Αρμενία: Πακγόσμιες διαστάσεις για το κίνημα “Ταβούς για την Πατρίδα”

Την Παρασκευή, 3 Μαΐου, ο Αρχιεπίσκοπος Μπάγκρατ Γκαλστανιάν ξεκίνησε την πορεία του «Tavush for the Homeland» από το Ταβούς προς την πρωτεύουσα Ερεβάν με μια ομάδα μόλις 100 υποστηρικτών. Μέχρι την Πέμπτη 9 Μαΐου, η πλατεία Δημοκρατίας του Ερεβάν, πλημμύρισε με περισσότερους από 30.000 υποστηρικτές.

Το κίνημα «Tavush for the Homeland» γεννήθηκε εξαιτίας της μονομερούς παραχώρησης από την κυβέρνηση της Αρμενίας, αρκετών παραμεθόριων εδαφών της χώρας, στο Αζερμπαϊτζάν.

Ο Πρόεδρος της χώρας, Νικόλ Πασινιάν είχε προσφερθεί να παραχωρήσει αυτά τα εδάφη με αντάλλαγμα τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν να αποσυρθούν από τα 214 τετραγωνικά χιλιόμετρα αρμενικού εδάφους που έχει καταλάβει από τον Μάιο του 2021. Όταν το Αζερμπαϊτζάν απέρριψε αυτή την πρόταση, ο Αρμένιος Πρόεδρος αποφάσισε να παραχωρήσει αυτές τις περιοχές ούτως ή άλλως, λέγοντας: «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ξεκινήσει πόλεμος».

Μέχρι σήμερα, οι καθημερινές διαδηλώσεις στη πρωτεύουσα συνεχίζονται, με την Αστυνομία να πραγματοποιεί χιλιάδες συλλήψεις και να χρησιμοποιεί υπέρμετρη βία κατά των διαδηλωτών.  

Όπως υποστηρίζουν οι διαδηλωτές, οι πρόσφατες διαδικασίες, χωρίς νομική βάση και εγγυήσεις ασφάλειας, φαίνονται ως ένα ακόμη βήμα συνθηκολόγησης της αρμενικής κυβέρνησης. Παραβιάζουν την δικαιώματα των κατοίκων της περιοχής και των πολιτών ευρύτερα, παραβιάζουν το Σύνταγμα και νόμους, ενώ αγνοεί τον ΟΑΣΕ και άλλους διεθνώς αποδεκτούς κανόνες οριοθέτησης, δημιουργώντας έτσι πρόσθετες απειλές για την ασφάλεια.

"Η συνεχής επιβολή μονομερών παραχωρήσεων, ο ψυχολογικός εκφοβισμός και ο εξαναγκασμός του πληθυσμού έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές υποσχέσεις από το κυβερνών κόμμα και κατοχυρώνεται στο πρόγραμμα της σημερινής κυβέρνησης". 

Με βάση αυτά τα δεδομένα, το κίνημα υποστηρίζει ότι "αυτή η κυβέρνηση, είναι βασισμένη στην εξαπάτηση και τον βαθύ λαϊκισμό ενώ έχει χάσει τη νομιμότητά της".

Το κίνημα «Tavush for the Homeland» έχει θέσει ένα πρωταρχικό αίτημα: την άμεση αλλαγή της κυβέρνησης στην Αρμενία. Η χώρα πρέπει να επιστρέψει σε κατάσταση ομαλότητας, συμπεριλαμβανομένης των νομικών όρων, μέσω της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου. 

Οι παραχωρήσεις εδαφών από την κυβέρνηση της Αρμενίας, έρχονται μετά την κατάκτηση του Ναγκόρνο Καραμπάχ από το Αζερμπαϊτζάν πέρυσι, η οποία οδήγησε στον αναγκαστικό εκτοπισμό περισσότερων από 100.000 Αρμενίων Χριστιανών από την πατρίδα τους. Τους μήνες που προηγήθηκαν, ο Πασινιάν είχε αναγνωρίσει επίσημα το Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ) ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν, αν και ποτέ στην ιστορία δεν είχε αποτελούσε κομμάτι του κράτους του Αζερμπαϊτζάν.

Τεράστια απήχηση σε όλο τον κόσμο

Την Παρασκευή 07/06 πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου με διεθνή μέσα ενημέρωσης από τον Αρχιεπίσκοπο Μπάγκρατ Γκαλστανιάν, με τη συμμετοχή περισσότερων από 40 συνεργείων από διαφορετικές χώρες. 

Ο πόλεμος, ως τέτοιος, δεν έχει τελειώσει, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Μπαγκράτ Γκαλστανιάν, απαντώντας σε ερωτήσεις εκπροσώπων διεθνών μέσων ενημέρωσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πόλεμος συνεχίζεται διαρκώς και όσο αυτή η κυβέρνηση παραμένει στην εξουσία, αυτός ο πόλεμος θα συνεχίζεται συνεχώς. "Κάποιοι τον χαρακτηρίζουν ως υφέρπον πόλεμο και βλέπουμε τι σημαίνει με τα γεγονότα στο Ταβούς. Φυσικά, επιθυμία μας είναι να σταματήσουμε τον πόλεμο και να μπούμε σε μια πραγματική ειρηνευτική διαδικασία, όχι σε μια προσομοίωση ειρήνης. 

Ο πόλεμος που ξεκίνησε το 2020 το Η χώρα μας δεν έχει σταματήσει να συνεχίζει συνεχώς, όχι μόνο από σωματική άποψη αλλά και από πνευματική και ηθική», είπε ο Αρχιεπίσκοπος. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εξωτερικές σχέσεις έχουν αποτύχει προς όλες τις κατευθύνσεις. Το πρόγραμμα του κινήματος είναι ακριβώς να σταματήσει τον πόλεμο. στόχος τους είναι να επιτύχουν πραγματική ειρήνη που δεν θα παραβιάζεται πλέον. «Η έμφαση μας, νομίζω, είναι έντονη: στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων, στο επίπεδο της ύπαρξης υποδειγματικής ατζέντας, στις ανθρωπιστικές πτυχές κ.λπ. πόλεμο», είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Όσον αφορά τις παραχωρήσεις εδαφών, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι “δεν υπάρχει πραγματική διαδικασία οριοθέτησης. Σήμερα, εφαρμόζεται πολιτική μονομερών παραχωρήσεων υπό εξαναγκασμό και απειλή βίας”. Σημείωσε ότι ο στόχος πρέπει να είναι “να αλλάξουμε αυτή τη λογική και να φτάσουμε σε πραγματικές διαπραγματεύσεις”.

Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε τη σημασία της μεσολαβητικής παρουσίας του ΟΑΣΕ σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. "Οι πραγματικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να είναι σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, καθώς και με τη συμμετοχή εγγυητών. Ο ΟΑΣΕ είναι μια ουσιαστική πλατφόρμα που μπορεί να γίνει σημαντικός μεσολαβητής για αυτές τις διαπραγματεύσεις. Σήμερα, δεν υπάρχει οριοθέτηση υπάρχει η απειλή. Η ισχύς, οι μονομερείς παραχωρήσεις και ο εξαναγκασμός δεν μπορεί να υπάρξει. Είναι παράλογο να κάνουμε οριοθέτηση και μετά να αποφασίζουμε να υπογράψουμε ειρήνη χωρίς εγγυητές” είπε ο Αρχιεπίσκοπος. 

“Αυτό το κίνημα είναι κάτι περισσότερο από την αλλαγή εξουσίας. Είναι ένα κίνημα με πολιτισμικό περιεχόμενο που βασίζεται στις αξίες, είπε ο Αρχιεπίσκοπος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς σκοπεύει να ηγηθεί της Αρμενίας, λαμβάνοντας υπόψη την καναδική του υπηκοότητα και την έλλειψη ψήφων στην Εθνοσυνέλευση. 

«Για εμάς, ο στόχος δεν είναι να φτάσουμε στην εξουσία, αλλά περισσότερο στις αλλαγές στον τρόπο ζωής, των αξιών, της δημόσιας αντίληψης και της συμπεριφοράς. Ναι, θα κάνουμε τα πάντα για να προχωρήσουν όλα νόμιμα, σεβόμενοι τους νόμους, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ενώ σεβόμαστε τη δύναμη του νόμου, συχνά η ισχύς του νόμου είναι μεγαλύτερη από τη δύναμη του νόμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αρμενία, Πακγόσμιες, “Ταβούς, Πατρίδα”,armenia, pakgosmies, “tavous, patrida”