Μπορέλ: Και επίσημα στην λίστα κυρώσεων της ΕΕ πλέον Πούτιν και Λαβρόφ

Την προσθήκη του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην λίστα των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ άλλων παγώνοντας τις όποιες καταθέσεις τους στην ΕΕ, ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ, μετά την έκτακτη συνάντηση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, στις Βρυξέλλες.


Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, τόνισε, επισημαίνοντας πως αυτή τη στιγμή η ΕΕ

έχει επιβάλει κυρώσεις σε τρεις ηγέτες κρατών: τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, τον Λευκορώσο Πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο και, πλέον, και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όπως είπε ο κ. Μπορέλ, σε αυτή την τρίτη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο διάστημα μιας εβδομάδας, οι ΥΠΕΞ κατέληξαν στην προσθήκη των δύο αξιωματούχων στη λίστα κυρώσεων, ολοκληρώνοντας την σχετική συζήτηση που είχε ξεκινήσει το βράδυ της Πέμπτης στην έκτακτη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στον κατάλογο των κυρώσεων προστίθενται τα εναπομείναντα μέλη της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας που είχαν μείνει εκτός των κυρώσεων μετά την προσθήκη των 351 που είχαν ψηφίσει υπέρ της αναγνώρισης του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, καθώς και μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Ο κ. Μπορέλ πρόσθεσε πως στις κυρώσεις θα στοχοποιηθούν επίσης όσοι στην Λευκορωσία συνεργάζονται στην εισβολή στην Ουκρανία, ενώ υιοθετήθηκε πρόταση για στόχευση όσων στην Ρωσία προσφέρουν σημαντική οικονομική στήριξη στο καθεστώς.

Η απόφαση προβλέπει το πάγωμα λογαριασμών στην ΕΕ για τους δύο αξιωματούχους και θεωρείται κυρίως συμβολική κίνηση.

Η προσθήκη των ονομάτων των Πούτιν και Λαβρόφ προέκυψε μετά από συζήτηση των ηγετών το βράδυ της Πέμπτης και έγινε με αυτή την ταχύτητα καθώς δεν χρειάζεται νέα νομική απόφαση για δημιουργία νέου καθεστώτος κυρώσεων και ως εκ τούτου μπόρεσαν απλά να προστεθούν στην υπάρχουσα λίστα κυρώσεων με φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Πέρα από την προσθήκη όλων των μελών της Κρατικής Δούμας στον κατάλογο στοχευμένων κυρώσεων για νομικά και φυσικά πρόσωπα, τα μέτρα εστιάζονται, όπως είχε ήδη ανακοινωθεί, στον χρηματοοικονομικό τομέα, στον τομέα της ενέργειας (όχι όμως του φυσικού αερίου), τις αερομεταφορές, τον έλεγχο εξαγωγών όσον αφορά την τεχνολογία και την κατάργηση των θεωρήσεων.

Όπως έγινε γνωστό, στα μέτρα δεν περιλήφθηκε η αποπομπή της Ρωσίας από το σύστημα τραπεζικών πληρωμών Swift. Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, αυτό έγινε τόσο για να διασφαλιστεί η δυνατότητα της ΕΕ να συνεχίσει να έχει κάποιες σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά και να μην αποδυναμώσει το ίδιο το σύστημα, ενώ ρόλο στην απόφαση έπαιξε και το ενδεχόμενο το μέτρο αυτό να αφεθεί να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης.

Από τα μέτρα λείπουν επίσης οι εξαγωγές πολυτελών προϊόντων, με τον ίδιο αξιωματούχο να αιτιολογεί την απόφαση στην βάση του ότι η προσοχή των θεσμών επικεντρώθηκε σε προϊόντα τεχνολογίας των οποίων η απαγόρευση στις εξαγωγές έχει μεγαλύτερη δυνατότητα να πλήξει την οικονομία.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα και με ενημέρωση από την Κομισιόν, τα μέτρα περιλαμβάνουν:

Χρηματοοικονομικός τομέας

Κυρώσεις κατά των τραπεζών Alfa bank και Otkritie καθώς και κατά κρατικών εταιριών. Στις κρατικές εταιρίες έγινε προσπάθεια να μην επηρεαστούν υπηρεσίες για τους πολίτες, εκτός από τον τομέα των σιδηροδρόμων, λόγω του ρόλου του στη δράστη του ρωσικού στρατού. Στις κυρώσεις αυτές περιλαμβάνεται και η διακοπή της δυνατότητας των εταιρειών αυτών να προχωρούν σε δανεισμό από ευρωπαϊκές τράπεζες.

Ακόμα, τα μέτρα εστιάζουν στην ροή χρημάτων από την Ρωσία στην ΕΕ, παγώνοντας τους τραπεζικούς λογαριασμούς άνω των 100 χιλιάδων ευρώ ώστε να μην επηρεαστούν οι απλοί Ρώσοι πολίτες, καθώς και κατάργηση της δυνατότητας αγοράς μετοχών σε εταιρείες στην ΕΕ.

Ενέργεια

Απαγόρευση εξαγωγών για συγκεκριμένες τεχνολογίες απαραίτητες για την αναβάθμιση διυλιστηρίων πετρελαίου με βάση τα πρότυπα εκπομπών Euro 6. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά πως επιχειρήσεις που εξάγουν πετρέλαιο από την Ρωσία δεν θα μπορούν να το κάνουν, καθώς το προϊόν τους δεν θα συνάδει με τα αναγκαία πρότυπα.

Μεταφορές

Απαγόρευση πώλησης αεροσκαφών, εξαρτημάτων και εξοπλισμού σε ρωσικές αερογραμμές, ενός τομέα ο οποίος έχει ιδιαίτερο μέγεθος στη Ρωσία.

Εμπόριο - έλεγχος εξαγωγών

Περιορισμός εξαγωγών στη Ρωσία τεχνολογιών απαραίτητων για τη ρωσική οικονομία, επεκτείνοντας τον κατάλογο των αγαθών που ήδη ισχύει από το 2014 πιο αυστηροί έλεγχοι για εξαγωγές στον στρατιωτικό και το μη στρατιωτικό τομέα.

Τα μέτρα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, πρώτον στην επέκταση μέτρων που λήφθηκαν το 2014 για αγαθά διπλής χρήσης και τεχνολογία για καταναλωτές και στρατιωτικές χρήσεις, δεύτερον στον περιορισμό επιπρόσθετων αγαθών τα οποία δεν υπόκεινται αυτή τη στιγμή σε περιορισμούς και τρίτον τη δημιουργία ενός νέου καθεστώτος για περιορισμούς στις εξαγωγές όλων των προϊόντων σε αυτή την ομάδα σε συγκεκριμένες εταιρίες και οντότητες που αποτελούν μέρος της οικονομικής βάσης της Ρωσίας.

Διαβάστε επίσης: LIVE: Υπό την πολιορκία των Ρώσων το Κίεβο-Κάλεσμα Πούτιν σε ανατροπή Ζελένσκι

Keywords
Τυχαία Θέματα