Αρχίζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες: Η ιστορία, η αναβίωση & η τελετή έναρξης

Σήμερα αρχίζουν οι Ολυμπιακοί αγώνες που αναμέναμε από πέρσι και λόγω της κατάστασης ανά το παγκόσμιο με την πανδημία είχαν ακυρωθεί όπως και πολλές άλλες εκδηλώσεις. Ταυτόχρονα οι διοργανωτές στο Τόκυο ανησυχούσαν για εκ νέου αναβολή. Παρόλα αυτά όλα ευνόησαν την κατάσταση και οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι γεγονός. Η ώρα 14:00(ώρα Κύπρου) σηματοδοτείτε η τελετή Έναρξης

των «Αγώνων της Πανδημίας» όπως πολλοί χαρακτήρισαν.

Ιστορία Ολυμπιακών Αγώνων-Αναδρομή στο παρελθόν.

Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξάχθηκαν το 776 π.Χ. στην Ολυμπία της Ήλιδας, με τη συμμετοχή αθλητών απ’ όλο τον ελληνικό κόσμο της αρχαιότητας. Κατά τη διάρκεια των Αγώνων κηρυσσόταν εκεχειρία και οι πολεμικές επιχειρήσεις διακόπτονταν. Κατείχαν τόσο σημαντική θέση στη ζωή των Ελλήνων, ώστε το μεταξύ τους διάστημα, η Ολυμπιάδα, χρησιμοποιήθηκε ως βάση του χρονολογικού συστήματός τους.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες πέρασαν από διάφορες φάσεις ακμής και παρακμής, έως ότου καταργήθηκαν από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Θεοδόσιο τον Μέγα το 393 μ.Χ. ως ειδωλολατρικοί. 1503 χρόνια αργότερα αναβίωσαν, χάρις στις ενέργειες δύο ανθρώπων, του γάλλου βαρώνου Πιερ Ντε Κουμπερτέν (1836-1937) και του έλληνα λόγιου και επιχειρηματία Δημητρίου Βικέλα (1835-1908).

Το αρχαιολογικό ενδιαφέρον των Γάλλων αρχικά και των Γερμανών μετέπειτα για τους θησαυρούς της Αρχαίας Ολυμπίας, σε συνδυασμό με την ανάγκη των λαών για παγκόσμια άμιλλα και ει­ρήνη, αναθέρμαναν τον 19ο αιώνα την ιδέα της αναβίωσης των Ολυμπια­κών Αγώνων. Το 1834 και το 1836, σουηδοί φίλαθλοι, εμπνεόμενοι από την αρχαία Ελλάδα, οργάνωσαν Ολυμπιακούς Αγώνες στην πόλη Χέλσινμποργκ.

Το 1859, ο Ευαγγέλης Ζάππας αναλαμβάνει με δικές του δαπάνες την ανα­βίωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Η ιδέα για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων κέρδιζε ολοένα και περισσότε­ρο έδαφος στην Ευρώπη. Την 25η Νοεμβρίου 1892 ο 29χρονος τότε βαρόνος Πιερ ντε Κουμπερτέν, μιλώντας στη Σορβόννη κατά τη διάρκεια του συ­νεδρίου της Ένωσης Αθλητικών Σωματείων της Γαλλίας, πρότεινε την ανασύσταση του θεσμού, σε διεθνές επίπεδο, αλλά συνάντησε γενική αδιαφορία.

Στις 23 Ιουνίου 1894 οι σύνεδροι ψήφισαν ομόφωνα την ανασύσταση του αρχαίου θεσμού, εκφράζοντας την ευχή για τον εορτασμό στην Αθήνα των πρώτων Διεθνών Ολυμπιακών Αγώνων το 1896. Ο Βικέλας ορίστηκε πρόεδρος της νεοσυσταθείσας Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και ο Κουμπερτέν γραμματέας της.

Ποιες χρονιές ακυρώθηκαν ;

Η έκρηξη του Βεζούβιου το 1906 οδήγησε στην ανάθεση των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1908 από τη Ρώμη στο Λονδίνο, καθώς η Ιταλία διέθεσε τη χρηματοδότηση για την ανασυγκρότηση της Νάπολης. Τότε, μάλιστα, οι Αγώνες διεξήχθησαν σε ένα στάδιο που χτίστηκε σε μόλις 10 μήνες.

Η μοναδική φορά που διεκόπη η τετραετία ανάμεσα σε θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Οι προγραμματισμένοι Αγώνες του Βερολίνου του 1916 δεν έγιναν ποτέ, ενώ οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1940 μεταφέρθηκαν από το Τόκιο στο Ελσίνκι, μετά την εισβολή της Ιαπωνίας στην Κίνα το 1937. Ο β' παγκόσμιος πόλεμος ακύρωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1944, ενώ η επιτυχία του Λονδίνου το 1939, επαναλήφθηκε στην πρωτεύουσα της Βρετανίας το 1948.

Η πανδημία του κορωνοϊού οδήγησε στην αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων Τόκιο 2020.Σε κοινή δήλωση η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και η οργανωτική επιτροπή του Τόκυο 2020 επιβεβαίωσε τα νέα, μετά από τηλεδιάσκεψη. Οι Αγώνες δεν πραγματοποιήθηκαν το 2020 αλλά το 2021.Σήμερα 23 Ιουλίου 2021 είναι η έναρξη τους.

Ολυμπιακός Ύμνος

Ο Ολυμπιακός Ύμνος είναι μια μουσική σύνθεση που συντέθηκε για τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896 από τον Κερκυραίο συνθέτη Σπύρο Σαμάρα, σε ποίηση και στίχους του Κωστή Παλαμά.

Στίχοι

Αρχαίο Πνεύμα αθάνατο, αγνέ πατέρα

του ωραίου, του μεγάλου και του αληθινού,

Κατέβα, φανερώσου κι άστραψε εδώ πέρα

στη δόξα της δικής σου γης και τ' ουρανού.

 Στο δρόμο και στο πάλεμα και στο λιθάρι

Στων ευγενών αγώνων λάμψε την ορμή

Και με το αμάραντο στεφάνωσε κλωνάρι

και σιδερένιο πλάσε και άξιο το κορμί.

Κάμποι, βουνά και θάλασσες φέγγουνε μαζί σου

σαν ένας λευκοπόρφυρος μέγας ναός.

Και τρέχει στο ναό εδώ προσκυνητής σου 

Αρχαίο Πνεύμα αθάνατο, κάθε λαός.

Keywords
Τυχαία Θέματα