Απομονωμένοι στο Μον Πελεράν

Πιάνουν δουλειά την Τετάρτη οι τεχνοκράτες για το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων
Η οριζόντια πολιτική ισότητα αναμένεται ν' αποτελέσει το κλειδί στην πρόταση της ε/κ πλευράς για καθησυχασμό των Τ/κυπρίων για το θέμα της διακυβέρνησης

Στην απομόνωση του γνωστού πλέον Le Mirador στην κορυφή του Μον Πελεράν της Ελβετίας επιστρέφουν οι εξελίξεις του Κυπριακού από μεθαύριο Τετάρτη. Οι έξι αντιπροσωπίες (ε/κ και τ/κ πλευράς, εγγυητριών δυνάμεων και Ε.Ε.) θα καταβάλουν προσπάθειες μέχρι την Παρασκευή για εξεύρεση κοινά αποδεκτών θέσεων στο κεφάλαιο των εγγυήσεων

και της ασφάλειας, που να απαντούν στο βασανιστικό ερώτημα «με ποιον τρόπο η ασφάλεια του ενός δεν προκαλεί ανασφάλεια για τον άλλο, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα;».

Σε περίπτωση που το έργο των τεχνοκρατών δεν ολοκληρωθεί, θα δοθεί παράταση χωρίς, ωστόσο, να έχει ξεκαθαριστεί μέχρι στιγμής, αν θα συνεχίσουν και τις επόμενες ημέρες ή θα επανέλθουν σε νέα ημερομηνία. Στόχος, πάντως, είναι να επιτευχθούν εκείνες οι συγκλίσεις που να επιτρέπουν την αναβάθμιση της συζήτησης σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών και εν συνεχεία σε επίπεδο Πρωθυπουργών των τριών εγγυητριών δυνάμεων για να σφραγίσουν την όποια συμφωνία, αν υπάρξει.

Οι διεργασίες
Ενόψει του νέου ραντεβού, Λευκωσία και Αθήνα βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία και, όπως μετέδωσε η τηλεόραση του «Σίγμα», ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς Ανδρέας Μαυρογιάννης, που θα είναι ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας, συντονίζεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα άμεσα με τον Γενικό Γραμματέα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρη Παρασκευόπουλο, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπίας. Οι δύο άνδρες λαμβάνουν συνεχώς οδηγίες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, οι οποίοι βρίσκονται επίσης σε διαρκή επικοινωνία

«Κλειδώνουν» τα πρόσωπα
Σύμφωνα με την πληροφόρηση του «Σίγμα», σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να λάβει τις τελικές του αποφάσεις για τη σύνθεση της αντιπροσωπίας και τους πέντε τεχνοκράτες που θα συνοδεύσουν τον κ. Μαυρογιάννη στο Μον Πελεράν. Ήδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ζητήσει κατάλογο ονομάτων, τον οποίο και επεξεργάζεται. Την ομάδα τεχνοκρατών θα απαρτίζουν στρατιωτικοί με βαθιά γνώση του κεφαλαίου της ασφάλειας, νομικοί με ειδίκευση στα συντάγματα και την ασφάλεια, αλλά και διπλωμάτες.

Πάντως, κοινή θέση Ελλάδας και Κύπρου ως προς το θέμα της ασφάλειας, πέραν του ότι δεν υπάρχει καμία σύγχρονη ή ευρωπαϊκή χώρα η οποία να στηρίζεται σε εγγυήσεις τρίτων, είναι και ο τρόπος με τον οποίο θα απαντώνται οι υπαρκτές, για κάποιους, ανησυχίες των Τ/κ, μέσα από την οριζόντια πολιτική ισότητα που προωθείται και, κυρίως, μέσα από το μοντέλο αποτελεσματικής συμμετοχής τους στη διακυβέρνηση.

Μάλιστα, παρόλο που έχει ήδη απορριφθεί η πρόταση της ε/κ πλευράς που κατατέθηκε στη Γενεύη, η θέση της πλευράς μας είναι ότι οι Τ/κ θα έχουν τα εργαλεία να λαμβάνουν μέρος και να καθορίζουν αποφάσεις της ομόσπονδης κυβέρνησης, γεγονός που αποκλείει κινδύνους, οι οποίοι υπήρχαν στο Σύνταγμα του ’60.

Η εγγύηση εφαρμογής της συμφωνίας
Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των όποιων προνοιών της λύσης, φαίνεται ότι υπάρχει μεταξύ των εμπλεκομένων κοινή γραμμή πλεύσης, που θέλει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μέσω ισχυρού ψηφίσματος και απευθείας εμπλοκής να εγγυάται ότι τα συμφωνηθέντα θα υλοποιηθούν. Πάντως, το σενάριο για διασύνδεση εφαρμογής με απόσυρση των στρατευμάτων δεν είναι κάτι που μπορεί να θεωρηθεί ως έκπληξη.

Αναφορικά με τα κεφάλαια της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού και με βάση τις δυσκολίες που παρουσιάζονται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, δεν θα συζητηθούν στην Κύπρο αλλά όταν η Διάσκεψη θα επανέλθει σε πολιτικό επίπεδο, τότε αναμένεται να ακολουθηθεί το μοντέλο της Γενεύης, ούτως ώστε να δοθούν κάποιες μέρες για να υπάρξουν απευθείας συναντήσεις των δύο ηγετών και των διαπραγματευτικών τους ομάδων για συζήτηση των ουσιωδών ανοικτών ζητημάτων.

Ελλάδα: «Να διατηρηθεί το μομέντουμ»
Με αφορμή το νέο ραντεβού, Ελλάδα και Τουρκία έστειλαν χθες τα δικά τους μηνύματα. Ο εκπρόσωπος της ελληνικής Κυβέρνησης Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εποχή» πως δεν πρέπει να χαθεί το μομέντουμ της Γενεύης, σημειώνοντας πως η Διάσκεψη θα συνεχιστεί με την παρουσία και του Έλληνα Πρωθυπουργού.

«Δεν χρειάζεται ούτε φοβικότητα ούτε επιθετικές δηλώσεις», πρόσθεσε, λέγοντας ότι «η ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει σε συντονισμό και συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία να επεξεργάζεται και να καταθέτει προτάσεις επί τη βάσει των αρχών που έχουμε διακηρύξει, ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος και να έχουμε μια θετική κατάληξη».

Τουρκία: «Να μη χρονίσουμε»
Από πλευράς Τουρκίας, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν ανέφερε πως η Άγκυρα βλέπει θετικά τη διαδικασία για το Κυπριακό που θα ακολουθήσει, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες θα υπάρξει η δυνατότητα για θετικά αποτελέσματα.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου διεμήνυσε πως η τουρκική πλευρά δεν θέλει να κρατήσουν για μήνες οι τεχνικές εργασίες για τα θέματα των εγγυήσεων και τις ασφάλειας που θα ξεκινήσουν στην Γενεύη στις 18 Ιανουαρίου, λέγοντας ότι πρέπει να αποφασίσουν εάν αυτές οι εργασίες θα ολοκληρωθούν μέσα σε μια εβδομάδα ή δύο εβδομάδες το πολύ.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι η Διάσκεψη για την Κύπρο είναι πιθανότερο να συγκληθεί σε πολιτικό επίπεδο στο τέλος Ιανουαρίου.

Οι ομάδες
Όπως προαναφέρεται, της κυπριακής αντιπροσωπίας στο Μον Πελεράν θα ηγείται ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς Ανδρέας Μαυρογιάννης και της ελληνικής ο Γ.Γ. του ελληνικού ΥΠΕΞ Δημήτρης Τζανακόπουλος. Της τ/κ αντιπροσωπίας θα ηγείται ο διαπραγματευτής της τ/κ πλευράς, Οζντίλ Ναμί, ενώ η Τουρκία θα εκπροσωπηθεί διά του Υφυπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Μουχτάρ Γκιουν.

Η Βρετανία θα εκπροσωπηθεί από τον Γενικό Διευθυντή του ΥΠΕΞ, Jonathan Allen και η Ε.Ε. από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ένωσης στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, Peter Sorensen. Όλοι οι επικεφαλής αναμένεται πως θα πλαισιώνονται από πενταμελή ομάδα τεχνοκρατών και ειδικών σε θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα