Αξιωματούχος ΕΕ: Η Τουρκία να συμβάλει στην επανέναρξη συνομιλιών

Είναι επιτακτική ανάγκη η Τουρκία να αναλάβει υπεύθυνες δράσεις και να συμβάλει με συγκεκριμένους όρους στη δημιουργία περιβάλλοντος, που να ευνοεί την ταχεία επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε την Παρασκευή  αξιωματούχος της ΕΕ. Απαντώντας εκ μέρους της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε επιστολή του καθηγητή Ανδρέα Ορφανίδη - ο οποίος είχε προσφύγει στο ΕΔΑΔ για την κατεχόμενη περιουσία του - η Katarzyna Marzec, Αναπληρώτρια Επικεφαλής στη διοικητική μονάδα

της Κομισιόν για την Τουρκία, ανέφερε επίσης ότι η Ένωση συνεχίζει να καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα Βαρώσια, «τα οποία πρέπει να είναι πλήρως σεβαστά».

Οι Βρυξέλλες αναμένουν επίσης από τις τουρκικές αρχές να προχωρήσουν με τις νομικά δεσμευτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), πρόσθεσε η κ. Marzec.

Η κοινοτική αξιωματούχος απαντούσε στην επιστολή του καθηγητή Ορφανίδη, ημερομηνίας 22 Ιουλίου 2021, ο οποίος έγραψε στην φον ντερ Λάιεν για να διαμαρτυρηθεί για το γεγονός ότι η υποψήφια προς ένταξη Τουρκία «δεν πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης» και «δεν υλοποιεί τις τελικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Ζητούσε επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να «απαιτήσει ότι η Τουρκία θα συμμορφωθεί πλήρως και θα εφαρμόσει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως ορίζουν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, και θα υλοποιήσει αμέσως» τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Απαντώντας στην επιστολή του κ. Ορφανίδη, η κ. Marzec λέει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμερίζεται τις ανησυχίες του «σχετικά με την αποτυχία της Τουρκίας να συνεχίσει με αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις στην βάση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης για ένταξη».

«Οι ηγέτες της ΕΕ τόνισαν ότι το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Τουρκία συνεχίζουν να προκαλούν βασική ανησυχία. Πολλές ενέργειες της Τουρκίας έρχονται σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας για σεβασμό των διεθνών δεσμεύσεών της ως προς αυτό. Ως μακροχρόνιο μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και εμείς αναμένουμε από τις τουρκικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της τουρκικής δικαιοσύνης, να προχωρήσουν επειγόντως με τις νομικά δεσμευτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», λέει η αξιωματούχος της ΕΕ.

Αναφερόμενη στο Κυπριακό, η κ. Marzec σημειώνει ότι η θέση της ΕΕ είναι αμετάβλητη, όπως επιβεβαιώθηκε και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24-25 Ιουνίου 2021. «Η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη για συνολική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ», συνεχίζει.

Σχετικά με τα Βαρώσια, η κοινοτική αξιωματούχος λέει ότι οι ανακοινώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν και του Τ/κ ηγέτη στις 20 Ιουλίου 2021, αποτελούν μια «απαράδεκτη μονομερή απόφαση για αλλαγή του καθεστώτος».

Αναφέρεται ακολούθως στην ανακοίνωση και την δήλωση του Υπάτου Εκπροσώπου της ΕΕ για το θέμα και σημειώνει ότι η ΕΕ χαιρέτισε την προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στις 23 Ιουλίου 2021, ιδιαίτερα την καταδίκη και την βαθιά λύπη που εξέφρασε το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις μονομερείς ενέργειες στα Βαρώσια, οι οποίες αντιβαίνουν στα προηγούμενα ψηφίσματα και δηλώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Η ΕΕ ζήτησε επίσης την άμεση αναστροφή αυτών των ενεργειών και την αναστροφή όλων των δράσεων που έγιναν στα Βαρώσια από τον Οκτώβριο του 2020», σημειώνει η κ. Marzec. Αναφέρει καταληκτικά ότι η Κομισιόν θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και να αξιολογεί την κατάσταση στην ετήσια έκθεσή της για την Τουρκία.

Διαβάστε επίσης 

Νέα πρόκληση Τουρκίας: Οι πλευρές να εγκαταλείψουν τη στάση αδιαλλαξίας

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα