Τι κερδίσαμε και τι χάσαμε
Η Διάσκεψη της Γενεύης για την Κύπρο είχε τόσο θετικά όσο και αρνητικά στοιχεία
Η 12η Ιανουαρίου έχει περάσει πλέον στην Ιστορία, ως η ημέρα που για πρώτη φορά εγγυήτριες δυνάμεις, ε/κ και τ/κ πλευρά, ΟΗΕ και Ε.Ε. συναντήθηκαν για να συζητήσουν το ζήτημα ασφάλειας και εγγυήσεων
Η, κατά πολλούς, πολυαναμενόμενη Διάσκεψη της Γενεύης για την Κύπρο αποτελεί πλέον παρελθόν, καθώς ολοκληρώθηκε
Η 12η Ιανουαρίου έχει περάσει πλέον στην Ιστορία, ως η ημέρα που για πρώτη φορά εγγυήτριες δυνάμεις, ε/κ και τ/κ πλευρά, ΟΗΕ και Ε.Ε. συναντήθηκαν για να συζητήσουν το ζήτημα ασφάλειας και εγγυήσεων, έτσι ώστε να βρεθεί μια ρύθμιση που να συνοδεύει τη συνολική λύση του Κυπριακού.
Θα μείνει επίσης στην Ιστορία, ως η πρώτη Διάσκεψη με την εμπλοκή μερών του διεθνούς παράγοντα, για τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος κατά γενικήν ομολογίαν άφησε πολύ θετικές εντυπώσεις, με αυτήν την πρώτη του επαφή ως Γ.Γ. με το Κυπριακό.
Η… πολυμορφία της
Ακόμα ένα στοιχείο, το οποίο θα συνοδεύει τη συγκεκριμένη Διάσκεψη, είναι ότι ξεκίνησε ως πολυμερής Διάσκεψη, έγινε Διεθνής Διάσκεψη για την Κύπρο, μετέπειτα έγινε πενταμερής Διάσκεψη, μετά υπήρχαν αναφορές για Σύσκεψη και τελικά καταλήξαμε σε Σύνοδο.
Η ουσία τελικά συνοψίζεται στο ότι είχαμε μια επίσημη συνάντηση-συζήτηση μεταξύ διαφόρων εμπλεκομένων ή ενδιαφερομένων ή συμβαλλομένων μερών, με κύριο θέμα την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Από την 1η Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία Αναστασιάδης και Ακιντζί συμφώνησαν να προχωρήσουν σε Διεθνή Διάσκεψη για την Κύπρο, προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό, καθώς κανείς δεν περίμενε μια τέτοια εξέλιξη.
Οι αντιδράσεις αυτές ανάγκασαν την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε κινήσεις αλλά και τοποθετήσεις, με τις οποίες έθετε τις δικές της προσδοκίες για το τι θέλουμε να πετύχουμε μέσω της συγκεκριμένης Διάσκεψης. Το επόμενο στάδιο της διαδικασίας, είναι οι συναντήσεις μεταξύ ομάδων εργασίας των εγγυητριών δυνάμεων, της ε/κ και τ/κ πλευράς, του ΟΗΕ και της Ε.Ε., οι οποίες θα αρχίσουν στις 18 Ιανουαρίου και θα είναι σε επίπεδο τεχνοκρατών.
Τα θετικά
Με βάση τα αποτελέσματα της Διάσκεψης, κερδίσαμε τα εξής:
* Θεσμοθετήθηκε η εμπλοκή της Ε.Ε. στη διαδικασία προς εξεύρεση κοινά αποδεκτής ρύθμισης στο ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων στο Κυπριακό, με τον ρόλο όμως του συμβούλου και όχι με άμεση συμβολή ώς προς το να συμμετέχει στη λήψη απόφασης.
* Κλείδωσε η παρουσία της ε/κ πλευράς ως συμβαλλόμενου μέρους σε ολόκληρη τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο μέλλον, με ενεργό συμμετοχή, μέσω της ομάδας εργασίας που θα συμμετάσχει στην τριήμερη συνάντηση που θα αρχίσει στις 18 Ιανουαρίου.
* Δέσμευση των εγγυητριών δυνάμεων, ΟΗΕ και Ε.Ε. σε μια συνεχή διαδικασία για εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα ασφάλεια-εγγυήσεις.
* Σαφής αναφορά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και τον Γ.Γ. ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σε Κυπριακή Δημοκρατία. Συγκεκριμένα, ο Γ.Γ. ΟΗΕ, σε προφορικό επίπεδο φυσικά, επεσήμανε σε δυο σημεία στη Διάσκεψη Τύπου, ότι «ζητούμε μια λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας για την Κυπριακή Δημοκρατία». Δυστυχώς, φυσικά, κάτι τέτοιο δεν μεταφέρθηκε και στο χαρτί.
* Η Τουρκία πλέον έχει καταθέσει τις θέσεις, που η ε/κ πλευρά θεωρεί απαράδεκτες, σε δημόσιο επίπεδο και ενώπιον μιας διάσκεψης στην παρουσία όλων των εμπλεκομένων ή ενδιαφερομένων μερών.
Ξεκαθάρισε ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Ελλάδας και του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στη διαδικασία.
* Ο Γ.Γ. ΟΗΕ, σε αρκετά σημεία, διαφοροποίησε τη στάση του από αυτή που είχε ο προκάτοχός του, Μπαν Κι Μουν, προκαλώντας μια πολύ θετική εντύπωση σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Υιοθέτησε μια πολύ πιο ανθρώπινη προσέγγιση, με επίκεντρο τον λαό της Κύπρου και προσήλωση σε μια συμπαγή και βιώσιμη λύση, χωρίς οποιαδήποτε πίεση από την άποψη χρονικών περιθωρίων και χρονοδιαγραμμάτων.
Τα αρνητικά
Στον αντίποδα, και σύμφωνα με τις δημόσιες τοποθετήσεις, από τη Διάσκεψη χάσαμε τα εξής:
* Σε κανένα στάδιο της Διάσκεψης για την Κύπρο δεν υπήρξε ενεργός εμπλοκή των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, κάτι που η Κυβέρνηση διεμήνυε με έντονο ύφος και θεωρούσε κιόλας εκ των ων ουκ άνευ.
Η μόνη συμμετοχή που υπήρχε σε αυτό το επίπεδο, ήταν αυτή του Αντόνιο Γκουτέρες, όταν σε ένα σημείο επεσήμανε την ετοιμότητα των Η.Ε. να συνεισφέρουν στη διασφάλιση εφαρμογής της λύσης.
* Κλείδωσε η παρουσία της τ/κ πλευράς στη συνέχιση της διαδικασίας για το κεφάλαιο ασφάλειας και εγγυήσεων.
* Δεν υπήρξε κανένα κόστος για την Τουρκία, ούτε στήθηκε στον τοίχο, ούτε στη γωνιά, ούτε έχει υποστεί κάτι αρνητικό από την παρουσία της στη διάσκεψη. Αντίθετα, ο κ. Έιντε σε διάσκεψη Τύπου μετά τη Γενεύη, σημείωσε ότι βρίσκονται σε συνεχή διάλογο με την Τουρκία για το ζήτημα ασφάλειας και εγγυήσεων, χωρίς να αναφερθεί σε οτιδήποτε άλλο με αρνητικό πρόσημο.
* Δεν υπήρξε τελική κατάληξη στη διαδικασία για ρύθμιση στο ζήτημα ασφάλειας και εγγυήσεων, αντιθέτως έχουμε μπει σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία με ανοικτό πλαίσιο και χρονικά περιθώρια, με την εμπλοκή όλων σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Εκεί που μιλούσαμε δηλαδή για πολιτικές αποφάσεις που θα δώσουν λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα, πήγαμε ένα βήμα πίσω, δηλαδή σε επίπεδο τεχνοκρατών.
Οι αναφορές Έιντε
Πέραν των πιο πάνω, μετά και τις δηλώσεις Έιντε, είναι πλέον ξεκάθαρη η αλληλοεξάρτηση όλων των κεφαλαίων. Δεν μπορεί η εσωτερική πτυχή να κλείσει, χωρίς να ολοκληρωθεί το κεφάλαιο ασφάλειας και εγγυήσεων, είπε με απλά λόγια ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. ΟΗΕ στο Κυπριακό. Συνέχισε τονίζοντας ότι «ο κόσμος πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί σε μια διαπραγμάτευση να τα κερδίζεις όλα, σε όλα τα πεδία. Κάπου θα πρέπει να δώσεις και να πάρεις κάπου αλλού».
Κήρυξε, ουσιαστικά, το πάρε-δώσε μεταξύ όλων των κεφαλαίων στο Κυπριακό. Το σημείο αυτό ενδεχομένως να είναι και η πιο σημαντική εξέλιξη που πηγάζει από τη Διάσκεψη. Εξάλλου, ο κ. Έιντε μίλησε για τέσσερα επίπεδα στην ασφάλεια, εμπλέκοντας και τη δικαστική εξουσία και τη λειτουργικότητα του συντάγματος και την αστυνομία και άλλες εσωτερικές πτυχές.
Το στοιχείο αυτό, σε συνάφεια με το ότι Ε/κ και Τ/κ θα εκπροσωπηθούν στη συνάντηση της 18ης Ιανουαρίου με τους διαπραγματευτές τους, παραπέμπει σε σαφή συζήτηση επί ζητημάτων που άπτονται της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού. Άρα οι εγγυήτριες δυνάμεις θα έχουν λόγο και σε ζητήματα πέραν της συνθήκης Εγγυήσεων.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Χιονοδρόμος στον Παρνασσό φώναζε: "Σκότωσέ τον!"
- Σύνταξη από τα 52 για 500.000 γονείς – 4 παράθυρα για «έξοδο»
- «Ανακάλυψαν» παγωμένο εξωγήινο στρατιώτη στον Άρη!
- Η εκθαμβωτική πόλη στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας
- Τι διαφορές έχει ο Νότιος από το Βόρειο Πόλο;
- Συλλήψεις για τη δολοφονία του 39χρονου επιχειρηματία στην Κρήτη
- Στους 32 οι νεκροί στη συντριβή αεροσκάφους της Turkish Airlines πάνω σε σπίτια
- «Πετάνε» ανέργους εκτός ΟΑΕΔ - Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν επίδομα και κάρτα ανεργίας
- Θλίψη για τον θάνατο Χανιώτη εκπαιδευτικού
- Συντριβή αεροσκάφους της Turkish Airlines στο Κιργιστάν – Τουλάχιστον 32 νεκροί
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Πως θα είναι ο καιρός μέχρι την Πέμπτη
- Ξεφεύγουν ΑΠΟΕΛ-ΑΕΚ, με φόρα ο Απόλλων
- Γνωρίζουν οι Τούρκοι
- Μακελειό σε φυλακές στη Βραζιλία- Τουλάχιστον 27 οι νεκροί
- Δεν δυσκολεύτηκε η ΑΕΚ κόντρα στον Απόλλωνα
- Συντριβή αεροσκάφους στο Κιργιστάν-Δεκάδες νεκροί(vid/pic)
- Ένα βήμα πιο κοντά στην παντοδυναμία του Ταγίπ Ερντογάν
- Εύκολη νίκη για ΑΕΚ
- Τράμπ: Άρση κυρώσεων προς Ρωσία με ανταλλάγματα
- Αυτό το ντέρμπι θα ξεχαστεί γρήγορα
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σφακιανές πίτες
- Στο bar που θα σύχναζε ο Σέρλοκ Χολμς στην Αθήνα!
- Αφράτα, ζουμερά μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο
- Νότια Κορέα: Να συλληφθεί ο πρόεδρος της Samsung θα ζητήσει ο εισαγγελέας
- Η Ρένα μαζεύει κόσμο...
- Mετά την «Αριάδνη» έρχεται ο «Βίκτωρας»-Βροχές, καταιγίδες, ισχυροί νοτιάδες και χιόνια
- Κυπριακό: «Εύθραυστες» συνομιλίες παρουσία του Κοτζιά (upd)
- Οι οκτώ πιο πλούσιοι του κόσμου κατέχουν τόσο πλούτο όσο 3,6 δισ. άνθρωποι
- Υπό μερικό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά σε υπαίθρια αποθήκη ελαστικών
- Υπογράφει ο Σισοκό, πάει για τον επόμενο ο Ολυμπιακός