Αποκέντρωση και Λουτ στο τετ-α-τετ Αναστασιάδη-Τσίπρα

Στην ανάγκη δημιουργίας κράτους λειτουργικού που θα είναι απόλυτα συμβατό με τα όσα η ΕΕ αξιώνει στάθηκε στη συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα, ένα 48ωρο πριν από την άφιξη Λούτ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα για τη συνάντηση του με τον κατοχικό ηγέτη, τις προσδοκίες από την άφιξη

Λουτ, αλλά κυριότερα σε σχέση με την ιδέα του για αποκεντρωμένη ομοσπονδία.

Από πλευράς του ο Τσίπρας εξέφρασε την στήριξη του στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Στον ίδιο τόνο και η ομιλία Αναστασιάδη στην ΕυρωΑραβική Σύνοδο στην Αθήνα, με τον Ακιντζί ωστόσο να στέλνει και πάλι επικίνδυνα μηνύματα.

Είπε ότι η ίση συμμετοχή σε όσες των εξουσιών παραμείνουν ομοσπονδιακές, παραμένει απαραίτητο συστατικό για λύση του Κυπριακού.

Μάλιστα, προσπάθησε να ενδύσει την επιμονή του αυτή, λέγοντας ότι σε περίπτωση λύσης οι Τ/κ δεν θα επιθυμούν τριβές και εμπλοκές.

Σε μια άλλη εξέλιξη, μεθαύριο στην Κύπρο αναμένεται να φτάσει η Τζέιν Χολ Λουτ, χωρίς κανείς να γνωρίζει την στρατηγική της, αλλά και τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να μην γνωρίζουν καν τις ανανεωμένες εντολές που έλαβε από τον Γενικό Γραμματέα.

Είναι βέβαιο πάντως πως με την εδώ άφιξη της, όχι τώρα, καθώς αναμένεται ότι θα φύγει και θα επανέλθει, θα ξεκαθαρίσουν η μεθοδολογία και το περιεχόμενο μιας νέας διαδικασίας.

Δεδομένα, αν τελικά υπάρξει νέα διαδικασία, θα είναι κλειστού τέλους επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα, όπως ακριβώς λέει ο Γενικός Γραμματέας στην έκθεση του.

Πριν όμως φτάσουμε, αν θα φτάσουμε τελικά, σε μια νέα διαπραγμάτευση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποσχέθηκε ότι θα ενημερώσει το λαό για τις επιλογές που έχει ενώπιον του και πως ο ίδιος σκέφτεται για την πιθανή λύση του Κυπριακού.

Θα πρόκειται για κομβική στιγμή, καθώς πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα δοθεί και η δυνατότητα σφυγμομέτρησης της άποψης του λαού, αφού αν δεν γίνει τότε η όποια ενημέρωση θα αποτελεί έπεα πτερόεντα.

Keywords
Τυχαία Θέματα