Απόλυτη προτεραιότητα ΕΕ η ανοσοποίηση πληθυσμού- Το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Ως απόλυτη προτεραιότητα της ΕΕ περιγράφεται η ανοσοποίηση του πληθυσμού. 

«Η διαδικασία εμβολιασμού ανοίγει τη συζήτηση για την πιστοποίηση. Θα συζητήσουμε την καταλληλότητα μιας κοινής προσέγγισης για την πιστοποίηση, καθώς και εάν χρειάζεται, υπό ποιες συνθήκες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πιστοποιητικά» αναφέρει ο Προέδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην επιστολή πρόσκλησης προς τους ηγέτες των κρατών της ΕΕ που θα συσκεφθούν την ερχόμενη Πέμπτη για την πορεία αντιμετώπισης της πανδημίας και την πορεία των εμβολιασμών, με την πρόταση για το πιστοποιητικό

εμβολιασμού, την οποία έχει διατυπώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να είναι στην ατζέντα των συζητήσεων.

Όπως μετέδωσε χθες το Bloomberg η Κομισιόν θα δεσμευθεί σε μία συμφωνία με τα κράτη – μέλη μέχρι το τέλος Ιανουαρίου επάνω σε ένα ενιαίο πρωτόκολλο σχετικά με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, το οποίο θα είναι αναγνωρίσιμο από τα συστήματα υγείας σε όλες τις χώρες – μέλη, καθώς και σε παγκόσμια κλίμακα, μέσω συντονισμού με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα μέτρα καραντίνας και βεβαίωσης αρνητικού τεστ για τους ταξιδιώτες.

Δείτε εδώ: Σχοινάς: Η ΕΕ καλωσόρισε την πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού

Κοινή κωδικοποίηση για όλες τις χώρες της Ευρώπης

Το προτεινόμενο πιστοποιητικό δεν θα αποτελεί διαβατήριο και δεν θα επιβάλλεται. Θα είναι μια κωδικοποίηση για όλη την Ευρώπη, ώστε κάποιος να μετακινείται από μία χώρα σε μια άλλη άνετα κάτι που είναι σημαντικό για την Ελλάδα καθώς είναι τουριστική χώρα και θα μειώσει τη γραφειοκρατία.

ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» στην ΕΡΤ1 σημείωσε ότι «δεν θα υπάρχει καμία απαγόρευση και καμία δυσκολία στο να επισκεφτεί κάποιος τη χώρα μας ή οποιαδήποτε άλλη χώρα είτε έχει εμβολιαστεί είτε όχι. Δε θα αποτελεί προϋπόθεση ο εμβολιασμός»

Σημειώνεται ότι τώρα όταν κάποιος πηγαίνει από μία χώρα σε μία άλλη πρέπει να κάνει τεστ.

Με ένα ένα αμοιβαία αναγνωρισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού «θα μπορούσε να αποδείξει ότι κάποιος δεν ανήκει στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου για να ταξιδέψει μετριάζοντας ως εναλλακτική λύση, μέτρα όπως τα τεστ» εξήγησε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος σημείωσε ότι η ΕΕ καλωσόρισε την πρωτοβουλία του Ελληνα Πρωθυπουργού. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει συλλογική προσέγγιση.

Η πρόταση συναντά υποστήριξη αλλά και επιφυλακτικότητα.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τάχθηκε υπέρ της ιδέας τονίζοντας ότι τα δικαιώματα που θα απορρέουν από αυτό θα πρέπει να είναι αντικείμενο συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από την πλευρά του τάχθηκε «προς το παρόν» κατά της ιδέας ενός διαβατηρίου εμβολιασμού «σε πλανητικό επίπεδο».

Ο γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων δήλωσε ότι η Γαλλία θεωρεί ότι μία τέτοια συζήτηση δεν πρέπει ξεκινήσει τώρα. Οταν η πρόσβαση στα εμβόλια θα είναι γενικευμένη, θα είναι διαφορετικό, είπε.

Υπέρ ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, τάχθηκε η Αυστριακή υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Καρολίνε Έντσταντλερ, σημειώνοντας πως «η κινητικότητα είναι μία βασική προϋπόθεση για την οικονομία, τα ταξίδια και τον τουρισμό».

«Υπάρχουν πολλά στοιχεία που χρειάζονται επιπλέον συζήτηση», δήλωσε η Υπουργός Εσωτερικών της Πορτογαλίας Άνα Πάουλα Ζακάριας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παραδέχθηκε ότι το θέμα είναι «ευαίσθητο» μεταξύ των 27, αλλά αυτό δεν είναι λόγος για να αποφευχθεί η συζήτηση.

Διαβάστε επίσης:

Δρ. Καραγιάννης: Κλιμακωτή χαλάρωση των μέτρων – Eν αναμονή της AstraZeneca

Πηγή: ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα