Μπαράζ δικαστικών αποφάσεων – Σκόπιμες υπερχρεώσεις δανείων

Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται οι τραπεζίτες βλέποντας υποθέσεις εκποίησης ακινήτων να ακυρώνονται από τα δικαστήρια.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών, μιλώντας στο Σίγμα, ανέφερε ότι διερευνάται ενδεχόμενο ποινικών συνεπειών στο φλέγον θέμα των υπερχρεώσεων δανείων.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών απορρίπτει καθέτως και οριζοντίως, τα περί λάθους στις υπερχρεώσεις δανείων. Υπενθυμίζεται εδώ ότι, το όλο θέμα με τις υπερχρεώσεις δανείων ήρθε στο φως προ μηνών από το Σίγμα.

Ο

Κώστας Μελάς, μιλώντας στο "Μεσημέρι και Κάτι", απέδωσε σκοπιμότητα στις ενέργειες των τραπεζών, λέγοντας ότι το θέμα των υπερχρεώσεων αγγίζει το σύνολο των τραπεζών και όχι μόνο τον Συνεργατισμό.

«Είναι όλες οι τράπεζες που το έκαναν επειδή οι δανειολήπτες δεν έπαιρναν χαμπάρι τι γινόταν.Προσπαθούσαν μέσω αυτών των μεθόδων, οι οποίες ξανατονίζω γινόντουσαν σκόπιμα, - όπερ σημαίνει και ποινικές ίσως συνέπειες, πράγμα που διερευνάται και από τον Γενικό Εισαγγελέα και από εμάς - για να ξεγελάσουν και να πάρουν λεφτά από τους δανειολήπτες, τα οποία δεν δικαιούνταν», είπε ο κ.Μελάς.

Μπαράζ δικαστικών αποφάσεων

Η μια μετά την άλλη έρχονται οι δικαστικές αποφάσεις ακύρωσης εκποιήσεων ακινήτων.Σημειώνεται ότι μόλις προχθές εκδόθηκαν δύο νέες αποφάσεις ακύρωσης εκποιήσεων από τα επαρχιακά δικαστήρια Λάρνακας και Λεμεσού, τις οποίες έφεραν στο φως Σίγμα και Sigmalive.

Στην περίπτωση της Λεμεσού, που αφορούσε ακίνητο αξίας μερικών εκατομμυρίων ευρώ, το δικαστήριο ακύρωσε τις ειδοποιήσεις και την εκποίηση του ακινήτου επιβεβαιώνοντας παλαιότερη απόφασή του, ότι δεδομένης της ύπαρξης δικαστικού διατάγματος δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ιδιωτική εκποίηση.

Αυτό ακριβώς είναι το επίμαχο σημείο, το οποίο βραχυκυκλώνει, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, τη νέα διαδικασία των εκποιήσεων, αφού δεν μπορεί να εφαρμοστεί για υποθέσεις, στις οποίες έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση στο παρελθόν.

Βεβαίως πρέπει να τονιστεί ότι υπάρχουν και αποφάσεις επαρχιακών και πάλι δικαστηρίων του τόπου, τα οποία διαφωνούν και επιτρέπουν σε τραπεζικά ιδρύματα να προχωρήσουν στη διαδικασία εκποίησης.

Εξού και οι ελπίδες των τραπεζών στρέφονται πλέον στο Ανώτατο Δικαστήριο, λόγω του ότι, υπό το φως του γεγονότος ότι κάθε απόφαση σε επίπεδο Επαρχιακού Δικαστηρίου της χώρας, ως πρωτόδικη, δύναται να εφεσιβληθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ήδη τραπεζικά ιδρύματα έχουν εφεσιβάλει, τέτοιες αποφάσεις και η ετυμηγορία του Ανωτάτου κρίνεται σημαντική καθώς θα ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Εξάλλου, όπως ανέφεραν στο Σίγμα έγκυρες πηγές από τραπεζικούς κύκλους, έγινε προσπάθεια να πειστεί το κοινοβούλιο για τροποποίηση του νέου νόμου των εκποιήσεων, αφού θεωρούν ότι υπάρχει νομικό κενό.

Παρά ταύτα, όπως μας λέχθηκε χαρακτηριστικά, στις συζητήσεις ή καλύτερα στις νύξεις που έγιναν στα κόμματα, δεν φάνηκε να υπάρχει πρόσφορο έδαφος για προώθηση της τροποποίησης που επιζητούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα