Χάρης: Κομβικό έτος το 2016 για την Οικονομία

Κομβικό έτος για την πορεία της οικονομίας χαρακτήρισε το 2016 ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό, σημειώνοντας ότι η σημαντικότερη εξέλιξη δεν ήταν τόσο η έξοδος από το Μνημόνιο, αλλά το γεγονός ότι η Κύπρος έχει εξέλθει οικονομικά ισχυροποιημένη, με μια νέα

προοπτική.

Αναφέροντας ότι η Κύπρος εξήλθε του μνημονίου με έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη, είπε ότι η εκτίμηση για το ρυθμό ανάπτυξης τόσο για το 2016 όσο και για το 2017 θα προσεγγίζει το 3% του ΑΕΠ.

Πρόσθεσε ότι ο στόχος της εξόδου από το Μνημόνιο επιτεύχθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο που δεν είναι “το σκίσιμό του ή ηρωική άρνηση” εφαρμογής των συμφωνηθέντων, αλλά η επανάκτηση της εμπιστοσύνης, της αξιοπιστίας και της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Σημειώνοντας ότι όλοι οι σημαντικοί παραγωγικοί τομές συμβάλλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας, είπε ότι το 2016 ήταν χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό και μια εξίσου καλή χρονιά αναμένεται για το 2017. Αναφέρθηκε επίσης στη βελτίωση της συνδεσιμότητας της Κύπρου. Πρόσθεσε ότι η δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού και η έναρξη της εφαρμογή της νέας ολοκληρωμένης Στρατηγικής για τον τουρισμό είναι στους στόχους της επόμενης χρονιάς.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε επίσης ότι ο τομέας των χρηματοοικονομικών και επιχειρηματικών υπηρεσιών απέδειξε ότι διαθέτει αντοχές και προσαρμοστική ικανότητα, όπως βεβαίως και ο τομέας της εμπορικής Ναυτιλίας.

Αναφέρθηκε παράλληλα σε μια σειρά από φορολογικά κίνητρα και ελαφρύνσεις που προωθήθηκαν το 2015, όπως η φορολογική έκπτωση για νέα κεφάλαια και η φορολογική ρύθμιση για μη-κάτοικους, που όπως είπε ήδη αποδίδουν και δίνουν ώθηση σε αυτούς τους τομείς, με σημαντική κάθοδο ξένων εταιρειών που αποκτούν πλέον, και φυσική παρουσία στη Κύπρο.

Πρόσθεσε ότι ο δείκτης κύκλου εργασιών των επαγγελματικών, επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων παρουσιάζει αύξηση 12,8% σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Στον κατασκευαστικό τομέα και τον τομέα των ακινήτων, είπε υπάρχουν ενδείξεις που δεικνύουν ότι η δραστηριότητα έχει αρχίσει σταδιακά να αναζωογονείται.

Ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε τις φορολογικές ελαφρύνσεις, όπως και η κατάργηση της έκτακτης φορολογίας επί των μισθών στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα από την 1 Ιανουαρίου 2017, που όπως είπε δεν θα μπορούσαν, να καταστούν εφικτές «εάν δεν περιορίζαμε με τρόπο αποφασιστικό τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα που έφταναν στο 5-6% του ΑΕΠ και εάν δεν εγκαταλείπαμε τις πολιτικές της αλόγιστης διόγκωσης των δημοσίων δαπανών».

Είπε επίσης ότι η ιδιωτική κατανάλωση καταγράφει ετήσια αύξηση 2,4%, οι εξαγωγές αύξηση 5,3% και οι εισαγωγές επίσης αύξηση 4,2%.

Πρόσθεσε ότι αυτό που δημιουργεί τη μεγαλύτερη αισιοδοξία είναι το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον που παίρνει πλέον σάρκα και οστά.

Αναφέρθηκε στις δημόσιες επενδύσεις σε πανεπιστημιακές και ερευνητικές υποδομές. Τεράστιες, ανέφερε είναι και οι προοπτικές στον τομέα της ενέργειας.

Υπέρτατος σκοπός η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι οι θετικότερες προοπτικές δεν μπορούν να οδηγήσουν στην αδράνεια και τον εφησυχασμό με κανέναν τρόπο.

Στόχος της Κυβέρνησης, πρόσθεσε, δεν είναι μόνο η εδραίωση της ανάπτυξης αλλά και η κατανομή του μερίσματος της ανάπτυξης σε όλο και μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού, κάτι που όπως είπε δεν μπορεί να επιτευχθεί ενόσω η ανεργία παραμένει σε ψηλά επίπεδα. Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, είπε, και νέων ευκαιριών για όλους τους πολίτες αποτελεί τον υπέρτατο αντικειμενικό σκοπό.

Εκφράζοντας ικανοποίηση για τη σημαντική μείωση στην ανεργία που ήδη καταγράφεται, από το 16% στο 12%, και η αύξηση της συνολικής απασχόλησης, κατά 2,1% σε σχέση με το 2015, ανέφερε ότι «έχουμε όμως δρόμο να διανύσουμε και πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια με την ίδια συνέπεια και την ίδια ένταση».

Αναφέροντας ότι μόνο μέσα από την ανάπτυξη θα περιοριστούν οι ανισότητες και θα δημιουργηθούν καλύτερες προοπτικές για τους πολίτες, σημείωσε ότι αυτή μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, τη συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών και προώθηση μέτρων που να ενθαρρύνουν την επιχειρηματικότητα και τις νέες επενδύσεις.

Παράλληλα, απηύθυνε εκ νέου έκκληση στη Βουλή για έγκριση του πλαισίου μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας.

«Θα ήταν αδιανόητο εάν δεν τύγχανε στήριξης ή εάν οδηγείτο από αναβολή σε αναβολή, μια πρόταση που επιχειρεί να θέσει ένα λογικό όριο στην αύξηση του μισθολογίου στο δημόσιο τομέα, με αποτέλεσμα να επιστρέφαμε στα παλιά, όταν αποδίδονταν αυξήσεις, προσαυξήσεις, επιδόματα και υπερωρίες και όταν γίνονταν προσλήψεις στο δημόσιο, χωρίς κανένα όριο, χωρίς καμία συνάρτηση με τις επιδόσεις και τις αντοχές της οικονομίας», είπε.

Πρόσθεσε ότι θα ήταν εξίσου παράλογο εάν δεν διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του υφιστάμενου προσωπικού με έγκριση της πρότασης για την κινητικότητα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Αντιμετώπιση διαχρονικών στρεβλώσεων από την Κυβέρνηση

Ο Υπουργός Οικονομικών, αναφέροντας ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι έχει τη διάθεση να προωθήσει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που για χρόνια αναβάλλονταν και να αντιμετωπίσει στρεβλώσεις που διαχρονικά είχαν αφεθεί και είχαν λάβει διαστάσεις, αναφέρθηκε στη μείωση των εκκρεμούντων τίτλων ιδιοκτησίας, τη μείωση του οφειλόμενου ποσού για απαλλοτριώσεις και στη μείωση και έλεγχο των κρατικών εγγυήσεων.

Επίσης αναφέρθηκε στη μείωση της στρατιωτική θητείας σε 14 μήνες και την πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών, στην κατάργηση του καταλόγου διοριστέων στην παιδεία, στην κήρυξη του συνόλου της κρατικής γης και του κρατικού δάσους στην περιοχή του Ακάμα σε Εθνικό Πάρκο και στο σχεδιασμό υλοποίησης που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Αναφέρθηκε στην επιθυμία της Κυβέρνηση να προωθήσει στον επόμενο χρόνο το πλαίσιο λειτουργίας των Ταμείων Προνοίας, ώστε να διασφαλιστεί ότι κανένας εργαζόμενος και κυρίως κανένας χαμηλά αμειβόμενος εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα, δεν θα φτάνει στη ηλικία της αφυπηρέτησης χωρίς ικανοποιητική σύνταξη.

Πρόσθεσε ότι θα τεθεί ενώπιον της Βουλής ολοκληρωμένη πρόταση που θα ρυθμίζει το πλαίσιο λειτουργίας των Εναλλακτικών Επενδυτικών Ταμείων, που αναμένεται ότι θα ανοίξει νέες ευκαιρίες για τον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Ο κ. Γεωργιάδης, έκανε επίσης λόγο για προώθηση νέου αναπτυξιακού νόμου στη Βουλή που θα απλοποιεί τις διαδικασίες αδειοδότησης μεγάλων έργων, ενώ αναφέρθηκε στην έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο νομοσχεδίου για σύσταση Υφυπουργείου Ανάπτυξης.

Επίσης είπε ότι η Κυβέρνηση θα επιχειρήσει μέσα στο νέο έτος την ολοκλήρωση της διαδικασίας για ανάθεση της ανάπτυξης και διαχείρισης του Λιμανιού της Λάρνακας σε ιδιώτες επενδυτές, μέσα από ένα ανοικτό διεθνή διαγωνισμό.

«Θα επανέλθουμε για τη CYTA, με νέα πρόταση που θα λαμβάνει υπόψη τις επιφυλάξεις της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και η οποία θα συνδυάζει την προοπτική έλευσης στρατηγικού συνεργάτη-επενδυτή, ο οποίος θα αναλάβει την διεύθυνση και διαχείριση του οργανισμού, με τη διατήρηση του ιδιοκτησιακού ελέγχου από το κράτος», είπε.

Ανέφερε επίσης ότι θα προωθηθεί η ανάθεση της λειτουργίας του κρατικού Λαχείου από ιδιώτες επενδυτές, με ξεκάθαρη προϋπόθεση ότι θα διασφαλίζονται με τρόπο δεσμευτικό σημαντικά αυξημένα δημόσια έσοδα σε σχέση με τα σημερινά, με βάση απόλυτα συγκρίσιμες παραμέτρους.

Πρόσθεσε ότι θα προχωρήσει η διαδικασία αξιοποίησης των κυβερνητικών κατοικιών στο Τρόοδος.

Θα επεξεργαστούμε επιλογές για επιστροφή του Συνεργατισμού στους πολίτες

Επιβάλλεται το συντομότερο δυνατό η Επιστροφή του Συνεργατισμού στους πολίτες, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, στην ομιλία του για τον κρατικό προϋπολογισμό στην ολομέλεια της Βουλής.

Προτεραιότητα της Κυβέρνησης, ανέφερε, δεν είναι να εισπράξει πίσω το ποσό της κρατικής ενίσχυσης των 1,7 δισ ευρώ που έχει δοθεί εξ ονόματος των πολιτών στο Συνεργατισμό, αλλά η διασφάλιση ότι ο Συνεργατισμός θα έχει μέλλον και προοπτική, μακριά από τις ασφυκτικές παρεμβάσεις του κράτους.

«Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα επεξεργαστούμε και θα συζητήσουμε επιλογές προς αυτή ακριβώς την κατεύθυνση, δηλαδή την επιστροφή του Συνεργατισμού στους πολίτες μη αποκλειομένων και επιλογών που να αφορούν τους συμπολίτες μας που έχουν υποστεί ζημιά από το κούρεμα», ανέφερε.

Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε τον προβληματισμό του που, όπως είπε, επισκιάζει την ικανοποίησή του για την αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει επιτευχθεί κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε.

«Ο προβληματισμός μου σχετίζεται με την τάση να μετατραπεί ο Συνεργατισμός, ηθελημένα ή άθελα, σε άλλο ένα ημικρατικό οργανισμό. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος και να δηλώσω ότι μια τέτοια προοπτική δεν θα ήταν καθόλου μα καθόλου επωφελής για τον ίδιο τον Συνεργατισμό», ανέφερε, εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν άκρως αντίθετο προς τους όρους παραχώρησης της κρατικής ενίσχυσης. Πρόσθεσε ότι κανένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δεν μπορεί να λειτουργήσει με ευελιξία και αποτελεσματικότητα ως ημκρατικός οργανισμός.

Σε σχέση γενικότερα με το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ανέφερε, ότι είναι πλέον σε θέση να διαχειριστεί το πρόβλημα των μη-εξυπηρετούμενων δανείων με την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί με τρόπο συστηματικό η προσπάθεια των αναδιαρθρώσεων. Πρόσθεσε ότι είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη της οικονομίας λόγω της αποκλιμάκωσης των δανειστικών επιτοκίων και της ενίσχυσης της κεφαλαιουχικής βάσης και της θέσης ρευστότητας των τραπεζών.

Ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, βιώσιμο το χρέος

Σε σχέση με τον προϋπολογισμό, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι είναι ο πρώτος που καταρτίζεται μετά την έξοδο της Κύπρου από το Μνημόνιο αλλά ο τέταρτος στη σειρά που θα είναι ουσιαστικά ισοσκελισμένος.

«Ισοσκελισμένος προϋπολογισμός δεν σημαίνει προϋπολογισμός λιτότητας, γιατί πολύ απλά συνεπάγεται ότι το σύνολο των εσόδων μας το δαπανούμε. Σημαίνει όμως πως δεν δαπανούμε περισσότερα από αυτά που έχουμε, αφήνοντας τον λογαριασμό για παρακάτω. Αυτή θα ήταν μια ανεύθυνη διαχείριση που θα μας οδηγούσε ξανά σε περιπέτειες», ανέφερε.

Εξήγησε ότι προβλέπονται δημόσια έσοδα ελαφρώς πιο κάτω από τα €7 δις και συνολικές δαπάνες ελαφρώς πιο πάνω από τα €7 δις.

Επίσης αύξηση των εσόδων, κατά 1,8%, παρά τη κατάργηση της έκτακτης φορολογίας και της φορολογίας ακίνητης περιουσίας, επειδή ακριβώς ενισχύεται η οικονομική δραστηριότητα.

Έκανε επίσης λόγο για αύξηση των εσόδων, αναφέροντας ότι οι εισπράξεις από ΦΠΑ είναι αυξημένες κατά 5,7%, ένδειξη ότι η κατανάλωση ενισχύεται, και οι κοινωνικές εισφορές είναι αυξημένες κατά 4%, ένδειξη ότι η απασχόληση και οι μισθοί επίσης άρχισαν να ενισχύονται.

Πρόσθεσε ότι οι πρωτογενείς δαπάνες της κεντρικής κυβέρνησης, ανέρχονται στα €6,15 δις και είναι αυξημένες κατά 1,6%.

Σε σχέση με το δημόσιο χρέος ανέφερε ότι η ανάλυση βιωσιμότητάς του είναι θετική κάτω από όλα τα σενάριο.

Ανέφερε ότι η διάρκεια του χρέους έχει επιμηκυνθεί περαιτέρω και το κόστος δανεισμού του κυπριακού κράτους είναι στο χαμηλότερο σημείο που ήταν ποτέ. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος απέχει 2 βαθμίδες από την επενδυτική βαθμίδα.

Τόνισε ότι όσο και αν είναι απαγορευτική η όποια δημοσιονομική χαλάρωση, το ίδιο ξεκάθαρη είναι και η απάντηση προς όσους στο εσωτερικό ή το εξωτερικό, διαβλέπουν δημοσιονομικό εκτροχιασμό και εισηγούνται πρόσθετα μέτρα. Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι από το 2014 και μετά η Κύπρος πετυχαίνει κάθε χρόνο μια από τις καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις στην ΕΕ και ότι υπερκαλύπτει συστηματικά όλους τους δημοσιονομικούς στόχους.

«Ακόμα και τα αποτελέσματα του δεκαμήνου του 2016 που ανακοινώνονται σήμερα, δείχνουν βελτίωση της τάξης του 0,3% σε σχέση με την περσινή χρονιά», ανέφερε.

Συμφωνούμε με την Κομισιόν

Διευκρίνισε ότι και οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν είναι διαφορετικές από αυτές του ΥΠΟΙΚ όσον αφορά το πραγματικό δημοσιονομικό ισοζύγιο.

«Κατ’ ακρίβεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταλήγει σε οριακά θετικότερη εκτίμηση από αυτή του Υπουργείου Οικονομικών. Έχουμε διαφορά σε σχέση με τον τρόπο εκτίμησης όχι του πραγματικού αλλά του διαρθρωτικού ισοζυγίου το οποίο βασίζεται σε υποκειμενικές εκτιμήσεις που δεν μας βρίσκουν σύμφωνους επειδή ουσιαστικά υπονοούν ότι η κυπριακή οικονομία περνά φάση υπερθέρμανσης. Πρόκειται για παραδοχή εκτός λογικής για μια οικονομία που μόλις έχει εξέλθει από βαθιά ύφεση και η οποία διαθέτει ανεργία που είναι ακόμη στο 12%», ανέφερε.

Ολοκληρώνοντας, ο Υπουργός ευχήθηκε σε ένα χρόνο από σήμερα, όταν θα γίνεται ξανά αυτή τη συζήτηση, να υπάρχει όχι μόνο ακόμη πιο εδραιωμένη και ισχυρή ανάπτυξη της οικονομία αλλά και μια οικονομία και μια πατρίδα επανενωμένη, με μια νέα και ελπιδοφόρα προοπτική.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
οικονομια, ετος, Καλή Χρονιά, βουλη, μνημονιο, κυπρος, νέα, αεπ, μισθολογιο, επιδοματα, cyta, κουρεμα, τραπεζες, προυπολογισμος, σημαίνει, δις, ΦΠΑ, χρεος, κυπε, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, εθνικο λαχειο, αυξηση φπα, φορολογικη δηλωση 2011, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, τελος ακινητης περιουσιας, εκτακτη εισφορα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, μειωση μισθων, μνημονιο 2, κοινωνικος τουρισμος, μνημονιο 3, ογα επιδοματα, ξανα, αποτελεσματα, αεπ, εξοδος, κυπρου, πλαισιο, υφεση, φυσικη, ωθηση, cyta, αδρανεια, αυξηση, αισιοδοξια, ανεργια, απλα, βρισκεται, γεγονος, γινεται, διαστημα, διευθυνση, δημοσιο, δις, δοθει, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, εξελιξη, επενδυσεις, επιθυμια, ευρωπη, ζημια, ιδια, ιδιο, ηλικια, ιδρυμα, ομιλια, κυβερνηση, κρατικο, λογο, μακρια, μηνες, μειωση, οστα, ουσιαστικα, προσληψεις, ρεκορ, ρυθμιση, σεναριο, συζητηση, συζητησουμε, συνταξη, σειρα, ταση, φτανει, φορολογικη, εφαρμογη, εξαγωγες, εθνικο, σημαίνει, θελω να, βεβαιως
Τυχαία Θέματα