Μπανγκλαντές: Ανησυχία για εμφάνιση ασθενειών που μεταδίδονται μέσω του νερού

Οι αρχές του Μπανγκλαντές προετοιμάζονται για την εξάπλωση ασθενειών που μεταδίδονται μέσω του νερού και δίνει μάχη με τον χρόνο για την παροχή πόσιμου νερού στους ανθρώπους που είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους λόγω των πλημμυρών που έχουν πλήξει το ένα τέταρτο της χώρας, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος.

Σχεδόν 2.000 σωστικά συνεργεία προσπαθούν να φτάσουν τους πληγέντες από τις πλημμύρες σε 17 από τις 64 περιφέρειες του Μπανγκλαντές προκειμένου να τους δώσουν νερό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, δήλωσε ο Ατικούλ Χάκε, γενικός διευθυντής της υπηρεσίας Διαχείρισης

Καταστροφών.

“Καθώς τα νερά υποχωρούν υπάρχει το ενδεχόμενο επιδημίας. Ανησυχούμε για το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν ασθένειες που μεταδίδονται μέσω του νερού, αν δεν διασφαλίσουμε καθαρό νερό άμεσα”, πρόσθεσε.

“Η διασφάλιση πόσιμου νερού αποτελεί προτεραιότητα”, τόνισε ο Χακ.

Περισσότεροι από 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι και 42 έχουν χάσει τη ζωή τους από τις χειρότερες πλημμύρες που έχουν πλήξει την επαρχία Σιλχέτ στο βορειοανατολικό Μπανγκλαντές εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα.

Από τις πλημμύρες έχουν καταστραφεί 3.7500.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων, δήλωσε ο Χουμαγιούν Καμπί, αξιωματούχος του υπουργείου Γεωργίας.

“Η καταστροφή είναι τεράστια. Περισσότερες σοδιές θα καταστραφούν καθώς πλημμυρίζουν νέες περιοχές”, πρόσθεσε.

Οι ιδιαίτερα σφοδρές βροχοπτώσεις της περιόδου των μουσώνων έχουν προκαλέσει τις χειρότερες πλημμύρες εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα σε κάποιες περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στο Μπανγκλαντές και έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 69 ανθρώπων τις τελευταίες δύο εβδομάδες τόσο στη χώρα όσο και στο κρατίδιο Άσαμ της Ινδίας.

Οι πλημμύρες είναι ένα συχνό φαινόμενο στην Ινδία και στο Μπανγκλαντές --που συνολικά έχουν 1,6 δισεκ. κατοίκους-- όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητα, τη σοβαρότητά τους και κάνει τα φαινόμενα πιο ξαφνικά. Η εποχή των μουσώνων στη νότια Ασία διαρκεί μεταξύ του Ιουνίου και του Οκτωβρίου.

Στο Άσαμ ελικόπτερα της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας έριξαν σήμερα τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης σε κοινότητες που έχουν αποκοπεί από την υπόλοιπη χώρα.

Περισσότεροι από 280.000 άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στην πόλη Σιλχάρ το μεγαλύτερο μέρος της οποίας βρίσκεται κάτω από το νερό, δήλωσε ο τοπικός αξιωματούχος Κιρθλί Τζάλι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μπανγκλαντές, Ανησυχία,bangklantes, anisychia