Αύριο στην Επ.Οικονομικών το νομοσχέδιο για αποκατάσταση μισθών

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών τίθεται αύριο το πρωί κυβερνητικό νομοσχέδιο για σταδιακή κατάργηση της μείωσης των απολαβών και των συντάξεων για τους αξιωματούχους, εργοδοτουμένους και συνταξιούχους στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Το νομοσχέδιο τροποποιεί τον περί της Μείωσης των Απολαβών και των Συντάξεων των Αξιωματούχων, Εργοδοτουμένων και Συνταξιούχων της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα νόμο έτσι ώστε να καταστεί δυνατό να υλοποιηθεί η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Υπουργού Οικονομικών και συντεχνιών για σταδιακή

αποκατάσταση των μισθών στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Η συμφωνία περιλαμβάνει χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης των αποκοπών που επιβλήθηκαν στους εργαζόμενους με μνημονιακές νομοθεσίες που αποσκοπούσαν στην αποτροπή περαιτέρω δημοσιονομικής επιδείνωσης. Η αποκατάσταση των μισθών θα γίνει σε έξι δόσεις με χρονοδιάγραμμα που αρχίζει την 1/7/2018 και ολοκληρώνεται την 1/1/2023.

Επίσης, τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών θα συνεχίσουν την συζήτηση του νομοσχεδίου για ρύθμιση της αγοράς τιτλοποιήσεων στη Δημοκρατία και διασφάλιση της ορθής της λειτουργίας, μέσω της εποπτείας της δραστηριότητάς της από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι η ευρύτερη κατανομή των κινδύνων επιτρέποντας στα αδειοδοτημένα πιστωτικά ιδρύματα να μεταφέρουν τον κίνδυνο ορισμένων ανοιγμάτων, ιδιαίτερα μη εξυπηρετούμενων δανείων σε άλλους οργανισμούς και να απελευθερώσουν δεσμευμένα κεφάλαια που διατηρούν προς κάλυψη των ΜΕΔ επιτρέποντας τους να χορηγήσουν νέα δάνεια.

Με τις τιτλοποιήσεις θα παρέχονται επίσης νέες δυνατότητες επενδύσεων για μακροπρόθεσμους θεσμικούς επενδυτές όπως για παράδειγμα ασφαλιστικές εταιρίες και συνταξιοδοτικά ταμεία.

Επιπλέον, ενώπιον της Επιτροπής θα τεθούν επίσης τέσσερις προτάσεις νόμου των βουλευτών Γιώργου Λουκαΐδη, Στέφανου Στεφάνου, Άριστου Δαμιανού και Αντρέα Καυκαλιά που κατέθεσαν εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ.

Σκοπός της μιας πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί Αφερεγγυότητας Φυσικών Προσώπων (Προσωπικά Σχέδια Αποπληρωμής και Διάταγμα Απαλλαγής Οφειλών) Νόμου, ώστε η προστασία που παρέχεται σε εγγυητή σε σχέση με σύμβαση εγγύησης που αυτός έχει συνάψει για εξασφάλιση χρέους, το οποίο καλύπτεται από Προσωπικό Σχέδιο Αποπληρωμής που καταρτίζεται για σκοπούς αναδιάρθρωσης χρεών, να επεκταθεί και σε εγγυητές που έχουν συνάψει συμβάσεις εγγύησης μέχρι και έξι χρόνια μετά την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του βασικού νόμου.

Σκοπός της δεύτερης πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί Πτώχευσης Νόμου, ώστε η προστασία η οποία παρέχεται σε εγγυητή στο πλαίσιο διαδικασίας πτώχευσης σε σχέση με επαληθεύσιμα χρέη πτωχεύσαντος και η οποία αφορά τις μηνιαίες δόσεις που καταβάλλει ο εγγυητής με βάση τη σύμβαση εγγύησης, να επεκταθεί και σε εγγυητές που έχουν συνάψει συμβάσεις εγγύησης μέχρι και έξι χρόνια μετά την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του περί Πτώχευσης (Τροποποιητικού) Νόμου του 2015.

Σκοπός της τρίτης πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί Εταιρειών Νόμου, έτσι ώστε η προστασία η οποία παρέχεται, υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, σε εγγυητή και η οποία αφορά τη μη λήψη εναντίον του δικαστικών ή νομικών ή άλλων μέτρων από τους πιστωτές, καθώς και το ύψος των μηνιαίων δόσεων που καταβάλλει ο εγγυητής με βάση τη σύμβαση εγγύησης είτε για οφειλή εταιρείας που καλύπτεται από συμβιβασμό ή σχέδιο διακανονισμού για σκοπούς αναδιάρθρωσης είτε για επαληθεύσιμα χρέη εταιρείας που τελεί υπό εκκαθάριση, να επεκταθεί και σε εγγυητές που έχουν συνάψει συμβάσεις εγγύησης μέχρι και έξι χρόνια μετά την 7η Μαΐου 2015, ημερομηνία κατά την οποία τέθηκε σε ισχύ η εν λόγω προστασία.

Τέλος, σκοπός της τέταρτης πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμου, ώστε να αναθεωρηθούν ορισμένες διατάξεις του Μέρους VIA αυτού, οι οποίες ρυθμίζουν την εκποίηση ενυπόθηκων ακινήτων, είτε με πλειστηριασμό είτε με πώληση, με διαδικασία η οποία διενεργείται εξ ολοκλήρου από τον ενυπόθηκο δανειστή, χωρίς οποιαδήποτε παρέμβαση από τις κυβερνητικές υπηρεσίες.

Επίσης, ενώπιον της Επιτροπής θα τεθούν, μεταξύ άλλων, πρόταση νόμου του βουλευτή της ΕΔΕΚ Ηλία Μυριάνθους που αφορά την τροποποίηση του περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμου του 2018, εναρμονιστικό νομοσχέδιο όσον αφορά την πρόσβαση των φορολογικών αρχών σε πληροφορίες για σκοπούς καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και ο Προϋπολογισμός για το 2018 της Εθνικής Αρχής Παιγνίου και Εποπτείας Καζίνου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα