Αρικλί: Πλεονέκτημα η μεταφορά ΦΑ από Ανατολική Μεσόγειο μέσω Τουρκίας

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις για να τερματιστεί η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και θα δημιουργήσει σημαντικό πλεονέκτημα για το ψευδοκράτος η μεταφορά του φυσικού αερίου της Αιγύπτου και του Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, μετά την βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ, δήλωσε ο «υπουργός συγκοινωνιών και έργων», Ερχάν Αρικλί.
 

Σύμφωνα

με το ΓΤΠ, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι ΒΒΝ Türk από την Αττάλεια όπου βρισκόταν για το Διπλωματικό Φόρουμ, ο κ. Αρικλί είπε ότι η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας προκάλεσε μεγάλη ζημιά τόσο στην παγκόσμια όσο και στην ευρωπαϊκή οικονομία και υποστήριξε ότι το Φόρουμ αναζητούσε εναλλακτικές λύσεις στα προβλήματα που δημιουργεί ο πόλεμος.

Σημείωσε ότι κατά την πρωινή σύνοδο του Φόρουμ συζητήθηκε το κατά πόσον το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική επιλογή για το ρωσικό φυσικό αέριο και πρόσθεσε ότι υπήρχαν σκέψεις για μεταφορά του φυσικού αερίου της Αιγύπτου και του Ισραήλ στην Ευρώπη με τον αγωγό East Med, σχέδιο το οποίο παρεμποδίστηκε με την υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

«Τώρα εμφανίζεται μια νέα ευκαιρία ως αποτέλεσμα της βελτίωσης των σχέσεων Τουρκικής Δημοκρατίας-Ισραήλ. Η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας υποκινεί αυτή την ευκαιρία. Φαίνεται ότι η μεταφορά του φυσικού αερίου της Αιγύπτου και του Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας θα δημιουργήσει μεγάλο πλεονέκτημα και για εμάς. Θα το αξιολογήσουμε λεπτομερώς αυτό κατά τις προσεχείς μέρες».  

Αναφερόμενος στη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο Ερχάν Αρικλί ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα πρέπει να αποδεχτεί πλέον την πολιτική που αναπτύσσουν μαζί η Τουρκία και το ψευδοκράτος. «Πρέπει να έρθουν στο σημείο να καταλάβουν ότι καταργήθηκε η θέση της ομοσπονδίας και να διαπραγματευτούν την λύση δύο κρατών. Πρέπει να καταλάβουν όλοι και κυρίως η Ελλάδα, ώστε να μπορέσει να διασφαλίσει ότι θα έρθει στο σημείο να το καταλάβει αυτό και η θυγατέρα της, νότια Κύπρος», κατά την έκφρασή του, «ότι εισήλθαν σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για ομοσπονδία με τις οποίες χάσαμε 50 χρόνια μέχρι τώρα και δεν είναι δυνατόν να φτάσουν στο τέλος».

Αυτή είναι μια διαδικασία που θέλει χρόνο, είπε ενώ ανέφερε ότι η Τουρκική Δημοκρατία «γνωρίζει πολύ καλά τι, πότε και με ποια μέσα θα θέσει κάτι επί τάπητος».

Η Ελλάδα πρέπει να καταλάβει πλέον την δύναμη της Τουρκικής Δημοκρατίας, ειδικά με την κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας και πρέπει να σταματήσει πλέον τους «Δονκιχωτισμούς», κατέληξε ο κ. Αρικλί.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αρικλί, Πλεονέκτημα, Ανατολική Μεσόγειο, Τουρκίας,arikli, pleonektima, anatoliki mesogeio, tourkias