Α.Βύρας:Δεν θα δεχθούμε άλλη καθυστέρηση απομάκρυνσης εγκαταστάσεων υγραερίου

Ο Δήμος Λάρνακας δεν θα δεχθεί λύσεις ή θέσεις που να καθυστερούν περαιτέρω την απομάκρυνση των εγκαταστάσεων υγραερίου και υγρών καυσίμων από το παραλιακό μέτωπο της πόλης, δήλωσε ο Δήμαρχος Ανδρέας Βύρας.



Με αφορμή τις κινήσεις της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου να προχωρήσει σε αγορά καυσίμων στη σημερινή χαμηλή τιμή που υπάρχει, για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, ο κ. Βύρας ανέφερε στο ΚΥΠΕ

ότι «γενικά το θέμα των δεξαμενών στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, είναι ένα ευαίσθητο θέμα το οποίο αγγίζει πολύ ευαίσθητες χορδές των Λαρνακέων. Ο Δήμος Λάρνακας θέλει επίσημη ενημέρωση  για το θέμα αυτό, γιατί έχουμε απλά μια προκαταρκτική ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα».

Πρόσθεσε ότι «επίσημα δηλώνω πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθούμε οποιεσδήποτε προτάσεις, που θα καθυστερούν ακόμη περισσότερο από αυτή που ήδη υπάρχει, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Ηδη παρατηρούνται καθυστερήσεις στην διαδικασία μετακίνησης των πετρελαιοειδών από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, ενώ γνωρίζουμε πως τα χρονοδιαγράμματα δεν πρόκειται να τηρηθούν».

Αυτό που θέλουμε, συνέχισε ο Δήμαρχος είναι «όταν τελειώσει όλο αυτό το κακό να βάλουμε ξανά κάτω όλα αυτά τα θέματα και να δούμε ακριβώς πως προχωράμε σε αυτή την διαδικασία η οποία δεν έχει δρόμο επιστροφής, ενώ δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια καθυστέρησης της μετακίνησης των δεξαμενών υγραερίου και υγρών καυσίμων. Στη συνέχεια δεδομένου ότι δεν επηρεάζονται τα χρονοδιαγράμματα και λαμβάνοντας υπόψην ότι θα τύχουμε επίσημης ενημέρωσης για το θέμα, θα λάβουμε την τελική μας απόφαση και θέση».

Ο Ανδρέας Βύρας επανέλαβε ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθούμε λύσεις ή θέσεις που θα παρατείνουν ακόμα περισσότερο από την παράταση που θα έχουν οι διαδικασίες και τα χρονοδιαγράμματα, εξ αντικειμένου λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό. Ακόμα τίθενται και θέματα που αφορούν την ασφάλεια των δεξαμενών και της περιοχής στην οποία βρίσκονται και αναμένουμε και γι’αυτά επίσημη απάντηση».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος είπε πως «γνωρίζουμε ότι οι συγκεκριμένες δεξαμενές στο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας είναι  παροπλισμένες, ωστόσο ζητούμε επίσημη ενημέρωση. Επαναλαμβάνω για ακόμα μια φορά ότι η θέση του Δήμου είναι πως σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε οποιαδήποτε λύση ή θέση η οποία θα παρατείνει περαιτέρω τα χρονοδιαγράμματα μετακίνησης των δεξαμενών υγραερίου και υγρών καυσίμων, που ήδη υπάρχουν ελέω κορωνοιού».

Εξάλλου όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ Χριστίνα Παπαδοπούλου «ήδη έχουμε προαγοράσει με προθεσμιακό συμβόλαιο, 90 χιλιάδες μετρικούς τόνους μαζούτ» προκειμένου να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος των καταναλωτών οι χαμηλές τιμές των καυσίμων που υπάρχουν αυτή την περίοδο».

Πρόσθεσε ότι «οι διαθέσιμοι αποθηκευτικοί χώροι της ΑΗΚ αξιοποιούνται πλήρως, αφού έχουν παραληφθεί δύο φορτία, ένα 30 χιλιάδων μετρικών τόνων μαζούτ και ένα φορτίο gas oil ενώ έχει παραγγελθεί ακόμα ένα φορτίο gas oil το οποίου αναμένεται η παραλαβή. Παράλληλα η Αρχή Ηλεκτρισμού διαθέτει εξωτερικό σύμβουλο και κινείται προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, ωστόσο ό,τι κάνει η ΑΗΚ γίνεται σύμφωνα με τις γνωμοδοτήσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας».

Σε ερώτηση κατά πόσον γίνονται σκέψεις να χρησιμοποιηθούν ως αποθηκευτικοί χώροι και άδειες δεξαμενές που βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, η κα. Παπαδοπούλου απάντησε θετικά, προσθέτοντας ότι «αυτό θα γίνει εάν και εφόσον οι δεξαμενές είναι σε χρησιμοποιήσιμη κατάσταση. Ο,τι πρέπει να γίνει η ΑΗΚ προχωρεί στην υλοποίηση του, πάντοτε με τη συμβολή εξωτερικού συμβούλου και σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας».

Από την πλευρά του ο Ντίνος Λευκαρίτης, Εκτελεστικός Διευθύνων Σύμβουλος της Petrolina (Holdings) Public, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι «η Petrolina έχει βολιδοσκοπηθεί για το κατά πόσο είναι σε θέση οι 4-5 άδειες δεξαμενές που διαθέτει στο δρόμο Λάρνακας Δεκέλειας, να αποθηκεύσουν 20-25 χιλιάδες τόνους καυσίμου» προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Πρόσθεσε ακόμα ότι «η Petrolina είναι σε θέση να αποθηκεύσει το συγκεκριμένο καύσιμο, φτάνει να δοθεί η σχετική άδεια από τον Υπουργό Εμπορίου ή το Υπουργικό Συμβούλιο». 

Keywords
Τυχαία Θέματα