Αβέρωφ: Η Ευρώπη είναι σύμμαχος και όχι κατάρα

Ο ΔΗΣΥ και η Κυβέρνηση αντιμετωπίζουν την Ευρώπη ως σύμμαχο και όχι ως κατάρα δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σε παρουσίασή του σε γεύμα που παρέθεσε στους πρέσβεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο, αναφέροντας ότι για τον ΔΗΣΥ οι αλλαγές που το μνημόνιο προβλέπει για το κράτος δεν είναι τόσο ριζικές όσο θα ήθελε.

Παράλληλα ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε σε «νέο παράθυρο ευκαιρίας» στο Κυπριακό,

δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην ανάγκη εμπλοκής της ΕΕ στην όλη διαδικασία επίτευξης λύσης, ώστε να εξασφαλιστεί μεταξύ άλλων η οικονομική βιωσιμότητα του νέου κράτους που θα προκύψει.

Υπενθύμισε ότι τον Οκτώβριο του 2011 η Κύπρος υπέστη ζημία ύψους €4,5 δισεκατομμυρίων σε μια νύχτα, λόγω του ελληνικού PSI, κάτι που αντιστοιχεί σε περίπου 25% του ΑΕΠ, το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο ανέφερε, δύο χρόνια μετά τις δύσκολες αποφάσεις η Κύπρος είναι στο δρόμο της ανάκαμψης και είπε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2015 είχε το μεγαλύτερο ποσοστό ανάπτυξης μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, ότι η ανεργία δείχνει τα πρώτα σημάδια μείωσης, το τραπεζικό σύστημα σταθεροποιείται και τα κυβερνητικά ομόλογα μειώνονται, επιτρέποντας στην Κύπρο να ανακτήσει εμπιστοσύνη τόσο στον οικονομικό όσο και στον τραπεζικό τομέα.

Ανέφερε ότι η διαφορά της απόδοσης των ελληνικών και κυπριακών κρατικών ομολόγων ανέρχεται στο 21% από την περασμένη Παρασκευή με το κυπριακό ομόλογο να έχει απόδοση 3,53% και το ελληνικό 24,03%.

«Με λίγα λόγια, αυτά οφείλονται στο γεγονός ότι ποτέ δεν αντιμετωπίσαμε την Τρόικα και το πρόγραμμα προσαρμογής ως κατάρα. Αντίθετα, η Κυβέρνησή μας και το κόμμα μας αντιμετωπίζει το πρόγραμμα ως ευκαιρία να διορθώσει πολλά από τα κενά του κράτους μας», ανέφερε.

Και πρόσθεσε «για μας η Ευρώπη είναι η συμμαχία μας όχι κατάρα».

Μίλησε επίσης για τη δέσμευση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για βελτίωση της λειτουργίας τους κράτους.

Η κυπριακή οικονομία, ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, όχι μόνο αναβαθμίζεται από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, αλλά είναι επίσης σε θέση να χρησιμοποιεί τα ισχυρά εργαλεία ανάπτυξης της ΕΕ, όπως το σχέδιο Γιούνκερ και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι όλα αυτά έχουν επιτευχθεί από μια Κυβέρνηση με μειοψηφία στο Κοινοβούλιο και ότι οι προσπάθειες του ΔΗΣΥ για τη δημιουργία συνθηκών συναίνεσης στη Βουλή ήταν εξαιρετικά κρίσιμες.

Είπε επίσης ότι ο ΔΗΣΥ είναι αποφασισμένος να είναι ένα βήμα μπροστά από την Κυβέρνηση στην ανάγκη για ριζική μεταρρύθμιση σε όλα τα επίπεδα, ακόμη και πέρα από το ελάχιστο απαιτούμενο από την Τρόικα και το μνημόνιο.

«Πιστεύουμε ότι οι προτεινόμενες αλλαγές από το μνημόνιο δεν είναι τόσο ριζικές όσο θα θέλαμε», ανέφερε, προσθέτοντας πως όσο πιο ριζικές είναι οι αλλαγές για το κράτος τόσο καλύτερες είναι για τις επερχόμενες γενιές.

Σε αυτή την προσπάθεια, είπε, θέλουμε την Ευρώπη στο πλευρό μας και να γίνεται αντιληπτή από τους Κύπριους ως η μεγάλη συμμαχία που βοηθά και διευκολύνει την πρόοδο και τη βελτίωση όλων των Ευρωπαίων πολιτών.

Πρόσθεσε επίσης ότι τον ίδιο ενεργό ρόλο επιθυμούν για την Ευρώπη στις προσπάθειες επίτευξης έντιμης διευθέτησης στο Κυπριακό, τόσο προς όφελος των Ε/κ όσο και προς όφελος των Τ/κ.

Εξέφρασε επιθυμία η ενωμένη Κύπρος να βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης σε ισότιμη βάση, ώστε να συμβάλει εποικοδομητικά στην πρόοδο της ΕΕ και να μην δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία της, αλλά και να είναι πυλώνας ειρήνης, ασφάλειας και συνεργασίας, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Αναφέρθηκε σε νέο παράθυρο ευκαιρίας στο Κυπριακό και είπε ότι η εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας δημιούργησε ισχυρή δυναμική προς τον απαιτούμενο ιστορικό συμβιβασμό.

Εξήρε την αναγνώριση από τον κ. Ακιντζί του ευεργετικού ρόλου που η ΕΕ μπορεί να παίξει στο Κυπριακό, καθώς και την στάση του σε σχέση με την επιδιωκόμενη λύση η οποία θεωρεί ότι πρέπει να βασίζεται στις σχετικές συμφωνίες και αποφάσεις, καθώς και στην ανάγκη των Τουρκοκυπρίων να λειτουργούν με μεγαλύτερη αυτονομία από την Τουρκία. Ανέφερε παράλληλα την αποφασιστικότητα του Προέδρου Αναστασιάδη για λύση του Κυπριακού. Αυτό που μας λείπει, πρόσθεσε είναι είναι συγκεκριμένες ενδείξεις από την Τουρκία ότι θα συμβάλει θετικά στην επίλυση του προβλήματος, ώστε να δημιουργηθεί το απαραίτητο κλίμα εμπιστοσύνης.

Όσον αφορά τις παραμέτρους που έχουν σχέση με την εύρυθμη λειτουργία μιας ενωμένης Κύπρου στο μέλλον, ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στην ανάγκη για αίσθημα ασφάλειας όλων των πολιτών, στις εγγυήσεις τρίτων μερών που όπως είπε δεν είναι συμβατές με τις ευρωπαϊκές αρχές, στο θέμα της εμπιστοσύνης στην υλοποίηση της λύσης αλλά και στην εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών σε ολόκληρη την Κύπρο.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Νεοφύτου στην επιχειρησιακή και χρηματοοικονομική βιωσιμότητα μιας ενωμένης Κύπρου. Η προοπτική μιας λύσης, είπε, παρέχει τη δυνατότητα να κατασκευαστεί ένα σύγχρονο και λειτουργικό κράτος.

«Θεός φυλάξοι, αν για χάρη της λύσης, παραβλέπουμε τις παραμέτρους που οδηγούν και πάλι στο σχηματισμό ενός δυσλειτουργικού κράτους, που δεν θα είναι σε θέση να λειτουργήσει», ανέφερε.

Κάλεσε τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα προληπτικά να βοηθήσουν κατά την προετοιμασία της λύσης, αντί να απαιτείται η συνδρομή τους στη συνέχεια. Για τους πιο πάνω λόγους, ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, είναι ουσιώδης η εμπλοκή της ΕΕ σε σύντομο χρονικό διάστημα. Καλωσόρισε τέλος την επίσκεψη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπή Ζαν Κλωντ Γιούνκερ στην Κύπρο σε δέκα μέρες, αναφέροντας ότι αναμένει να είναι ένα μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα