Δεκάδες συλλήψεις για στημένα παιχνίδια

Κι όμως, παράνομα κυκλώματα υπάρχουν και στο τένις... Η ισπανική αστυνομία ανακοίνωσε χθες πως συνέλαβε 34 άτομα, τα οποία εμπλέκονται σε κύκλωμα στημένων αγώνων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η επιχείρηση εξαπλώθηκε σε 12 διαφορετικές πόλεις κι ανάμεσα στους συλληφθέντες, ήταν και έξι επαγγελματίες αθλητές του τένις.



Η έρευνα της ισπανικής αστυνομίας ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2015, μετά από από καταγγελίες τενίστα πως τον προσέγγισαν για να τον δωροδοκήσουν και να στήσουν παιχνίδια σε τουρνουά. Η πολύμηνη έρευνα των αρχών απέδειξε πως τα στημένα παιχνίδια πραγματοποιήθηκαν σε

17 Challengers και Futures διοργανώσεις, στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, κυρίως στη Σεβίλλη. Ανάμεσα στις πόλεις που έγιναν στημένα παιχνίδια, ήταν η Μαδρίτη και το Οπόρτο.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι παίκτες κανόνιζαν να χάσουν αγώνες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, απλώς χαλάρωναν λίγο το παιχνίδι τους, για να χάσουν κάποια συγκεκριμένα σετ ή γκέιμ. Τα κέρδη των εγκεφάλων των στημένων παιχνιδιών είναι τεράστια, με τις αστυνομικές πηγές ν' αναφέρουν πως κατά μέσο όρο το κέρδος ανά στοίχημα ήταν περίπου 5.000 ευρώ, με το συνολικό κέρδος του συγκεκριμένου κυκλώματος να φτάνει τα αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Να σημειωθεί πως στις αρχές του χρόνου είχε προκληθεί σάλος με την αποκάλυψη του βρετανικού Τύπου πως υπήρχαν βάσιμες υποψίες για στημένα ματς σε μεγάλες διοργανώσεις, όπως το Γουίμπλεντον, με την εμπλοκή 16 αθλητών από το top-50 κατά την περασμένη δεκαετία!

Συγκεκριμένα, ο ειδησεογραφικός όμιλος BBC, αποκάλυψε έρευνα του 2007, σύμφωνα με την οποία υπάρχουν ενδείξεις για στημένα ματς κατά την περασμένη δεκαετία. Οι υποψίες για χειραγωγημένες αναμετρήσεις εμπλέκουν κορυφαίες διοργανώσεις και κορυφαίους αθλητές, ανάμεσά τους και νικητές Grand Slam!

Σύμφωνα με τα έγγραφα της σχετικής έρευνας, διαπιστώθηκε πως το δίκτυο του στοιχηματισμού είχε εξαπλωθεί σε Ρωσία, βόρεια Ιταλία και Σικελία. Το βρετανικό Mέσο ισχυρίστηκε πως έχει στα χέρια του τα ονόματα των αθλητών, αλλά δεν τα δημοσιοποίησε, καθώς δεν είχε πρόσβαση στις τηλεφωνικές συνομιλίες ή τους τραπεζικούς λογαριασμούς προκειμένου να αποδείξει τις κατηγορίες, κάτι που μπορεί να κάνει η επιτροπή ακεραιότητας του αθλήματος, η οποία συνεχίζει την έρευνα της για τις αποκαλύψεις αυτές.

Μέσα στην τελευταία δεκαετία, 16 παίκτες που βρίσκονται μεταξύ των κορυφαίων 50 έχουν επανειλημμένα επισημανθεί στην Tennis Integrity Unit (TIU), την επιτροπή αξιοπιστίας του αθλήματος, λόγω υποψιών περί στημένων παιχνιδιών. Ωστόσο, σε όλους τους παίκτες (περιλαμβανομένων νικητών τίτλων του Grand Slam) επετράπη να συνεχίσουν να αγωνίζονται. Η TIU είναι υπεύθυνη για την «αστυνόμευση» του αθλήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα