και όχι μόνο των αγωνιστών και του λαού της Πάφου.

Σύμφωνα με τον κ.Φαίδωνος, το λεωφορείο θα χρησιμοποιηθεί ως μουσειακό έκθεμα σε κατάλληλο χώρο, με στόχο την προβολή και ανάδειξη της ιστορικής μνήμης του λαού μας "γιατί η ιστορία διδάσκει και οι λαοί που δεν διδάσκονται από αυτήν, είναι καταδικασμένοι να την ξαναζήσουν".



Ταυτόχρονα, συνέχισε, το λεωφορείο θα αποτελεί και έναν "ελάχιστο φόρο τιμής προς όλους εκείνους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία και τη νομιμότητα ενάντια στο προδοτικό πραξικόπημα, το οποίο άνοιξε την κερκόπορτα στον Τούρκο εισβολέα".

Ευχαρίστησε, επίσης, το Υπουργείο Άμυνας και την Εθνική Φρουρά για την αποκατάσταση του ιστορικού μνημείου και την εκτίμηση του προς την ηγεσία, τα στελέχη και τα μέλη της Δύναμης για το έργο που επιτελούν.

Το κόστος των υλικών αποκατάστασης του λεωφορείου, ύψους 7,000 ευρώ, ανέλαβε ο Δήμος Πάφου, ενώ τα εργατικά, που έφτασαν τις 3,000 ευρώ, καλύφθηκαν από την Εθνική Φρουρά.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα