Χαιρετίζουν οι γονείς ιδιωτικών σχολείων τη γνωμάτευση του ΓΕ για GCE

Τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για τη νομιμότητα της απόφασης των Πρυτάνεων των Πανεπιστημίου Κύπρου και ΤΕΠΑΚ να παραχωρήσουν αδιάθετες θέσεις φοίτησης σε υποψηφίους, οι οποίοι έχουν επιτύχει σε διεθνείς εξετάσεις (GCE ή ισοδύναμες), χαιρετίζει η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Ιδιωτικών Σχολείων.


Μιλώντας σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα

την «Αναγνώριση των αποτελεσμάτων Διεθνών Εξετάσεων για σκοπούς εισδοχής στα Κρατικά Πανεπιστήμια της Κύπρου», σύμφωνα με ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Ιδιωτικών Σχολείων Μιχάλης Μιλτιάδης είπε ότι εκφράζουν την ικανοποίηση τους για την απόφαση και συγχαίρουν τα δύο κρατικά Πανεπιστήμια που "καθόρισαν ξεκάθαρα ακαδημαϊκά κριτήρια διασφαλίζοντας έτσι δίκαιη και νόμιμη, κατανομή των θέσεων" ανεξάρτητα αν το κριτήριο εισδοχής ήταν τα αποτελέσματα των διεθνών ή των Παγκύπριων εξετάσεων.

«Παρόλο που σίγουρα αυτό αποτελεί ένα πρώτο, σημαντικό, βήμα μας λυπεί πολύ το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα επιλυθεί οριστικά η χρονίζουσα αδικία εις βάρος πάρα πολλών παιδιών και των οικογενειών τους. Ενώ, δηλαδή, η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα έχει επιβεβαιώσει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι, για αδιάθετες θέσεις, τα κρατικά πανεπιστήμια μπορούν ανεπιφύλακτα να αντιμετωπίζουν τις διεθνείς εξετάσεις ως νόμιμο και επαρκές κριτήριο εισδοχής, η νομοθεσία εξακολουθεί να επιβάλλει για όλες τις υπόλοιπες, κανονικές, θέσεις μόνο τις Παγκύπριες εξετάσεις. Οι διεθνείς εξετάσεις  αποτελούν μια πολύ αξιόπιστη μέθοδο επιλογής των ικανοτέρων για εισδοχή στα  πανεπιστήμια», πρόσθεσε.

Ο κ. Μιλτιάδης κατάστησε σαφές πως ως οργανωμένοι γονείς θεωρούν το επίπεδο των Παγκύπριων εξετάσεων παρά πολύ υψηλό και τη διεξαγωγή τους γενικά αδιάβλητη και αξιόπιστη.

«Δεν θεωρούμε πως οι διεθνείς εξετάσεις είναι υπέρτερες. Εντοπίζουμε μόνο ότι οι Παγκύπριες εξετάσεις είναι απόλυτα προσαρμοσμένες στην ύλη που είναι εγκεκριμένη να διδάσκεται στα δημόσια σχολεία, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που οι διεθνείς εξετάσεις είναι προσαρμοσμένες στην ύλη που το Υπουργείο Παιδείας έχει εγκρίνει για να διδάσκεται στα ιδιωτικά σχολεία. Εδώ ακριβώς έγκειται και η αδικία που γίνεται εις βάρος του 20% των μαθητών. Είναι άδικο, όταν ένα παιδί επιλέγει το ένα από τα δύο νόμιμα και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά συστήματα  που  του παρέχει  η  Πολιτεία, να υποχρεώνεται να εξετάζεται σε ύλη που  δεν  έχει διδαχτεί προκειμένου να επωφεληθεί του δικαιώματος του για δωρεάν δημόσια, τριτοβάθμια εκπαίδευση», συμπλήρωσε.

Είναι άδικο, συνέχισε ο κ. Μιλτιάδης, τη στιγμή που το απολυτήριο των δημόσιων σχολείων γίνεται αποδεκτό από τα πανεπιστήμια του εξωτερικού για σκοπούς εισδοχής, τα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου να μην αποδέχονται τις διεθνείς εξετάσεις για τον ίδιο σκοπό.

Ανέφερε, επίσης, ότι σε μια περίοδο που όλοι συμφωνούν ότι η εκπαίδευση μπορεί να αποτελέσει ένα στιβαρό  πυλώνα  ανάπτυξης  της  οικονομίας  και  καταβάλλονται  προσπάθειες προσέλκυσης  φοιτητών  από  το  εξωτερικό, με  την  γνωμάτευση  του  ο  Γενικός Εισαγγελέας έχει επιβεβαιώσει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι έφτασε ο καιρός να αξιοποιηθεί επιτέλους ένας πολύ μεγάλος αριθμός καθόλα  άξιων  αποφοίτων αναγνωρισμένων σχολείων της Κύπρου που μέχρι τώρα δεν είχαν άλλη πραγματική επιλογή από το να στραφούν σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού.

«Την ίδια ώρα λύνει τα  χέρια  των  Κρατικών Πανεπιστημίων να  εμπλουτίσουν  τη  δεξαμενή  των φοιτητών τους και να αυξήσουν τους φοιτητές που αξιοποιούν τις υποδομές τους. Μας ανησυχεί το γεγονός ότι στο θέμα των αδιάθετων θέσεων στα δημόσια Πανεπιστήμια, η δυνατότερη φωνή αντίδρασης είναι εκείνη των συνδικαλιστικών οργανώσεων της δημοτικής και της μέσης εκπαίδευσης. Η δε προσέγγιση τους, ‘να μείνουν καλύτερα κενές οι θέσεις στα Κρατικά Πανεπιστήμια παρά να δοθούν στα παιδιά των ιδιωτικών’ είναι τόσο ακραία που μας έχει αφήσει άναυδους», πρόσθεσε.

Ο κ. Μιλτιάδης ανέφερε ότι τα κρατικά Πανεπιστήμια, αν τους επιτραπεί, είναι σε θέση  να ρυθμίζουν  από  μόνα  τους  τα  θέματα  εισδοχής  με  υπεύθυνο  και αποτελεσματικό τρόπο.

«Καλούμε την Πολιτεία να λύσει τα χέρια των ανώτατων εκπαιδευτικών  ιδρυμάτων του τόπου επικαιροποιώντας τη  νομοθεσία, και επιτρέποντας  τους να αποδέχονται φοιτητές που  έχουν επιτύχει  στις  διεθνείς εξετάσεις για όλες τις θέσεις, όχι μόνο για τις ‘αζήτητες’. Μόνο έτσι θα μπορέσουν πραγματικά τα Πανεπιστήμια μας να επιλέγουν τους καλύτερους, για να έχουν στο τέλος της ημέρας και ευθύνη για την ποιότητα της εκπαίδευσης  που παράγουν», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι δεν έχουν καμία ένσταση, εάν κρίνεται απαραίτητο, να εξευρεθούν επιπρόσθετοι τρόποι να προστατευτούν τα δημόσια σχολεία.

«Η ένσταση μας έγκειται στο ότι οι σημερινές ρυθμίσεις δεν προστατεύουν το δημόσιο σχολείο, απλά  ́τιμωρούν’ το ιδιωτικό, ενώ ταυτόχρονα αδικούν κατάφωρα 20% των μαθητών και εμποδίζουν τα Πανεπιστήμια να επιλέξουν τους καλύτερους.  Για παράδειγμα, αν η Πολιτεία το επιθυμεί μπορεί να νομοθετήσει ανάλογα ώστε να θεσπιστεί εξαρχής μια κοινή βάση με επίσημους πίνακες αντιστοιχίας όλων των βαθμολογίων των διαφόρων συστημάτων, για να μπορούν όλοι οι μαθητές να εξετάζονται στην ύλη την οποία έχουν διδαχθεί και να μην ευνοείται η μία ομάδα εις βάρος της άλλης», πρόσθεσε.

Εναλλακτικά, συνέχισε ο κ. Μιλτιάδης, μπορεί να νομοθετήσει ώστε οι θέσεις στα κρατικά πανεπιστήμια να παραχωρούνται κατ’ αναλογία των μαθητών που φοιτούν στη δημόσια και την ιδιωτική εκπαίδευση, δηλαδή για κάθε πέντε θέσεις, τέσσερις να παραχωρούνται σε μαθητές που έχουν επιτύχει στις Παγκύπριες εξετάσεις και μία σε μαθητές που έχουν επιτύχει σε διεθνείς εξετάσεις.

«Η απρόσκοπτη πρόσβαση και εισδοχή στα δημόσια πανεπιστήμια έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία ειδικά μετά το 2013 επειδή πάρα πολλές οικογένειες δεν μπορούν πια να στείλουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό για σπουδές. Εξάλλου κανείς δεν μπορεί  να  ισχυριστεί ότι  το  20%  του  κυπριακού  λαού  αποτελείται  από προνομιούχους. Οι πραγματικά προνομιούχοι, όπως όλοι γνωρίζουμε, συνεχίζουν και θα συνεχίσουν για δικούς τους λόγους, ακόμα και συμβολικούς, να επιλέγουν Πανεπιστήμια του εξωτερικού, ασχέτως των επιδόσεων των παιδιών τους», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μιλτιάδης ανέφερε ότι απευθύνουν έκκληση στην Πολιτεία να άρει την αδικία που συντελείται.

«Τώρα που έχει πια διαφανεί ότι δεν υπάρχουν πραγματικά νομικά κωλύματα, την καλούμε να δράσει αποφασιστικά το συντομότερο δυνατό και να αλλάξει το νομικό πλαίσιο ώστε τα παιδιά μας να μη στερηθούν για μία ακόμη χρονιά την ευκαιρία να φοιτήσουν στα Δημόσια Πανεπιστήμια του τόπου μας και να επωφεληθούν της ανώτατης δωρεάν εκπαίδευσης που δικαιούνται», κατέληξε.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα